Logo image
Logo image

Ideoita rentoutumisnurkan luomiseksi kotiin

5 minuuttia
Rentoutumisnurkka on täydellinen paikka unohtaa arjen ongelmat. Tänään jaamme joitakin ideoita, joita voit hyödyntää suunnitellessasi rentoutumispaikan nopeasti ja pienellä budjetilla.
Ideoita rentoutumisnurkan luomiseksi kotiin
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Työ, opiskelu, taloudellinen vastuu sekä lasten kasvattaminen – monien arkisten velvollisuuksien vuoksi tarvitset muutaman minuutin rauhaa omille ajatuksillesi. Tarvitset oman paikan rentoutumiselle, jotta pystyisit käsittelemään arjen ongelmia parhaalla mahdollisella tavalla. Tässä artikkelissa esittelemme parhaat ideat rentoutumisnurkan luomiseksi kotiin.

Toisin kuin ehkä ajattelet, rentoutumisnurkan luomiseksi ei tarvitse nähdä paljoa vaivaa tai laittaa siihen liikaa rahaa. Näiden vinkkien avulla voit suunnitella mielekkään rentoutumispaikan kotiisi!

Ideoita rentoutumisnurkan luomiseksi ja sisustamiseksi

On hyvin yleistä, että ihminen laiminlyö omaa fyysistä ja henkistä terveyttä. Omaa hyvinvointia edistäviä toimia ovat esimerkiksi urheileminen, tasapainoisen ruokavalion noudattaminen sekä huonojen tapojen välttäminen.

Näiden lisäksi on tärkeää omistaa aikaa myös rentoutumiselle. Jos haluat pitää hyvää huolta henkisestä hyvinvoinnistasi, et saa unohtaa rentouttavien asioiden tekemistä, kuten lukemista, neulomista, teen nauttimista hiljaisuudessa tai miellyttävää keskustelemista rakkaan ihmisen kanssa.

Hyödynnä tila parhaalla mahdollisella tavalla

Rentoutumisnurkan luomiseksi tulee ensiksi päättää, mihin sen haluat tehdä. Sellaiselle ei kuitenkaan tarvitse varata montaakaan neliömetriä, jotta paikasta saisi viihtyisän ja harmonisen. 

Täydellisiä paikkoja rentoutumisnurkalle ovat esimerkiksi portaikon alla, ullakolla, makuuhuoneen nurkassa tai ikkunan edustalla. Älä huoli, jos käytössäsi on vain pari metriä tilaa; sen enempää et välttämättä tarvitsekaan viihtyisän rentoutumisnurkan luomiseksi. Esimerkiksi monet zen-sisustusta hyödyntävät tilat luodaan hyvin pieniin tiloihin.

Jos haluat luoda rentoutumisnurkan ihan vain itsellesi, et tarvitse siihen kovinkaan suurta tilaa. Jos taas haluat, että rentoutumispaikkaan mahtuu useampi henkilö, etsi nurkkaus jossa on huonekaluille muutama metri enemmän tilaa.

Some figure
Kotoasi löytyy varmasti jokin käyttämätön nurkka, joka on ihanteellinen pienen rentoutumiskeitaan luomiseksi.

Valitse, mihin haluat istua

Kun olet valinnut tilan, johon rentoutumisnurkan haluat luoda, on aika valita istuma-alusta. Vaihtoehtoja on monia, mutta kannattaa pitää tietyt asiat mielessä: sen tulee olla mukava, monikäyttöinen sekä tarjota tarvitsemasi rauha ollessasi väsynyt.

Parhaimpina vaihtoehtoina mielestämme ovat keinutuoli, pouf, sohvapeti ja lepotuoli. Jos kaipaat jotain minimalistisempaa, voit heittää lattialle muutaman tyynyt tai virittää riippumaton.

Valintaa tehdessä kannattaa muistaa, että sinun tulee saada venyttää siinä jalkojasi, vaihtaa asentoasi sekä pystyä liikkumaan. Ennen kaikkea istuessasi haluat päästä purkamaan kiireisen ja stressaavan päivän jännitteitä.

