Logo image
Logo image

Kuinka oppia uusi tapa?

4 minuuttia
Uusien tapojen oppiminen voi auttaa sinua ottamaan valtavia askeleita kohti sellaisia hankkeita tai tavoitteita, jotka haluat saavuttaa. Tässä artikkelissa kerromme, kuinka uuden tavan oppiminen kannattaa aloittaa.
Kuinka oppia uusi tapa?
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Monet ihmiset eivät tiedä, kuinka oppia uusi tapa. Siksipä, vaikka oletkin ehkä halunnut elää terveellisemmin, saavuttaa jonkin uratavoitteen tai oppia uuden kielen kaikkien muiden tavoitteiden joukossa, et todennäköisesti ole koskaan saavuttanut niitä.

Tavat ja tottumukset ovat tärkeitä saavuttaaksesi kaikki haluamasi asiat. Ongelmana on kuitenkin luultavasti se, että olet keksinyt erilaisia tekosyitä, kuten “minulla ei ole aikaa”, “minulla ei ole motivaatiota” tai “en tunne vielä olevani valmis” ja niin edelleen.

Mitä “tapa” tarkoittaa?

Kuten edellä mainitsimme, tavat ovat hyvin tärkeitä, koska ne voivat taata menestyksen ja suunnata sinut haluamiesi tavoitteiden saavuttamiseen. Jotkut tutkimukset esittävät, että tapa on:

“Ihmisten kykyä järjestää itsensä eri tavalla kuin mikä on heille luontaista.”

Lisäksi tutkimuksissa huomautetaan, että:

“Psykologian näkökulmasta tapa on toimintaa, joka saadaan kokemuksen kautta ja jota suoritetaan säännöllisesti ja automaattisesti.”

Some figure
Uuden tavan muodostaminen ei ole aina helppoa. Se on kuitenkin välttämätöntä, jotta voit saavuttaa haluamasi ja jättää tekosyyt taaksesi.

Tässä kohtaa on välttämätöntä tehdä ero tottumuksen ja tavan välillä, sillä nämä termit eivät viittaa samaan asiaan. Ensinnäkin voidaan sanoa, että tottumus on sellaisten tekojen toistamista, jotka eivät välttämättä ole vapaaehtoisia tai edes tietoisia.  Toisaalta, tapoihin taas liittyy päätöksentekoa: me itse päätämme oppia uuden tavan.

Toisin sanoen, tavat opitaan koska valitsemme ja päätämme tietoisesti tekevämme niin. Niinpä tämänhetkisissä teorioissa korostetaankin, että tavat

”… ovat automaattisia vastauksia, jotka perustuvat kontekstiin.”

Jälkimmäinen määritelmä viittaa siihen, että ihmiset oppivat tapoja sellaisen prosessin kautta, jossa muistilla on tärkeä rooli, sekä assosiatiivisen oppimisen kautta.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: 10 menestynyttä ihmistä, jotka eivät antaneet epäonnistumisen lannistaa itseään

Kuinka oppia uusi tapa

Mielenkiintoista kyllä, jotkut asiantuntijat arvioivat että kun henkilö oppii tapoja perheensä kautta, on entistä todennäköisempää, että hän jatkaa niiden noudattamista koko loppuelämänsä ajan.

Esimerkiksi lapset, jotka aloittavat terveelliset elämäntavat jäljittelemällä heidän ympärillään olevien vanhempien ihmisten käyttäytymistä, noudattavat monesti terveellisiä elämäntapoja myös aikuisena.

Ja koska tavat opitaan, voimme aloittaa niiden opettelemisen milloin tahansa. Seuraavaksi annamme joitakin vinkkejä siihen, kuinka uusi tapa voidaan oppia.

1. Ajattele jotain konkreettista, jonka haluat saavuttaa

Olet varmaankin joskus, ja ehkä useammankin kerran, halunnut parantaa jotain elämäsi osa-aluetta. Ehkä olet halunnut aloittaa syömään terveellisemmin, lopettaa tupakanpolton tai vaikkapa nousta aikaisemmin ylös aamuisin.

Some figure
Muodostaaksesi uuden tavan sinun tulee ensin selventää, mitä haluat parantaa tai muuttaa. Sitä kautta voit aloittaa muutosten tekemisen vähitellen, ja lopulta niistä tulee tapoja.

2. Aloita ottamalla ensimmäinen askel

Sinun ei tarvitse tehdä suuria muutoksia yhdessä päivässä. Jos tavoitteesi on esimerkiksi aloittaa joka-aamuinen lenkkeily, lenkkeile viisi tai kymmenen minuuttia ensimmäisenä päivänä. Älä rasita itseäsi liikaa, etenkin kun kyseessä on uusi tapa, johon et ole tottunut. Tulet saavuttamaan tavoitteesi kun lähestyt sitä asteittain.

