Mitä on strateginen ajattelu?

Strateginen ajattelu on tulevaisuuteen katsovaa, luovaa ja joustavaa ajattelua. Vaikka se yhdistetään usein yritysmaailmaan ja markkinointiin, käytämme sitä itse asiassa päivittäin.
Mitä on strateginen ajattelu?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Maria Fatima Seppi Vinuales.

Viimeisin päivitys: 24 huhtikuuta, 2023

Kun kuulemme strategiasta ja strategisesta ajattelusta, ajattelemme luultavasti yritysmaailmaa. Laajasti ottaen strateginen ajattelu on kuitenkin tapa saavuttaa vankka suunnitelma, ja se on jotain, mitä teemme päivittäin. Toisin sanoen, kun ajattelemme tällä tavalla, pyrimme tavoitteeseen ja määrittelemme keinot ja resurssit sen saavuttamiseksi. Mitä strateginen ajattelu sitten oikeastaan sisältää?

No, se on prosessi, johon liittyy tarkoituksellisia ja rationaalisia ajatuksia, joiden avulla analysoidaan etuja ja haavoittuvuuksia, jotka vaikuttavat jonkin asian tavoitteluun. Ja vaikka se liitetään yleensä liiketoiminnan kehittämiseen, totuus on, että sitä voidaan toteuttaa monilla muillakin elämänalueilla. Katsotaanpa tarkemmin.

Mitä strateginen ajattelu on ja mikä sitä luonnehtii?

Strateginen ajattelu suuntautuu tulevaisuuteen tai tavoitteen saavuttamiseen tiettyjen toimien avulla. Siihen liittyy ajattelua kolmesta osatekijästä:

  1. Mitä haluan saavuttaa? (Tavoite)
  2. Miten aion tehdä sen? (Strategia)
  3. Mitä toimia ja mitä resursseja minun pitäisi käyttää? (Taktiikka)

Se on siis vastakohta jäykälle asenteelle tai aina samojen polkujen kulkemiselle. Sen avulla pyritään muuttamaan tapoja ratkaista tilanne, jopa oppimalla uusia taitoja.

Harvard Business School Publishingin kautta jaetussa artikkelissa korostetaan, että strategisen ajattelun avulla organisaatiossa mukana olevat ihmiset etsivät jatkuvasti uusia tapoja edistää organisaation menestystä.

Katsotaanpa tarkemmin, mitä siihen sisältyy.

Strateginen ajattelu mahdollistaa pitkän aikavälin vision

Strateginen ajattelu ylittää lyhyen aikavälin vision ja antaa meille mahdollisuuden katsoa pidemmälle ja sijoittaa toimintamme laajempaan kontekstiin.

Se tarjoaa näkemyksen kokonaisuudesta ja osista

Se ei ole vain relationaalista ajattelua, jossa otetaan huomioon tapa, jolla tilanteen eri näkökohdat vaikuttavat ja ovat vuorovaikutuksessa keskenään, vaan se kykenee myös globaaliin ja yksilölliseen näkemykseen – eli osien ja kokonaisuuden väliseen näkemykseen.

Strateginen ajattelu mahdollistaa hyötyjen ja riskien analysoinnin

Strateginen ajattelu suorittaa SWOT-analyysin, eli tarkastelee tietyn tavoitteen saavuttamista helpottavia vahvuuksia ja mahdollisuuksia sekä uhkia ja heikkouksia, jotka voivat estää tavoitteen saavuttamisen.

Kyseessä ei siis ole ääripäissä liikkuva päättelytapa. Se ei ole vain optimistista tai pessimististä, vaan siinä otetaan huomioon tilanteen eri vivahteet.

Strateginen ajattelu auttaa asettamaan painopisteitä

Strategisessa ajattelussa on kyse ensisijaisten tavoitteiden asettamisesta. Tunnustetaan, että on parempi noudattaa vaiheittaista suunnitelmaa, sillä kaikkea ei ole mahdollista saavuttaa, koska sekä aika että resurssit ovat rajalliset.

Saatat olla kiinnostunut lukemaan tämänkin: Positiivinen ajattelu: kuinka hyötyä siitä päivittäin

Strategisen ajattelun hyödyt

Strateginen ajattelu tarjoaa erilaisia etuja ongelmaa ratkaistaessa, kuten:

Luovuus

Se asettaa kaikki resurssit henkilön käyttöön sopivan vastauksen löytämiseksi. Toisin sanoen se kannustaa henkilöä käyttämään kaikkia voimavarojaan ratkaisun löytämiseksi. Näin ollen se on hyvä tapa olla luova ja “ajatella laatikon ulkopuolella”.

