Vaaralliset tuotteet kotona: mielenkiintoisia faktoja

On monia ruokia sekä muita tuotteita, jotka voivat liikaa nautittuina olla ihmiselle jopa hengenvaarallisia. Tässä artikkelissa listaamme tällaisia tuttuja tuotteita, jotka voivat olla yllättävän haitallisia.
Vaaralliset tuotteet kotona: mielenkiintoisia faktoja
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Kaikkia ruokia ja juomia tulisi tietysti nauttia vain kohtuudella, ja jotkut voivat olla jopa terveydelle vaaraksi, jos niitä nautitaan liian paljon. Vaaralliset tuotteet ovat kylläkin todella vaarallisia vain sellaisissa määrissä joita ihminen ei yleensä pystykään nauttimaan, mutta jos mielenkiintosi heräsi, lue eteenpäin niin saat tietää mistä puhumme!

Vesi

Vaaralliset tuotteet kotona: vesi.

Vettä k annattaa juoda kaksi litraa joka päivä, pikkuhiljaa päivän aikana. Jos sitten juotkin kolme-neljä kertaa tämän suositellun määrän, munuaisillasi ei ole riittävästi aikaa poistaa nestettä kehosta.

Liiallinen vedenjuonti voi muuttua hengenvaaralliseksi asiaksi siksi, että ihmiselle voi kehittyä turvotusta sisäelimiin tai aivojen tai hengityselinten infarkti. Vesi voi siis aiheuttaa kehossa myrkytyksen, kuten kävi amerikkalaiselle Jennifer Strangelle, joka kuoli juotuaan yli 7,5 litraa vettä eräässä kilpailussa.

Kahvi

Vaaralliset tuotteet käsittävät myös monen rakastaman kahvin. Kofeiini voi nimittäin muuttua hengenvaaralliseksi, jos sitä pääsee elimistöön 15 grammaa. Tämä määrä saadaan 113 kupillisesta kahvia (250 ml:n kuppi). Itse asiassa ihminen saisi tällöin vedenkin yliannostuksen, sillä 113 kuppia on noin 30 litraa vettä. Kuten voit päätellä, on siis käytännössä lähes mahdotonta kuolla kahvin yliannostukseen.

Suklaa

suklaata

Suklaa sisältää runsaasti teobromiinia, joka on voimakas keskushermostoa stimuloiva tekijä. Jos söisit kymmenen kiloa suklaata yhden päivän aikana, saisit suklaan yliannostuksen, ja aiheuttaisit terveydellesi suurta haittaa.

Tällöin kokisit ensin pahoinvointia ja ripulia, mutta myöhemmin ilmenisi myös vakavampia ongelmia. Eräitä näistä ovat epileptiset kohtaukset, elimistön sisäinen verenvuoto, sydänkohtaus ja lopulta jopa kuolema.

Alkoholi

Miehillä 1,25 litraa 40 %:sta alkoholia voi olla kuolemaan johtava annos, etenkin jos nämä juodaan alle tunnissa, eikä ihminen oksenna.

Tupakka

Vaaralliset tuotteet: tupakka.

Tavallisessa savukkeessa on 0,8 mg nikotiinia, ja voidaan laskea, että 75 savukkeen polttaminen samalla kertaa aiheuttaisi ihmisen kuoleman.

Marihuana

Jos ihminen polttaisi 680 kg marihuanaa 15 minuutissa tai kuluttaisi 22 kg yhden päivän aikana, tämä tuote aiheuttaisi kuoleman. On kylläkin turvallista sanoa, että tämä määrä on ihmisen mahdoton kuluttaa.

Omenan siemenet

omena

Jos syöt 18 omenaa putkeen, terveydellesi ei koidu mitään vaaraa. Mutta jos sen sijaan murskaat 18 omenan siemenet ja syöt ne pureskelemalla niitä perusteellisesti, tuloksena on todennäköisesti terveysongelmia, sillä omenan siemenissä on syanidia.

Kirsikan kivet

Kirsikka on siksi vaarallinen, että sen kivissä on omenan siementen tavoin syanidia. Samoin on aprikoosin ja persikan kivissä, ja lisäksi karvasmantelitkin ovat mahdollisesti hengenvaarallisia. Tämä huomioon ottaen on syytä olla aina pureskelematta ja nielemättä näiden hedelmien kiviä, sillä muuten tuloksena voi olla terveysriskejä.

Banaani

banaani

Banaanissa on runsaasti kaliumia, ja tämä on tunnetusti terveyttä edistävä ominaisuus, mutta sen liika saanti voi aiheuttaa kuoleman. Voit kuitenkin olla huoletta, sillä sinun tarvitsisi syödä vähintään 400 banaania kerralla, jotta tämä hedelmä olisi hengenvaarallinen.

Appelsiini

Ihmisen tulisi syödä ainakin 11 000 appelsiinia yhden päivän aikana, jotta hän saisi appelsiinin yliannostuksen. Tämäkään hedelmä ei siis voi käytännössä tappaa, vaikka periaatteessa se mahdollista onkin.

Suola

suola

Päivittäinen suositeltu suolan määrä on 1,5-4 grammaa. Kuolemaan johtava suolan määrä on 250 grammaa yhdellä kerralla syötynä, mikä tarkoittaa 48 ruokalusikallista.

Chilijauhe

Jos olet tulisten ruokien ystävä, tunnet varmasti chilin. Jos nauttisit tätä maustetta 130 teelusikallista yhdeltä istumalta, tuloksena olisi kuolema. Tämä on kuitenkin melko mahdoton määrä, joten ei ole mitään syytä olla huolissaan seuraavan kerran kun haluat maustaa ateriaasi tällä tulisella tuotteella.

Sokeri

sokeri

Jos syöt 2,5 kg sokeria yhdellä kertaa, saat kehoosi sellaisen määrän, joka voi aiheuttaa hengenvaaran. Näin suuri annos on kylläkin hyvin vaikea saada kehoon. Sokerikaan ei siis voi johtaa kuolemaan samalta istumalta, sillä vaikka sokerin nauttimista pitäisikin rajoittaa, hengenvaarallinen määrä on aika mahdoton.

Hammastahna

Oletko joskus nielaissut joskus pienen määrän hammastahnaa harjatessasi hampaita? Tiedätkö, onko siitä jotain haittaa? No on, mutta ei ole syytä paniikkiin, sillä ihmisen tarvitsisi niellä ainakin 24 tuubillista hammastahnaa, jotta tämä tuote johtaisi kuolemaan.

Vaaralliset tuotteet: muutama lisäneuvo

Mitä tulee erilaisten tuotteiden haitallisuuteen ihmisen terveydelle, on tietysti huomioitava, että hengenvaaralliset tuotteet vaihtelevat terveydentilasta riippuen. Esimerkiksi kuoleman aiheuttava sokerin määrä diabetesta sairastavalle henkilölle voi olla haitattomampi ihmiselle, jolla ei ole kyseistä sairautta. Ja sama koskee vaikkapa suolaa ja korkeaa verenpainetta. Jos haluat pelata varman päälle, kannattaa syödä kaikkea vain kohtuudella ja terveellisiä määriä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.