8 luonnollista sokerin korviketta

28 syyskuun, 2019
Ruokien ja juomien makeuttamiseksi terveellisesti voit korvata valkoisen sokerin luonnollisella makeutusaineella. Niiden kohtuukäyttö ei auta ainoastaan ehkäisemään terveysongelmia, vaan se voi hyödyttää elimistöä myös muilla tavoin.

Herkullisesta maustaan huolimatta valkoinen sokeri voi aiheuttaa monia sairauksia suurissa määrissä syötynä. Näihin lukeutuvat muun muassa ylipaino, sydänsairaudet ja diabetes. Onneksi sokerin voi korvata monin tavoin ruoissa ja juomissa; joitakin luonnollisimpia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi stevia, hunaja ja ksylitoli. Jatka lukemista esittelemme 8 hyvää luonnollista sokerin korviketta.

8 luonnollista sokerin korviketta

1. Stevia

Stevia on luonnollista sokerin korviketta

Stevia on luonnollinen makeutusaine, jota erityisesti laihdutuskuurilla olevat ihmiset käyttävät paljon sokerin korvikkeena. Se sisältää vähemmän kaloreita kuin sokeri eikä lisää lihomisen riskiä. Steviaa saadaan makeastevian (stevia rebaudiana) lehdistä.

Stevia ei myöskään nosta verensokeria, vaan päinvastoin alentaa sitä, kuten myös insuliinitasoa. Näin siitä voi olla apua diabeteksen torjunnassa.

Steviaa käytetään jauhemaisena tai nestemäisenä, ja sen maku voi vaihdella jokaisessa muodossaan. Makuerot johtuvat makeiden yhdisteiden eri määristä. Tästä syystä jotkut steviavalmisteet maistuvat paremmalta kuin toiset.

2. Kookossokeri

Kookossokerissa on pieni määrä kuitua ja ravintoaineita. Vaikka sitä pidetään terveellisempänä vaihtoehtona kuin tavallista sokeria, on siinä kuitenkin runsaasti fruktoosia, mistä syystä sitä tulee käyttää kohtuudella.

Kookossokeri voi olla hyvä luonnollinen sokerin korvike, kunhan muistaa, että kaikki liika on haitaksi. Käytä kookossokeria pieniä määriä esimerkiksi mehun, teen tai joidenkin aterioiden makeuttamiseen.

Kannattaa lukea myös: Näin kasvatat steviaa kotona

3. Erytritoli

Terveellisessä ruokavaliossa ei ole paljon sokeria

Erytritoli on hyvä vähäkalorinen ja luonnollinen sokerin korvike.

Erytritoli on sokerialkoholi, mutta se sisältää vain 6 % sen kaloreista. Tämä tekee erytritolista hyvän sokerin korvikkeen, jos haluaa makeuttaa ruoat tai juomat ilman lihomisen vaaraa.

Erytritoli on turvallinen vaihtoehto myös diabeetikoille, sillä se ei nosta insuliinia eikä veren glukoosia. Se ei vaikuta myöskään kolesterolin ja triglyseridien määrään, joten sitä voivat huoletta käyttää myös sydän- ja verisuonisairauksille alttiit ihmiset.

4. Yacon-siirappi

Yacon-siirappia saadaan samannimisestä kasvista. Tämä tumma siirappi on maultaan makeaa ja sillä on samankaltainen paksu koostumus kuin melassilla.

Se sisältää 40-50 % frukto-oligosakkarideja, sellaisia sokerimolekyylejä, joita ihmisen elimistö ei pysty sulattamaan. Tästä syystä yacon-siirapilla (kuten erytritolillakaan) ei ole mitään suurempia haittavaikutuksia elimistöön.

Vaikka sen käyttö katsotaan turvalliseksi, liiallisissa määrissä se voi aiheuttaa ruoansulatusvaivoja, yleismmin ilmavaivoja ja ripulia.

5. Ksylitoli

Ksylitoli on yksi luonnollinen sokerin korvike

Ksylitolia saadaan luonnollisista lähteistä, ja se on hyvä valkoisen sokerin korvike.

Ksylitoli on sokerialkoholi, joka ei nosta veren glukoosipitoisuutta, toisin kuin fruktoosia sisältävä sokeri. Ksylitolissa sitä ei ole.

Ksylitolilla on lisäksi kyky vähentää hampaiden reikiintymistä ja vahvistaa luita. Tämä johtuu pääosin siitä, että se lisää kalsiumin imeytymistä elimistöön.

6. Hunaja

Listalta ei tietenkään voi jättää pois hunajaa! Hunajassa on elimistölle hyödyllisiä antioksidantteja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Sitä käytetään usein hengitysteiden ongelmien hoidossa ja immuunijärjestelmän vahvistamisessa.

Kuten sokeria ja mitään sen korvikkeita, hunajaakaan ei tule käyttää liiallisissa määrissä, joten älä anna sen herkullisen maun koukuttaa. Käytä sitä enintään teelusikallinen kahvin, teen ja muiden juomien makeuttamiseen.

Käy lukemassa myös: Hengitä paremmin ravinteikkaan valkosipulihunajan avulla

7. Melassi

Melassilla voi korvata valkoisen sokerin

Melassi on yksi hyvä luonnollinen sokerin korvike.

Melassi muistuttaa koostumukseltaan hunajaa, mutta se on tummempaa. Siinä on luiden ja sydämen terveyttä tukevia ravintoaineita. Se voi lisäksi auttaa säätelemään verensokeritasoa, mistä syystä se soveltuu hyvin myös diabeetikoille aterioiden ja juomien makeuttamiseen.

Melassi on hyvä vaihtoehto valkoisen sokerin korvaamiseen; jo teelusikallinen riittää.

8. Vaahterasiirappi

Vaahterasiirappi sisältää kivennäisaineita ja suuren määrän antioksidantteja. Se vahvistaa immuunijärjestelmää, edistää lihasten palautumista ja ylläpitää normaalia verensokeritasoa kohtuullisissa määrissä käytettynä.

Lisäksi se auttaa vähentämään nälkäahdistusta, joten sen käyttö voi ehkäistä mahdollista ahmintaa tai ylensyömistä. Tämä puolestaan vähentää ylipainon riskiä.

Luonnolla on tarjota monia vaihtoehtoja terveelliseen ja ravitsevaan ruokavalioon. Unohda valkoinen sokeri ja kohenna terveyttäsi. Jos sinulla on suuri riski sairastua diabetekseen, korvaa haitallinen teollinen sokeri valitsemalla luonnollista sokerin korviketta.

 

  • Goldfein, K. R., & Slavin, J. L. (2015). Why Sugar Is Added to Food: Food Science 101. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12151
  • Ruanpeng, D., Thongprayoon, C., Cheungpasitporn, W., & Harindhanavudhi, T. (2017). Sugar and artificially sweetened beverages linked to obesity: A systematic review and meta-analysis. QJM. https://doi.org/10.1093/qjmed/hcx068
  • Lustig, R. H., Schmidt, L. A., & Brindis, C. D. (2012). The toxic truth about sugar. Nature. https://doi.org/10.1038/482027a