Se näyttää useamman kuin yhden näkökulman

Ottamalla huomioon erilaisia lähestymistapoja samaan tilanteeseen, voimme ottaa huomioon paitsi sen mitä itse ajattelemme, myös kaikkien muiden asianosaisten näkökulmat.

Jos ajattelemme esimerkiksi perheen muuttoa, henkilö ei analysoisi vain muuttamisen tavoitetta. Hän ottaisi huomioon myös ajankohdan, yrittäisi päästä yhteisymmärrykseen muiden perheenjäsenten toiminnan mukaan, yrittäisi päättää uudesta paikasta, joka on kaikille mukava, ja niin edelleen.

Strategisen ajattelun avulla voimme olla tuottavampia

Kun olemme tavoitteellisia, on mahdollista olla tehokkaampia tarvittavien resurssien valinnassa ja käytössä. Lisäksi heikoimpien ja vahvimpien puoliemme tunteminen myös antaa meille mahdollisuuden hyödyntää kykyjämme ja ympärillämme olevien kykyjä.

Strateginen ajattelu katsoo tulevaisuuteen.
On tärkeää hankkia työkaluja, joilla strategista ajattelua voidaan kehittää askel askeleelta.

Vinkkejä strategisen ajattelun soveltamiseen

Kaikki eivät ole tietoisia strategisen ajattelun merkityksestä ennen kuin he oppivat sen jostain. Siksi on otettava käyttöön joukko tekniikoita, jotta siihen voidaan sopeutua ja hyödyntää sitä mahdollisimman hyvin.

Hallitse ahdistusta ja pysähdy ajattelemaan

Ahdistuksen ja hallinnan tarpeen vuoksi meillä on usein välitön reaktio. Tämä estää meitä pysähtymästä miettimään eri skenaarioita ja analysoimaan eri muuttujia.

Strateginen ajattelu on omistautunut perusteelliseen ja yksityiskohtaiseen analyysiin hätiköityjen päätösten tekemisen sijaan.

Monipuoliset kokemukset

Sanotaan, että ajattelu on strategista, koska se on joustavaa ja luovaa ja kykenee näkemään tilanteen kaikki tekijät. Siksi luovan ajattelun edistämiseksi on hyödyllistä muun muassa lukea eri tieteenaloista, harrastaa erilaisia vapaa-ajan aktiviteetteja ja tavata uusia ihmisiä.

On erittäin tärkeää päästä kosketuksiin uusien kokemusten kanssa sen sijaan, että pysyttelee aina “jo tutussa” ja pahamaineisella mukavuusalueella.

Se rohkaisee meitä vaihtamaan ajatuksia muiden ihmisten kanssa

Edellisen kohdan mukaisesti tämäntyyppinen ajattelu saa ravintoa myös muiden ihmisten ideoista ja mielipiteistä. Se edellyttää aktiivista katsetta, avointa kuuntelua ja kykyä purkaa itseämme ja antaa tilaa erilaisuudelle. Näin muodostamme maailmankuvan, joka sisältää erilaisia todellisuuksia ja jossa emme ole ainoita.

Piditkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Negatiivinen ajattelu: näin muutat sen

Strateginen ajattelu soveltuu elämämme eri osa-alueille

Strategisen ajattelun katsotaan usein kuuluvan organisaatio- tai liiketalouden tieteenaloihin. Jos kuitenkin kaivamme hieman syvemmälle, voimme ymmärtää, että se koostuu monista eri osa-alueista ja sitä voidaan soveltaa kaikilla elämänalueilla.

Kokonaisuuden tarkastelu ja tulevaisuuteen suuntautuminen määrittelevät strategian, mutta se on myös jotain, jota sovellamme päivittäisissä rutiineissamme. Aivan kuten määrittelemme liiketoimintasuunnitelmia esimerkiksi tiettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi, myös perheessä jaamme resursseja tullaksemme toimeen.

Kuten huomaat, strategisella ajattelulla on paljon annettavaa. Sitä kannattaa työstää ja käsitellä yhdessä tunteiden kanssa. Kannattaa myös muistaa, että kenelläkään ei syntyessään ole strategista ajattelutapaa, vaan se hankitaan harjoittelun ja kokemuksen myötä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.