Logo image
Logo image

Positiivinen ajattelu: kuinka hyötyä siitä päivittäin

6 minuuttia
Positiivinen ajattelu voi tuoda lukemattomia etuja jokapäiväiseen elämääsi. Opi kuinka ajatella positiivisemmin!
Positiivinen ajattelu: kuinka hyötyä siitä päivittäin
Bernardo Peña

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 26 helmikuuta, 2023

Yleisesti ottaen positiivista ajattelua on aina mahdollista soveltaa jokapäiväisessä elämässä. Tai näin meille usein sanotaan. Mutta voimmeko todella olla aina niin optimistisia kaikissa olosuhteissa?

Emme tietenkään voi välttää negatiivisia tai traumaattisia tapahtumia tai tunteita, joita koemme niiden sattuessa kohdalle. Positiivinen ajattelu pyrkii saamaan meidät ymmärtämään, että aina on mahdollista mennä eteenpäin ja jopa oppia vaikeista kokemuksistamme.

Toisessa maailmansodassa keskitysleireistä selvinnyt psykiatri Viktor Frankl sanoi: “Jos ei ole sinun käsissäsi muuttaa tilannetta, joka aiheuttaa sinulle kipua, voit aina valita asenteesi, jolla kohtaat tilanteen.”

Ajatuksen voima

Meillä on tapana aliarvioida mielemme voimaa. Vallitsevat ajatuksemme saavat meidät kuitenkin kohtaamaan päivämme energisinä tai päinvastoin apaattisina.

Ehkä tämä ei vaikuta kovin vakuuttavalta ihmisille, jotka kutsuvat itseään realisteiksi. Mutta kyse ei ole taikuudesta eikä siitä, että positiivisuus ilmestyy vain sormea napsauttamalla.

Kun ryhdymme tehtävään, se johtuu siitä, että meillä on jokin idea ja vakaumus siitä, että saamme sen onnistuneesti päätökseen. Jos näin ei olisi, emme edes aloittaisi sitä. Mutta ehkä se onkin tuo ajatus, joka ohjaa meitä?

Tietysti, niin kauan kuin ajatus on positiivinen, se voi johtaa meidät paikkaan, johon haluamme mennä. Koska jos se on negatiivinen, kuka tietää, mihin päädymme. Varmasti toiseen skenaarioon, joka ei ole se, jonka haluamme.

Some figure
Uutisten katselu televisiosta tai sosiaalisessa mediassa voi pitää meidät ajan tasalla, mutta ne myös tukahduttavat meidät negatiivisuudella.

Negatiivisten ajatusten kierre

Miksi siis uppoudumme negatiivisten ajatusten silmukkaan? No, teemme niin, koska se on usein helpoin asia. Jos esimerkiksi analysoimme, kuinka monta kertaa valitamme vain yhden päivän aikana, tulemme yllättymään.

Uutisten katselu televisiosta tai sosiaalisessa mediassa voi pitää meidät ajan tasalla, mutta ne myös tukahduttavat meidät negatiivisuudella, aivan kuin se olisi virus.

Sama tapahtuu, kun olemme jonossa ja kuulemme muiden ihmisten valituksia. Sitten alamme valittaa itse, sillä pahat asiat ovat tarttuvia. Mutta niin ovat hyvätkin.

Toisaalta, kuinka monta kertaa olemme heränneet aamulla ajatellen, että meille on tulossa kauhea ja raskas päivä, tai että meidän on kohdattava jokin monimutkainen tilanne? Kuinka monena aamuna olemme olleet huolissamme heti ensi sekunnista lähtien?

Olemme varmasti kokeneet tämän kaiken jossain vaiheessa ja seuraukset ovat tuntuvia. Tunnemme olomme masentuneeksi, haluamme jäädä kotiin emmekä halua nähdä ketään. Meidän on kuitenkin täytettävä velvollisuutemme.

Tämä voi saada meidät jännittyneeksi ja ärtyneeksi, ja saatamme tiuskia ympärillämme oleville ihmisille. Negatiivinen ajattelu tuo huonon asenteen ja ilkeät sanat, jotka vaikuttavat muihin. Sitten tällä on kielteisiä vaikutuksia meihinkin.

