Logo image
Logo image

Kaura ja omenat sydämen terveydelle

3 minuuttia
Sen lisäksi, että kaurat ja omenat ovat hyväksi terveydelle, ne ovat myös melko monipuolisia ruuanlaitossa. On olemassa lukemattomia yhdistelmiä, joita soveltamalla voit hyödyntää niiden eri ominaisuuksia. Ja mikä parasta, saat vaihtelua annoksiisi!
Kaura ja omenat sydämen terveydelle
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Solimar Cedeño
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Ruokaostoksia tehdessä on yleistä unohtaa kaksi raaka-ainetta, jotka todella ovat hyväksi sydämelle: kaurat ja vihreät omenat. Jos et vielä tiedä niistä paljoa, tulet hämmästymään kaikista niistä hyödyistä, joita ne tarjoavat, kun sisällytät ne säännölliseen ruokavalioosi. Seuraavaksi kerromme, miksi kaura ja omenat ovat hyväksi sydämen terveydelle.

Sydämen terveys on välttämätöntä terveydelle ja hyvälle elämälle, sillä se pumppaa verta ja happea elimistöllemme. Sydän on kehomme moottori, joka varmistaa, että elimistömme toimii. Ruokavaliomme on siis tärkeässä roolissa: se voi joko auttaa sitä tai tuhota sen – ja meidät.

Ruoka, jota syömme säännöllisesti vaikuttaa suoraan sydämen toimintaan, varsinkin aikuisiässä. Tukeaksemme sitä, on tärkeää sisällyttää “hyviä rasvoja” päivittäisiin annoksiimme. Nämä hyvät rasvat auttavat vähentämään huonoa kolesterolia (LDL) ja poistamaan liiat triglyseridit. 

On myös suositeltavaa välttää prosessoitua ruokaa, erityisesti paistettua ruokaa, joka sisältää suuria määriä sokeria tai suolaa. Ruuat, jotka sisältävät kalaa, pähkinöitä, muroja ja hedelmiä ovat täydellinen lisä niille, jotka haluavat muuttaa päivittäisen ruokavalionsa. Näin ollen se auttaa ennaltaehkäisemään kroonisia sairauksia.

Some figure

Kuinka vahvistaa sydäntä

Jos päätät muuttaa ruokavaliotasi jo tänään, lisää siihen kauroja ja omenoita askel askeleelta. Nämä ruoka-aineet tuovat happea keholle sekä kuljettavat ravintoa kaikille elimille.

Seuraavaksi kerromme sinulle näiden kahden terveellisen ruuan hyötyjä.

Kaurat ja beetaglukaani

Muun muassa kaurat sisältävät runsaasti beetaglukaania ja beeta-D-glukoosipolysakkadireja, joita on viljoissa, bakteereissa ja sienien soluseinissä. Lisäksi niillä on erilaisia fysikaalis-kemiallisia ominaisuuksia niiden lähteistä riippuen.

Näin ollen ne ovat erinomaisia raaka-aineita huonon kolesterolin alentamiseen. Lisäksi niissä on runsaasti Omega-3 -happoja, hyviä rasvoja ja kuitua. Kuitu imeytyy kehoomme ja auttaa poistamaan myrkkyjä sieltä.

Vihreä omena päivässä…

Omenat ovat herkullisia hedelmiä, mutta niillä on myös suuri vaikutus painonpudotukseen. Lisäksi ne auttavat vahvistamaan hampaita ja pitämään ne terveinä. Ne sisältävät myös kuituja ja antavat kehollemme energiaa. 

Vihreät omenat ovat erityisen hyviä sen vuoksi, että niissä on runsaasti kaliumia. Lisäksi niiden syöminen auttaa ylläpitämään sydämen toimintaa.

Lue myös: Herkullisia reseptejä kaurasta

Kaura + omenat = sydämen voima

Kauran ja vihreiden omenoiden terveyshyödyt ovat melko selkeitä. Kuvittele mitä tapahtuu, jos sisällytät ne molemmat päivittäiseen ruokavalioosi. Miten paljon se edistääkään terveyttäsi!

Molemmat antavat natriumia keholle, sekä tasapainottavat kolesterolitasoja. Ne myös auttavat nälkää pysymään loitolla.

Kaura-omenasmoothie

Kaura ja omenat ovat erittäin hyödyllisiä sydämen terveydelle. Ne ovat myös herkullista ravintoa. Esittelemme yhden oivan keinon yhdistää ne:

Ainesosat

  • 2,5 dl vettä
  • 1 vihreä omena
  • 3 rkl kaurahiutaleita
  • Halutessasi lisää jäätä, sitruunaa tai kanelia…

Valmistus

Some figure
  • Liota kaura yön yli vesilasissa.
  • Viipaloi omena pieniin palasiin.
  • Sekoita tehosekoittimella kaura ja omenat tasaiseksi seokseksi.
  • Jos haluat lisätä makua, laita joukkoon hunajaa, hieman kanelia tai sitruunamehua oman makusi mukaan.
  • Jotta saisit seosta hieman jäisemmäksi, lisää jääpaloja ja sekoita tehosekoittimella.
  • Saadaksesi tasaisen ja hyvän lopputuloksen, voit jäädyttää viipaloidut omenat yön yli ennen aterian valmistusta.

On olemassa myös monia muita tapoja sisällyttää kauraa ja omenoita ruokavalioosi, voit esimerkiksi nauttia niitä puuron kanssa, tai vaikkapa lisätä niitä pannukakkutaikinaan.

Luovuuden saa päästää valloilleen, kun käyttää samoja ruoka-aineita päivittäin. On useita tapoja nauttia kaurasta sekä omenoista kyllästymättä niihin. Rajoja ei ole, anna siis mielikuvituksesi laukata!

Tiesitkö tätä? 7 syytä syödä vihreä omena tyhjään vatsaan

Lopuksi

Liiat triglyseridit sekä huono kolesteroli yhdistettynä ylipainoon ja huonoon ravintoon vaikuttavat suoraan verenkiertoon. Se saattaa myös aiheuttaa sen, että keho on taipuvainen varastoimaan rasvaa valtimoihin. Tämä taas lisää sydänkohtauksen sekä muiden sydänsairausten riskiä.

Kehosi ja terveytesi kiittää, jos sisällytät kauroja sekä vihreitä omenoita päivittäiseen ruokavalioosi. Muista kuitenkin myös liikkua päivittäin ja yrittää välttää stressiä. 

Lyhyenä yhteenvetona, anna kehollesi eväät toimia parhaansa mukaan ja lisää kaurat ja omenat päivittäiseen ruokailuusi.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.