Logo image
Logo image

Kaupunkipuutarhan rakentaminen pieneen tilaan

3 minuuttia
On tärkeää tietää muutama asia puutarhanhoidosta, jotta kaupunkipuutarhan rakentaminen onnistuu. Sitten voit ottaa kaiken irti kattoterassista tai parvekkeesta ja nauttia tästä vihreästä tilasta omassa kodissasi!
Kaupunkipuutarhan rakentaminen pieneen tilaan
Viimeisin päivitys: 12 toukokuuta, 2020

Kaupunkien valtavasta kasvusta ja teknologian edistymisestä huolimatta kaupunkipuutarhan rakentaminen on muuttumassa suositummaksi kuin koskaan aikaisemmin. On kuitenkin tärkeää pohtia joitakin asioita, kun se rakennetaan pieneen tilaan.

Tässä artikkelissa kerromme helposta lähestymistavasta kaupunkipuutarhan luomiseksi. Annamme myös käytännön vinkkejä, joilla voit alkaa kasvattaa hedelmiä, vihanneksia, aromaattisia kasveja ja niin edelleen. Pystyt siis nauttimaan vihreästä tilasta ja jopa kasvattamaan kasviksia, joilla ruokit perheen terveellisimmällä mahdollisella tavalla. Tunnet myös olosi hyväksi, koska kaupunkipuutarhan rakentaminen on palkitseva aktiviteetti!

Kaupunkipuutarhan rakentaminen pieneen tilaan

Valitse paikka huolellisesti

Some figure

Et tarvitse suurta maatilaa puutarhan rakentamiseksi. Kattoterassi tai parveke sopivat hyvin.

Tämä uusi puutarhaprojekti on hieman monimutkainen ja on tärkeää, että valitset huolella, minne aiot rakentaa sen. Pidä mielessä, että kasvien menestys riippuu niiden saamasta valosta. Muista myös aina, että aurinkoiset paikat nopeuttavat kehitystä.

Tarvitset myös hyvän viemärijärjestelmän ja tietenkin vesilähteen, joka on niin lähellä puutarhaasi kuin vain mahdollista kastelua varten. Tällä tavoin säästät aikaa, sillä se helpottaa puutarhan kasteluvaatimuksia.

Pidä mielessä, että työskentelet mullan ja lannoitteiden kanssa, kun valitset paikkaa kaupunkipuutarhallesi – oli se sitten parvekkeella tai pihalla. Mieti siis sitä, kuinka pidät paikan puhtaana ja rajattuna, jotta et tuo mutaa kotiisi joka kerta, kun käyt siellä.

Lue myös: Viisi tuoksukukkaa pieneen puutarhaan

Puutarhaoppitunti

Opiskele hieman lisää puutarhanhoidosta ennen kuin alat käyttää rahaa siemeniin ja peruspuutarhanhoitovälineisiin, vaikka se olisikin vain teoriaa. On monia asioita, jotka voivat pilata kuukausien työn ja kasveista huolehtimisen. On siis parempi käydä oppitunneilla tai lukea aiheeseen liittyvää kirjallisuutta.

Sinun tulee tietää ainakin seuraavat perusasiat:

 • Kuinka mullasta huolehditaan ja kuinka eri lannoitteita käytetään.
 • Mitkä kuukaudet ovat sopivia kylvöön.
 • Kuinka kasveja kastellaan ja milloin niitä karsitaan.
 • Parhaat tavat käsitellä tuholaisia ja tartuntoja.

Vertikaalinen kaupunkipuutarha

Some figure

Voit laittaa kasvit roikkumaan pystysuorassa ruukkuihin tai kukkalaatikoihin hyödyntääksesi tilan paremmin.

Vertikaalisen puutarhan pääetuna on se, että voit optimoida tilan sen maksimikäyttöön. Se vie vähemmän tilaa kuin perinteinen horisontaalinen puutarha. Samaan aikaan säästät aikaa sen ylläpidossa. Tämä johtuu siitä, että tällaiset puutarhat saavat harvoin rikkaruohoja, eikä sinun tarvitse kumartua kaivamaan kuoppia.

Toinen mahtava etu vertikaalisessa puutarhassa on se, että voit maksimoida valon ja ilman pääsyn kasveihin. Tuholaisia on myös vähemmän ja kun niitä tulee, on niistä helpompi päästä eroon. Parhaita nopeasyklisiä kasveja vertikaaliseen puutarhaan ovat salaatti, lehtimangoldi, pinaatti ja niin edelleen. Istuta ne sellaisten lajikkeiden väliin, jotka kasvavat hitaammin.

Kuten huomaat, parveke ja kattoterassi ovat täydellisiä paikkoja kaupunkipuutarhalle. Voit käyttää ruukkuja, viljelypöytiä tai jopa rakentaa vesiviljelyjärjestelmän (se kasvaa vedessä, joten se ei vaadi multaa).

Lue myös: Näin luot kotiisi aromaattisen puutarhan

Omaperäisiä ideoita

Sosiaalisessa verkossa on nykyään esillä kaikenlaisia kaupunkipuutarhoja ympäri maailman. On mahtavaa kuinka voimme hyötyä niin monien ihmisten mielikuvituksesta, jotka ottavat kaiken irti pienistä tiloistaan.

Tässä joitakin melko omaperäisiä ideoita kaupunkipuutarhan rakentamiseen:

 • Hyödynnä käytettyjä lavoja, renkaita ja kaikenlaisia säilytysastioita, joita voit käyttää viljelypöytiin ja ruukkuina.
 • Jos olet vasta tutustumassa puutarhanhoidon maailmaan, voit tehdä siitä helpompaa itsellesi. Tee kylttejä, jotka auttavat sinua muistamaan kaikkien kasvien nimet ja ominaispiirteet.
 • Istuta aromaattisia kasveja. Harvat asiat ovat yhtä miellyttäviä kuin puutarhaan meneminen ja tuoreiden yrttien poimiminen suoraan ruokaan.
 • Kysele ympäriinsä ja selvitä, mistä löydät sopivimman substraatin käyttämällesi multatyypille.
 • Jos olet usein poissa kotoa, eikä sinulla ole kaveria joka voisi kastella kasveja puolestasi, tulisi sinun asentaa jonkinlainen automaattinen kastelujärjestelmä.
 • Kompostoi mitä vain jätteitä puutarhaasi (karsitut oksat, hylätyt hedelmät, yrtit ja niin edelleen). Se tuo luonnollisia ainesosia multaan.

Yhteenveto

Oletko valmis rakentamaan oman kaupunkipuutarhan? Torjunta-aineettoman ja orgaanisen ruoan kasvattamisen lisäksi saat myös stressittömän harrastuksen! Ehkä muut perheenjäsenet kiinnostuvat siitä myös!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Montserrat Soliva y Marga López. (2004). Calidad del compost : Influencia del tipo de materiales tratados y de las condiciones del proceso. In Formación de técnicos para el tratamiento y gestión de lodos de depuradora. Valsaín CENEAM/MIMAM 1.
 • Beltrano, J., & Gimenez, D. O. (2015). Cultivo en hidroponía. In Libros de Càtedra. https://doi.org/10.1039/c0dt00588f
 • Aznar Márquez, Juana y Navarro Ríos, M. J. (2014). EL HUERTO URBANO ECOLÓGICO: ESTUDIO DE LA INICIATIVA DE LA UNIVERSIDAD MIGUEL HERNÁNDEZ (ELCHE, ESPAÑA). Actas Iberoamericanas ….
 • Ballesteros, G. (2014). Espectacular crecimiento de los huertos urbanos. Ecologista.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.