Mikä hassuinta, myöhemmin valitamme huonosta onnesta ymmärtämättä, että olemme itse laukaisseet sen. Negatiiviset ajatukset kummittelevat usein mielessämme, emmekä pysty vapauttamaan niitä. Päinvastoin, ruokimme niitä jatkuvasti, ja sitten ne päätyvät nielemään meidät.

Saatat nauttia tästäkin artikkelista: 5 syytä olla onnellinen

Toinen vaihtoehto: positiivinen ajattelu

Some figure
Saavuttaakseemme hyviä asioita ja tavoittaakseemme onnellisuutta elämässä meidän on omaksuttava optimistisia ideoita, asenteita ja suunnitelmia.

Positiivisen ajattelun keskeinen ajatus on, että saavuttaaksesi hyviä asioita ja tavoittaaksesi onnen elämässä sinun on jatkuvasti omaksuttava optimistisia ideoita, asenteita ja suunnitelmia.

Viime vuosina kiinnostus positiiviseen ajatteluun on kasvanut. Siihen liittyen on olemassa tuhansia kirjoja, seminaareja, kursseja, ohjelmia, verkkosivustoja ja henkilöitä, jotka edistävät sitä.

Asiantuntijoiden mukaan jotkin kanavat tämäntyyppisen ajattelun lujittamiseksi ovat seuraavat:

 • Visualisoi menestyksesi lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.
 • Positiivisten vahvistusten toistaminen.
 • Itsetunnon kohottaminen itsensä toteuttamisen kautta.
 • Positiivisten ajatusten käyttäminen torjumaan negatiivisten ajatusten ilmenemistä.

On kuitenkin tärkeää korostaa, että positiivinen ajattelu ei ole taikaresepti negatiivisten tilanteiden kohtaamiseen. Tämän parissa on opittava työskentelemään, kuten alla nähdään.

Harjoituksia positiiviseen ajatteluun

Olemme jo maininneet yhden harjoituksen, jonka voimme tehdä alkaaksemme käyttää positiivista ajattelua elämässämme: muuttaa negatiivinen ajatus joksikin tuottavaksi.

On kuitenkin joitakin muitakin ajatusmalleja ja käytäntöjä, jotka voivat olla todella palkitsevia, esimerkiksi mindfulness, kuten vuonna 2017 Papeles del Psicólogo -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa. Katsotaanpa tarkemmin.

1. Meditoi

Meditaatio antaa meille mahdollisuuden muodostaa yhteyden nykyhetkeen ja mikä tärkeintä, tarkkailla ajatuksiamme. Tällä tavalla voimme olla tietoisia niistä ja antaa niiden virrata pitämättä niitä mielessämme.

Tämä on yksi suurimmista meditaation eduista: se tekee meistä tietoisia tästä hetkestä, auttaa meitä suhteuttamaan ongelmat ja antaa meidän päästää irti menneisyydestä sekä lakata murehtimasta tulevaisuudesta.

Jos teemme meditoinnista tottumuksen, olomme paranee pikkuhiljaa ja positiivisille ajatuksille tulee enemmän tilaa mielessämme ja elämässämme, sillä meditointi rauhoittaa negatiiviset ajatukset, mikä avaa tilaa positiivisille. On huomattava, että negatiiviset eivät katoa kokonaan, mutta emme enää takerru niihin niin paljon.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Hygge: tyytyväisyyttä pienistä asioista

2. Kirjoita tunnepäiväkirjaa

Some figure
Tunteistamme päiväkirjan pitäminen voi auttaa meitä seuraamaan ajattelumallejamme.

Aina kun jokin ajatus piinaa meitä tai aiheuttaa voimakkaan tunteen, on erittäin hyvä idea pitää tunnepäiväkirjaa.

Voimme palata tuohon päiväkirjaan kerta toisensa jälkeen ja todella nähdä, millaisia tunteita tunnemme, kuinka paljon negatiivisuutta siinä on ja onko se perusteltua. Se voi auttaa ymmärtämään, että olemme liian pessimistisiä, ja tämä pakottaa meidät muuttumaan.

