Logo image
Logo image

Viisi tuoksukukkaa pieneen puutarhaan

3 minuuttia
Tässä artikkelissa opit tuntemaan viisi kaunista tuoksukukkaa, jotka voit lisätä puutarhaasi. Puutarhan pitäisi olla ilo kaikille aisteille.
Viisi tuoksukukkaa pieneen puutarhaan
Kirjoittanut Virginia Martínez
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Yksi parhaista asioista elämässä on mennä ulos ja nauttia kauniin puutarhan tuoksusta. Puutarhat eivät ole miellyttäviä vain silmillemme, vaan myös muille aisteille; esimerkiksi hajuaistille. Tämä mielessä pitäen haluamme, että opit tuntemaan viisi kaunista tuoksukukkaa, jotka voit istuttaa suosikkipaikkaasi luoden pienen (tai suuren) ja ihanan puutarhan.

Kun suunnittelet puutarhasi, oli se minkä kokoinen tahansa, on tärkeää pitää joitakin asioita mielessä. Kyllä, värit ovat mukavia ja ne ovat todella tärkeitä, mutta voidaksesi suunnitella todella ihanan puutarhan, tulee sinun viedä se pidemmälle. Mieti jokaisen aistisi miellyttämistä. Jos todella pidät siitä, tulevat myös muut pitämään siitä.

Ennen kuin aloitat, ota huomioon ilmasto ja maaperän tyyppi. Nämä ovat erittäin tärkeitä tekijöitä puutarhassa olevien kukkien valintapäätöksessä. Jatkuva järjestely on myös välttämätöntä halutun tuloksen saamiseksi.

Kirjoita siis ylös seuraavat viisi tuoksukukkaa ja nauti niiden vaikutuksista aisteille aina kun haistat ne.

Viisi tuoksukukkaa puutarhaan

Syreenit

Some figure

Syringa vulgaris, joka tunnetaan yleisesti nimellä syreeni, ei ainoastaan tuo mahtavaa lisäväriä puutarhaan, vaan sen tuoksu on myös tulvillaan useita muistoja ja aistimuksia.

Syreeneitä on helppo löytää. Voit löytää niitä helposti useimmista kukka- ja puutarhakaupoista. Niiden siemeniä myydään myös todennäköisesti paikallisessa supermarketissa. Nämä kukat kukkivat keväällä, jolloin ne tulevat esiin ja luovat ympärilleen tuoretta, puhdasta tuoksua. Syreenit ovat myös helppokasvuisia. Ne sopivat oikeastaan melkein mihin vain ilmastoon ja maaperään. Pyri kuitenkin valitsemaan syviä ja kosteita maaperiä, sillä niiden juuret suosivat kosteutta.

Suosittelemme myös, että istutat ne keväällä. Pidä mielessä, että niiden juurtuminen kestää hetken, joten pysy kärsivällisenä.

Ruusut

Ruusu on kaikkien puutarhojen kuningatar. Kyseessä on myös tuoksukukka, jolla on melko omaperäinen tuoksu. Rosaceae-sukuun kuuluu noin sata erilaista ruusulajiketta, mutta kaikki niistä ovat tuoksuvia ja ilahduttavat aisteja. Ruusut kukkivat läpi koko vuoden (ilmastosta riippuen tietenkin).

Jos aiot istuttaa ruusupensaita, muista jättää aina tarpeeksi tilaa niiden väliin. Sillä tavoin varmistat, että niiden lehdet saavat auringonvaloa ja tarpeeksi happea. Pidä ne myös karsittuina ja varmista ennen kaikkea, että niiltä ei puutu vettä.

Suosittelemme lukemaan: 5 ihoa kaunistavaa hoitoa ruusuvedestä

Laventeli

Some figure

Laventeli luo toista tuttua tuoretta ja puhdasta tuoksua puutarhaan. Lisäksi sen sinertävät kukat lisäävät elävää ja värikästä mosaiikkia pieneen puutarhaan. Tämä kukka kukkii huhtikuusta heinäkuuhun, jolloin se myös uuttaa sen luonteenomaista aromaattista öljyä, jota voit käyttää omien voiteiden, saippuoiden ja kosmetiikkatuotteiden valmistamiseen.

Saadaksesi kaiken irti tämän kasvin tuoksusta, tulee sinun istuttaa se aurinkoiseen paikkaan. Valitse paikka, joka suojaa sitä myös kylmältä. Tämä kasvi ei vaadi paljon huolenpitoa. Riittää, kun kastelet sitä ajoittain kuumina päivinä ja suojaat sitä äärimmäiseltä kylmyydeltä.

Viisi tuoksukukkaa: hyasintti

Hyacinthus oreintalis, joka tunnetaan myös nimellä hyasintti, on toinen suosittu tuoksukukka. Ja tiedätkö mitä? On monia erivärisiä hyasintteja, joten voit yhdistellä niitä eri väreihin täyttääksesi puutarhasi voimakkailla väreillä. Tämä kukka on monivuotinen ja sipulimainen kasvi, joka tuottaa sauvamaisen varren, johon kasvaa erittäin eläväisiä kukkia.

Mitä tulee tämän kukan huolehtimiseen, tulee sitä kastella usein. On oikeastaan hyvä idea laittaa ruukun alle astia, joka varmistaa, että kasvi on aina kostea.

Lue myös: 5 upeaa ideaa minipuutarhan luomiseksi kotiisi

Kuusama

Lopuksi esittelemme köynnöskasvin, kuusaman. Kuusaman kanssa ei tarvitse olla huolissaan tilaongelmista, sillä se ei kasva paljoa. Sen tuoksu on omaperäisen makea. Se myös kukkii syksyllä. Se on muodoltaan kellomainen.

Näistä tuoksukukista on helppo huolehtia. Ne itse asiassa selviävät osittain varjoisella alueella, mutta kasvavat myös nopeasti ja vahvasti täydessä auringonvalossa. Kastele niitä 3-4 päivän välein. Ne pystyvät myös sietämään äärimmäisen kylmiä sääolosuhteita.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.