3. Suunnittele tapasi kunnolla

Vältä epämääräistä suunnittelua. Sen sijaan, että sanot esimerkiksi “käyn lenkillä huomenna”, sinun pitäisi sanoa “huomenna herään aamulla kello 6:00 ja lenkkeilen viiden minuutin ajan”. Ole pikkutarkka, kun suunnittelet uuden tapasi toimeenpanoa.

4. Valmistaudu tekosyihin

Muista, että kun haluat oppia uuden tavan, pitkin matkaa mieleesi tulee varmasti tekosyitä, jotka saavat sinut haluamaan palata aiempaan käyttäytymiseen. Joitakin tekosyitä voivat olla vaikkapa: “ei ole väliä, jos en teekään sitä tänään”, “minä teen sen myöhemmin” ja “olen tänään vain laiskalla tuulella”. Tämän välttämiseksi tee kunnon suunnitelma ja pidä kaikki valmiina sitä hetkeä varten, kun tekosyyt tunkeutuvat mieleesi.

Jos esimerkiksi haluat nauttia meditaation eduista, asettele joogamatto paikoilleen jo edellisenä päivänä ja jätä huone kaikin puolin valmiiksi aamun meditaatiohetkeä varten. Jos suunnitelmasi on käydä lenkillä, aseta urheiluvaatteet valmiiksi tuolille edellisenä iltana. Jos tarpeen, laita puhelimesi äänettömälle niin voit välttää mahdollisia häiriöitä ja keskittyä paremmin uuden tapasi harjoittamiseen.

Lue tämäkin artikkeli: Lasten ja nuorten mindfulness: onko siitä hyötyä?

5. Aseta puhelimeesi hälytyksiä

Näihin hälytyksiin tulisi liittyä aina tietty tehtävä. Esimerkiksi, jos hälytys menee päälle aamulla kello 6:00, se voi ilmoittaa sinulle että on aika lähteä lenkille. Voit jättää itsellesi pikku muistutuksia tiettyihin strategisiin kohtiin kotona, kuten peileihin tai jääkaapin oveen, muistuttamaan sinua tehtävistä.

Some figure
Hälytysten asettaminen puhelimeen voi olla hyödyllinen tapa muistuttaa tavoista, joita olet yrittämässä oppia.

6. Pidä kirjaa ja tarkkaile itseäsi

Kun suunnitelmasi on selvä ja olet oppimassa uutta tapaa, tulet huomaamaan kuinka hyvä se tuntuu ja mitä olet saavuttanut. Tämä pitää motivaatiosi korkealla.

Kuinka oppia uusi tapa – johtopäätös

Muista, että vanhojen tapojen korvaaminen uusilla tai yksinkertaisesti uusien tapojen oppiminen alkaa muuttamalla joitakin rajoittavia uskomuksia. Monet ihmiset rajoittavat itseään ajattelemalla ja sanomalla sellaisia asioita kuten ”minä vain olen tällainen”. Tämä uskomus on erittäin tukahduttava ja se voi estää sinua saavuttamasta tärkeitä haluamiasi asioita. Ehkä sinun pitäisi aloittaa tarkistamalla uskomusjärjestelmäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Suhail Velazquez Cortes. (2009). Hábitos y estilos de vida saludable. Programa Institucional Actividades de Educación Para Una Vida Saludables.
  • Vidal, G. (1988). Promoción de la salud. Acta Psiquiatrica y Psicologica de America Latina. https://doi.org/10.1016/b978-84-458-2404-7.00001-5
  • Arlinghaus, K. R., & Johnston, C. A. (2018). The Importance of Creating Habits and Routine. American Journal of Lifestyle Medicine, 13(2), 142–144. https://doi.org/10.1177/1559827618818044
  • David T. Neal, Wendy Wood, and Jeffrey M. Quinn. 2006. Habits—A Repeat Performance. CURRENT DIRECTIONS IN PSYCHOLOGICAL SCIENCE. http://web.archive.org/web/20110526144503/http:/dornsife.usc.edu/wendywood/research/documents/Neal.Wood.Quinn.2006.pdf
  • Eppinger Ben, Walter Maik, Heekeren Hauke, Li Shu-Chen. 2013.
    Of goals and habits: age-related and individual differences in goal-directed decision-making.
    Frontiers in Neuroscience. https://www.frontiersin.org/article/10.3389/fnins.2013.00253

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.