Hygge: tyytyväisyyttä pienistä asioista

Termillä hygge viitataan kodin lämpöön ja yksinkertaisista asioista nauttimiseen. Miten sitä voi toteuttaa omassa elämässä? Lue lisää täältä.
Hygge: tyytyväisyyttä pienistä asioista
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López.

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Hygge on elämänfilosofia, jota maailman onnellisimpien maiden listauksessa toistuvasti ensimmäisen sijan saanut kansa, tanskalaiset, noudattavat. Kukapa siis osaisi tanskalaisia paremmin antaa meille avaimet onneen?

Hygge merkitsee kodin lämpöä, takkatulen ääressä istumista kuuma teekuppi kädessä tai vain hetkestä nauttimista. Toiset miettivät, voiko tätä elämäntyyliä edes siirtää muihin maihin, joissa aika näyttäisi kuluvan liian nopeasti.

Herkullisista kanelikekseistä nauttiminen, lemmikin silittäminen ja viltin alle käpertyminen vailla huolen häivää tuntuu lähes unenomaiselta. Ja kuitenkin näin tanskalaiset elävät.

Hygge lausutaan “hu-ga”, ja vaikka sanalle ei ole tarkkaa käännöstä, se viittaa “kotoisaan” tai “lämpimään”. Hygge ei kuitenkaan ole pelkkä sana, vaan kokonaisen kansan filosofia tai elämäntyyli, jossa nautitaan elämän pienistä asioista.

Mikä on “hygge”?

Sana “hygge” tarkoittaa myös muun muassa “hyvinvointia”, “mukavuutta” ja “kodikkuutta”, vaikka tarkkaa käännöstä ei olekaan. Sana ilmaantui Tanskassa 1800-luvulla ja on sittemmin löytänyt tiensä myös muihin kulttuureihin.

Tutkimukset osoittavat, että stressaava elämä saa aikaan ylikuormitusta, joka aiheuttaa monenlaisia sairauksia. Kukaan ei luonnollisestikaan halua sairastua, joten ihmiset ympäri maailmaa ovat alkaneet arvostaa toisenlaista, stressitöntä elämäntapaa.

Hygge merkitsee muun muassa kotoisaa.
Tämä elämäntyyli kutsuu meidät nauttimaan kodin lämmöstä, elämään kiireettömästi ja päästämään irti stressistä.

Louisa Thomsen Brits mainitsee kirjassaan “The Book of Hygge”, että hygge on elämäntyyli, joka syntyy silloin kun “sitoudumme nauttimaan nykyhetkestä”. Tähän elämäntyyliin kuuluu myös pienistä asioista nauttiminen, ja se on läsnä:

“… asioissa, joita teemme antaaksemme arjellemme arvoa ja merkitystä, lohduttaaksemme itseämme, tunteaksemme olomme kotoisaksi, juurtuneeksi ja anteliaaksi.”

Tanskalaiset käyvät läpi pitkän ja pimeän talven, jonka aikana he näkevät auringonvaloa vain neljä tuntia päivässä. Heidän on siis keksittävä keino tehdä sisällä olemisesta miellyttävää.

Tästä elämäntyylistä inspiroituneena monet kahvilat, kirjakaupat, ravintolat ja muut yritykset pyrkivät tekemään ilmapiiristään asiakkailleen “kotoisan” saadakseen heidät unohtamaan arjen huolensa.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Mistä löydät avaimet onneen?

Hyggeä käsittelevä kirjallisuus

Nykypäivänä hyggestä on paljon kirjallisuutta ja tutkimuksia. Kirjan “The Year of Living Danishly” kirjoittaja Helle Russell kertoo, että hygge tarkoittaa itsensä hyvänä pitämistä ja hemmottelua, sitä ettei rangaise itseään tai kiellä itseltään mitään, viihtymistä.

Tanskalaiset ovat välittäneet tätä onnellisen elämän salaisuutta jo useille sukupolville, kun muu maailma on vasta tiedostamassa sen lämmön, jota kodin intiimi tunnelma tarjoaa.

Toinen kyseiseen filosofiaan perehtynyt kirjailija on Meik Wiking, joka on kirjoittanut teoksen “Hygge – Hyvän elämän kirja”, jossa hän jakaa myös tanskalaisia ruokareseptejä.

Meidän ei tarvitse asua Tanskassa ottaaksemme osaa tähän filosofiaan, joka kutsuu elämään kiireettömästiTästä elämäntyylistä on vain tiedettävä hieman.

Miten voi hyggeillä?

Hyggeily ei ole yhtään vaikeaa. Noudata vain seuraavia vinkkejä:

  • Hyggeilet nauttiessasi vaahtokylvystä, jossa on runsaasti kuplia.
  • Hyggeilet katsoessasi merelle tai järvelle tai upottaessasi jalkasi veteen tai hiekkaan.
  • Hyggeilet juodessasi kahvikupillista kiireettömästi, todella nauttien sen aromista.
  • Kotiin kannattaa luoda myös erityinen tila, jossa on pehmeä valaistus, rauhallista taustamusiikkia, kynttilöitä, herkullista ruokaa ja tuoksukynttilöitä.
Hygge tarkoittaa pienistä asioista nauttimista.
Voit hyggeillä luomalla rentouttavan tilan kotiin.
  • On tärkeää välttää ahdistusta aiheuttavia aiheita, kuten talous, uskonto ja politiikka. Hyggeily on pienistä asioista nauttimista stressaamatta tulevaisuudesta.
  • Kunnioita esi-isiäsi, sillä tämä on tanskalaisille keskeistä. Kahvi maistuu herkullisemmalta tarjoiltuna suvun astioista, joilla on tunnearvoa. Tämä saa myös muistelemaan mukavia hetkiä ja nauttimaan enemmän.
  • Nappaa käteen kirja, jätä pyjama päälle ja ala nauttia lukemisen hyödyistä lämpimän peiton alla.
  • Tee perinteisempiä asioita ja vältä videopelejä, television katselua ja puhelimen käyttöä.
  • Löydä yhteys sisimpääsi.

Näiden ohjeiden noudattamisen lisäksi voit myös sisällyttää sanan hygge sanavarastoosi. Sano ystävillesi: “Hyggeilläänkö tänään?”. Tämän lisäksi hyggeilyä on toteutettava tiedostaen, jotta se todella ilahduttaa.

Tässä filosofiassa on kyse rentoutumisesta, kodin viihtyisyyden arvostamisesta, hetkessä elämisestä ja yhteisistä hetkistä läheisten kanssa. Hygge on kiistatta yksi nautinnollisimmista elämyksistä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Altman, A. (2016). The year of Hygge, the Danish obsession with getting cozy. The New Yorker.
  • Bigelow, D. (2017). Hygge: The Danish Art of Happiness. In Library Journal.
  • Beltagui, A., & Schmidt, T. (2017). Why Can’t We All Get Along? A Study of Hygge and Janteloven in a Danish Social-Casual Games Community. Games and Culture. https://doi.org/10.1177/1555412015590062
  • Jensen, R. H., Strengers, Y., Raptis, D., Nicholls, L., Kjeldskov, J., & Skov, M. B. (2018). Exploring hygge as a desirable design vision for the sustainable smart home. DIS 2018
  • Linnet, J. T. (2011). Money can’t buy me hygge Danish middle-class consumption, egalitarianism, and the sanctity of inner space. Social Analysis. https://doi.org/10.3167/sa.2011.550202

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.