3. Tee tavoitteista ja saavutuksista taulu

Meillä voi olla pieni korkkitaulu tai liitutaulu työtilassamme tai kotona ruokasalissa. Voimme kirjoittaa siihen asioita, joita haluamme saavuttaa, mitä haluamme tehdä tai mitä haluamme olla.

Meidän on yritettävä asettaa realistinen tavoite, joka on ulottuvillamme. Esimerkkejä konkreettisista tavoitteista voisivat olla: hoitaa puutarha kuntoon, juosta kymmenen kilometriä, pudottaa viisi kiloa, oppia tanssimaan tangoa, kirjoittamaan kirja tai oppia valmistamaan lasagnea.

Voit kirjoittaa yhdelle puolelle kaiken mitä tarvitset tavoitteen saavuttamiseksi ja voit myös lisätä ajoittain, mitä olet tehnyt tavoitteesi eteen, esimerkiksi: Tänään juoksin viisi kilometriä…ostin kauniin jasmiinin… tai sain ensimmäisen luvun kirjastani valmiiksi.

Voimme myös lisätä itsellemme kohdistettuja motivoivia lauseita, kuten: voit tehdä sen, saavutat sen, olet oikealla tiellä.

4. Hanki itsellesi pieni lahja joka päivä

Unohdamme usein ympärillämme olevat pienet asiat, jotka tekevät meidät onnelliseksi. Meillä on tapana etsiä idealisoitua onnea, kun todellisuudessa onni on tasapainossa ja itsestämme huolehtimisessa ja joka hetkestä nauttimisessa viidellä aistillamme.

Tässä mielessä harjoitus, jonka voimme tehdä joka päivä kannustaaksemme positiivista ajattelua, on antaa itsellemme jotain, josta pidämme. Tässä ei kuitenkaan ole kyse mekon tai korun ostamisesta, vaan yksinkertaisemmista asioista.

Ehkä pidät esimerkiksi teestä tai musiikista. Sitten valmistat itsellesi kupillisen teetä, kuuntelet suosikkikappaleesi ja omistat ne minuutit vain maistelemaan ja kuuntelemaan, nauttimaan ja sanomaan itsellesi, että annat itsellesi lahjan ja rakkauden, koska ansaitset sen.

Tämä harjoitus saa meidät arvostamaan sitä, että ympärillämme on paljon hyviä asioita. Ja hetkeksi poistamme mielestämme ajatukset, jotka eivät tee meille hyvää.

5. Osoita kiitollisuutta

Kiitollisuus voi auttaa meitä saamaan positiivisempia ajatuksia lisäämällä positiivisia tunteitamme. Tämä johtuu siitä, että mielemme etsii aina yhteensopivuutta sen välillä mitä tunnemme ja mitä ajattelemme, joten kun olemme surullisia, meillä on surullisia ajatuksia, ja kun olemme onnellisia, ajattelemme vain asioita, jotka tekevät meidät onnelliseksi.

Tästä syystä meidän tulee joka aamu herätessämme omistaa hetki kiittääksemme jostain hyvästä, jota elämässämme on. Mieluummin jostain konkreettisesta, kuten talosta, jossa asumme.

Samoin meidän tulee illalla kiittää jostain hyvästä, mitä meille tapahtui päivän aikana. Kiitollisuuden osoittamiseksi meidän on tietysti etsittävä sitä, mikä on hyvää elämässämme. Tämä johtaa positiivisen asenteen ja positiivisen ajattelun säilyttämiseen.

Positiivisen ajattelun edut

Kirjassaan 9 Steps to Reversing or Preventing Cancer and Other Diseases: Learn to Heal Within (2004) Shivani Goodman toteaa, että sairaudet johtuvat myrkyllisistä asenteista ja tunnetuskasta.

Vastaavasti onkologi Carl Simonton väittää kirjassaan Getting Well Again (1978), että ajattelulla on tärkeä rooli syövän kehittymisessä.