Ympäröi itsesi rauhaa tuovilla esineillä

Mitkä asiat tekevät sinun iloiseksi? Onko se pieni kirjahylly, jokin kasvi tai tietty tuoksu? Mieti asiaa tarkkaan ja yritä keksiä pari esinettä, jotka auttavat lisäämään harmoniaa ja rauhaa rentoutumistilaan.

Suitsukkeet, kynttilät, eteeriset öljyt, musiikki tai tietyt tekstuurit voivat olla tällaisia asioita. Niiden avulla teet rentoutumisnurkastasi juuri sinun näköisesi. Vältä kuitenkin täyttämästä tilaa liikaa tavaroilla. 

Olisi ihanteellista, että rentoutumisnurkassa olisi pari sellaista esinettä, jotka auttaisivat luomaan tilasta paikan, jossa haluat levätä joko muutaman minuutin tai parin tunnin ajan.

Käytä sisustuksessa vaaleita tai neutraaleja värejä

Värien ja tunnetilojen välillä vallitsee läheinen yhteys. Lyhyesti sanottuna tilaan valitsemasi värisävyt saattavat määrittää sitä, miltä sinusta tuntuu viettäessäsi siellä aikaa. Turvallinen valinta on käyttää rentoutumistilan sisustuksessa vaaleita tai neutraaleja värejä.

Käyttämällä hyvin tummansävyisiä kankaita, verhoja, tyynyjä tai vilttejä, tulet tekemään tilasta liian raskaan. Koska kyse on pienestä tilasta, on yksinkertaisuus parempi valinta. Valitse suosittelemistamme asioista ne, jotka sopivat parhaiten omiin mieltymyksiisi. 

Parhaimpia värisävyjä rentoutumistilaan ovat vaaleansininen sekä vaaleanvihreä. Vaaleansininen muistuttaa merestä tai taivaasta, joten se huokuu tilavuutta ja huojennusta. Vaaleavihreä sen sijaan muistuttaa luonnosta.

Muista hyvä matto

Yksi ensimmäisiä asioita, jonka teet pitkän päivän jälkeen kotiin palattuasi on kenkien riisuminen. Näin ollen myös rentoutumisnurkassasi tulee olla matto, mieluiten hyvin pehmeä ja miellyttävän tuntuinen.

Jos mahdollista, yritä hankkia muihin väreihin ja tyyliin sointuva matto, joka on tarpeeksi iso. Ota kengät aina pois astuessasi tähän erityiseen tilaan, päästääksesi irti kokemastasi stressistä.

Lisää tilaan taidetta

Rentoutumisnurkasta ei tarvitse tehdä museota, mutta pieni maalaus tai veistos toisi oman, mukavan lisänsä.

Valitse joko sellaista taidetta, joka ilmaisee vapautta tai hiljaisuutta. Valitse sellainen vaihtoehto, joka parhaiten sopii persoonaasi.

Vältä kliseisten aiheiden käyttämistä, kuten laukkaavaa hevosta tai merenrantamaisemaa. Tilasta on tarkoitus tehdä henkilökohtainen, jossa voit kanavoida omia paineitasi.

Lisää sivupöytä

Valitse tilaan pieni sivupöytä, jotta se sopii rentoutumisnurkan harmoniseen tunnelmaan. Sille voit laskea kirjan, kupin teetä tai kahvia, tuoreita kukkia, mobiililaitteen tai sanomalehden.

Sivupöytä on suureksi avuksi, sillä sinun ei tarvitse laittaa tavaroitasi lattialle tai syliisi. Sivupöydän ei tarvitse olla uusi tai hienointa designia. Voit laittaa pöydän päälle pellava- tai puuvillaliinan, jotta se paremmin sopii rentoutumispaikan henkeen.

Vinkkejä, joilla luoda harmoninen rentoutumistila

Nyt kun tiedät, miten voit luoda kotiisi rauhallisen rentoutumisnurkkauksen, voimme paljastaa muutaman vinkin sen suunnittelemiseksi. Näitä vinkkejä on hyvin helppo soveltaa ja niiden avulla sisustusta on helppo pelkistää.

Käytä kotoasi valmiiksi löytyviä esineitä

Suunnitellessasi rentoutumisnurkan luomista kotiisi, saatat ajatella sen olevan kallista puuhaa. Niin ei kuitenkaan tarvitse olla. Pitääksesi budjetin pienenä, voit käyttää esineitä, joita kodistasi löytyy jo valmiiksi

Melkeinpä jokaisen kotoa löytyy pöytä, tuoli, kirjahylly tai muita sisustuselementtejä, joille ei enää ole käyttöä muuten. Olet saattanut laittaa ne säilöön vuosia sitten, koska ne eivät ole sopineet uuteen sisustukseen. Nyt on sopiva aika pyyhkiä niistä pölyt pois ja tarjota niille uusi käyttötarkoitus.

Suosi luonnonvaloa rentoutumisnurkassa

Kuten saatat hyvin tietää, luonnonvalo tarjoaa monia hyötyjä keinotekoiseen valoon verrattuna. Emmekä puhu ainoastaan sähkön säästämisestä tai ympäristön kestävyydestä, vaan sen vaikutuksesta silmien terveyteen, masentuneisuuteen, stressiin sekä rentoutumiseen.

Jos vain mahdollista, kannattaa rentoutumistilan luomisessa hyödyntää luonnonvalo niin hyvin kuin pystyy. Paras tapa tähän on luoda tila ikkunan tai kattoikkunan ääreen. Tilaan kannattaa kuitenkin asentaa myös jonkinlainen keinotekoinen valaistus, josta on apua pimeän tullen.

Muista feng shui

Olet sitten tämän Kiinasta peräisin olevan aatteen kannattaja tai et, on sinun hyvä tietää että feng shuin emotionaaliset hyödyt liittyvät läheisesti tavoitteisiin, joita rentoutumistilallasi haluat saavuttaa.

Siksi sinun ei kannata sisustaa tilaa monilla erilaisilla esineillä tai lisätä sinne sellaisia aiheita, jotka ovat vastoin uskomuksiasi. Feng shui pohjautuu harmonian saavuttamiseen tilassa, jossa olet.

Sovella sen periaatteita, ja tulet huomaamaan kuinka ne sopivat täydellisesti tarvitsemasi rauhan saavuttamiseen.

Some figure

Muista pitää tila aina siistinä

Rentoutumisnurkassa ei ole mitään mieltä, jos se on aina sotkuinen. Yritä jättää se aina siistiksi joka käyttökerran jälkeen, ja muista pyyhkiä sieltä pölyt ja pitää se puhtaana.

Näin voit välttää epämieluisat hetket tulevaisuudessa, erityisesti niinä iltoina kun olet väsynyt ja haluaisit nauttia tilan tuomasta rauhasta. Jos tilaa käyttää myös muut perheenjäsenet, muista kertoa tämä sääntö myös heille.

Suosi luonnollisia tekstuureja ja esineitä

Kuten jo aiemmin selitimme, jotkut tekstuurit ja värit viittaavat luontoon ja ne ilmaisevat vapautta, rauhaa ja vähemmän stressaavia tekijöitä. Tämä on saavutettavissa esimerkiksi kasvin tai pienen puun avulla, joka toimii sisustuselementtinä tilassa. Lisäksi voit hyödyntää erilaisia tekstuureja.

Pöytäliina, kirjat sekä verhot voivat tuoda luonnonmukaisuutta tilaan. Myös jotkut tuoksut, kuten sitruuna, luo entisestään luonnollista tunnelmaa.

Rentoudu myös muualla kodissasi

Muista, että joitakin rentoutumisnurkan ominaisuuksia voi hyödyntää myös muualla kodissasi. Jos muu kotisi on sotkuinen, ei rentoutumisnurkkakaan aja silloin asiaansa.

Toivottavasti näistä vinkeistä on paljon hyötyä oman rentoutumisnurkan luomisessa kotiisi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Arora, R. Importance of Interior Decoration in Home. J. Civ. Eng. Environ. Technol. 2015; 2(3): 219-220.
  • Payne, R. A. Técnicas de relajación. Editorial Paidotribo. 2005.
  • Ventura, A. T., & González, S. C. Ideas prácticas en decoración. Lexus Editores, