Tupakanpolton lopettaminen 4 vinkin avulla

Ei ole pienintäkään epäilystä: tupakoinnin lopettaminen vaatii valtavaa määrää voimaa, itsepintaisuutta ja tahdonvoimaa. Voit kuitenkin tehdä lopettamisesta helpompaa muutaman hyödyllisen vinkin avulla.
Tupakanpolton lopettaminen 4 vinkin avulla
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Tupakanpolton lopettaminen on vaikea prosessi, ja jokainen käsittelee sen hiukan eri tavoin. Jotkut ihmiset lopettavat vähitellen, toiset aloittavat ja lopettavat useita kertoja ja jotkut toiset taas yksinkertaisesti vain lakkaavat polttamasta “kylmiltään”, eivätkä ikinä enää koskekaan savukkeeseen.

Lopettaminen ei ole helppoa; siihen liittyy muutakin kuin vain vakaa päätös. Ihmisellä on oltava selkeä halu elää terveellisemmin ja noudattaa tiettyjä vaiheita parempien elämäntapojen omaksumiseksi.

Tupakanpolton lopettavan ihmisen on myös luotettava ympäristön antamaan tukeen. Hän voi oppia kontrolloimaan niitä tekijöitä, jotka saavat hänet haluamaan tupakkaa.

Tupakanpolton lopettaminen ei ainoastaan paranna terveyttä, vaan se auttaa myös parantamaan elämänlaatua sekä antaa hyvänolontunteen.

Lopettaminen on ehdottomasti vaivan arvoista.

Tupakanpolton lopettaminen helpommaksi näillä vinkeillä

On joitakin asioita, jotka on pidettävä mielessä kun tupakointi lopetetaan. Yksi muistettavista asioista on se, että aivosi tulevat kaipaamaan nikotiiniannostaan. Kun elimistö ei enää saa nikotiinia, se alkaa kehittää vieroitusoireita. Itse asiassa oireet alkavat jo 20 minuutin kuluttua tupakan polttamisesta.

Kaikki polttajat tietävät oikein hyvin, että “kriittisin” hetki päivässä on se, kun he heräävät aamulla oltuaan polttamatta noin 7-9 tuntia. Fyysiset muutokset ovat selkeitä: sydämensykkeen ja verenpaineen nousu, suun kuivuminen, ahdistus ja tarve syödä.

Kun tupakointi loppuu, jo yhden päivän kuluttua lopettamisesta hiilimonoksidi- ja nikotiinitasot elimistössä laskevat. Tällöin aivot antavat elimistölle käskyn aloittaa korjaamaan niitä haittoja, joita tupakka on aiheuttanut sydämelle ja keuhkoille.

Huomaat selkeämpiä muutoksia kolmen ensimmäisen viikon aikana. Tämä on epäilemättä hankalin vaihe, ja on erittäin tärkeää kiinnittää huomiota ruokavalioon tuon ajanjakson aikana.

Katsotaan neljää vinkkiä kun tupakointi halutaan lopettaa:

pienoismalli keuhkoista

1. Vältä kahvia aamuisin yhden kuukauden ajan

Kofeiini saa sinut haluamaan tupakkaa. Se on luontainen aktivaattori, jota on helppo välttää, etenkin niiden ensimmäisten kuukausien aikana, kun taistelet vieroitusoireita vastaan.

Tässä joitakin parhaimmista juomista, joita voit nauttia kahvin sijaan:

 • Kanelitee
 • Lakritsi-infuusio
 • Inkivääritee
 • Kärsimyskukkatee

On myös tärkeää nauttia enemmän C-vitamiinia, joka on välttämätön aine keuhkojen puhdistamiseen. Käytä tätä hyvänä tekosyynä valmistaa herkullisia smoothieita mansikoista, appelsiineista, kiiveistä, mangoista jne.

2. Täysjyvä on tärkeää tupakoinnin lopettamisessa

Kun lopetat polttamisen, veresi glukoositasot laskevat. Tästä aiheutuva pieni hypoglykemia saa aikaan stressiä ja epämukavan olon.

Jos teet sen virheen, että syöt makeaa, saatat lisätä tupakanhimoasi. Siksi on erittäin tärkeää syödä terveellisiä ruoka-aineita.

Olet varmasti iloinen kuullessasi, että täysjyväviljoihin perustuvan ruokavalion avulla saat loistavia tuloksia. Tunnet muutoksen mielialassasi, kylläisyydentunteessasi ja ennen kaikkea huomaat, että elimistösi ei enää kärsi hypoglykemiasta.

erilaisia vilja lajikkeita

Tässä ne viljat, jotka sinun tulisi sisällyttää ruokavalioosi:

 • Kaura
 • Tattari
 • Ruis
 • Tumma riisi
 • Punainen riisi
 • Pellavansiemen

3. Valitse rentouttavia ruokia

Saattaa kuulostaa oudolta, mutta on olemassa ruokia, jotka rentouttavat kehoa ja lievittävät vieroitusoireita tupakanpolton lopettamisen jälkeen.

Ravitsemusasiantuntijat kutsuvat niitä “zen-ruoiksi”. Vaikka tämä nimitys ei ehkä olekaan paras mahdollinen, näiden ruokien syöminen on fiksua, ja ne tekevät olostamme hyvän. Tässä lista joistakin loistavista zen-ruoista:

 • Kurpitsakeitto
 • Paistettu kalkkuna sitruunan kera
 • Vaalea kala
 • Kasvikset (parsakaali, raaka sipuli, nauris, porkkanat, purjo, chilit, selleri, lehtimangoldi)
 • Pähkinät
 • Banaanit
 • Valkosipuli
 • Oluthiiva
kurpitsakeitto kulhossa

4. Juo lämmintä vettä hunajalla

Kun lopetat tupakanpolton, on äärimmäisen tärkeää juoda paljon nesteitä myrkkyjen poistamiseksi joita tupakointi on tuonut tullessaan sekä elimistön nestetasapainon ylläpitämiseksi.

On joitakin kotitekoisia juomia, joita kannattaa ehdottomasti harkita. Suosittelemme jotakin hyvin yksinkertaista:

 • Juo kupillinen lämmintä vettä, jossa on ruokalusikallinen hunajaa. Tämä hoito on antibakteerinen puhdistaja, joka nostaa elimistösi puolustuskykyä, antaa sinulle energiaa, on hyväksi keuhkoillesi ja myös rentouttaa ja antaa tyytyväisyydentunteen. Juo sitä kaksi kertaa päivässä. Tämä on hyvin yksinkertainen konsti, joka ei maksa mitään ja tekee olon hyväksi.

Lopuksi: muista, että näistä neuvoista on hyötyä vain silloin, kun olet johdonmukainen ja muistat, miten tärkeää tupakanpolton lopettaminen on sinulle.

Suosittelemme myös aloittamaan uuden liikuntalajin tai muun harrastuksen. Jokin uusi aktiviteetti, kuten uusi kurssi, uinti tai tanssitunnit, siirtää huomiosi muualle kuin tupakkaan.

Kaikki on ehdottomasti vaivan arvoista.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
8 syytä lopettaa tupakointi samantien
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
8 syytä lopettaa tupakointi samantien

Tupakointi vahingoittaa terveyttä monin eri tavoin. Tässä artikkelissa esittelemme kahdeksan syytä lopettaa tupakointi välittömästi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.