Huolimatta sen taustalla olevista henkilökohtaisista uskomuksista on kuitenkin todisteita siitä, että positiivisella ajattelulla voi olla suora vaikutus terveyteen. Tässä yhteydessä mainitaan seuraavat tutkimukset:

 • On esimerkiksi havaittu, että tämäntyyppisellä ajattelulla on positiivisia vaikutuksia stressin ja ahdistuksen vähentämisessä.
 • Muut asiantuntijat tukevat sen käyttöä emotionaalisen ahdistuksen ja päivittäisten huolien hallitsemiseksi.
 • BMC Psychologyssa vuonna 2021 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että se voi olla hyödyllistä parantamaan tulevaisuuden toivoa ja unen laatua.
 • Lopuksi on tutkimuksia, joissa todetaan, että se auttaa lisäämään hyvinvointia ja subjektiivista onnellisuutta.

Tasapaino elämäämme

Pysähdytkö koskaan analysoimaan, onko mielessäsi enemmän positiivisia kuin negatiivisia ajatuksia? Jos tasapaino ei ole hyvä, sinun tulee yrittää keskittää ajatuksesi uudelleen.

Joka tapauksessa meidän kaikkien tulee muistaa, että jos tunnemme olomme masentuneeksi tai negatiiviseksi, on paras käydä psykologilla, joka pystyy tarjoamaan meille ohjausta ja henkilökohtaista huomiota.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Andrade, G. (2019). The ethics of positive thinking in healthcare. Journal of Medical Ethics and History of Medicine12. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7166246/
 • Cebolla, A., Enrique, A., Alvear, D., Soler, J. y García-Campayo, J. (2017). Psicología positiva contemplativa: integrando mindfulness en la psicología positiva. Papeles del psicólogo38(1), 12-18. Disponible en: https://www.redalyc.org/journal/778/77849972003/html/
 • Cunha, L. F., Pellanda, L. C., & Reppold, C. T. (2019). Positive psychology and gratitude interventions: A randomized clinical trial. Frontiers in psychology10, 584.
 • Eagleson, C., Hayes, S., Mathews, A., Perman, G., & Hirsch, C. R. (2016). The power of positive thinking: Pathological worry is reduced by thought replacement in Generalized Anxiety Disorder. Behaviour research and therapy78, 13-18. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0005796715300814
 • Goodman, S. (2004). 9 Steps to Reversing or Preventing Cancer and Other Diseases: Learn to Heal Within. Weiser.
 • Kiken, L. G., & Shook, N. J. (2014). Does mindfulness attenuate thoughts emphasizing negativity, but not positivity?. Journal of research in personality53, 22-30.
 • Lemos, R. (2019, 8 de Junio). Cómo crear un diario emocional. La Mente es Maravillosa. Disponible en: https://lamenteesmaravillosa.com/como-crear-un-diario-emocional/
 • Lyubomirsky, S., & Layous, K. (2013). How do simple positive activities increase well-being?. Current directions in psychological science22(1), 57-62. Disponible en: https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/0963721412469809
 • Makaremnia, S., Dehghan Manshadi, M., & Khademian, Z. (2021). Effects of a positive thinking program on hope and sleep quality in Iranian patients with thalassemia: a randomized clinical trial. BMC psychology9(1), 1-10. Disponible en: https://bmcpsychology.biomedcentral.com/articles/10.1186/s40359-021-00547-0
 • Shokrpour, N., Sheidaie, S., Amirkhani, M., Bazrafkan, L., & Modreki, A. (2021). Effect of positive thinking training on stress, anxiety, depression, and quality of life among hemodialysis patients: A randomized controlled clinical trial. Journal of Education and Health Promotion10:225, 1-7. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8318152/
 • Simonton, O. C., Matthews-Simonton, S., & Creighton, J. (1978). Getting well again. Bantam Books.
 • Velasquez Cordoba, L. F. (2007). Viktor Emil Frankl: the physician and the thinker of a life with sense. Iatreia20(3), 314-320. https://www.researchgate.net/publication/262737054_Viktor_Emil_Frankl_The_physician_and_the_thinker_of_a_life_with_sense

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.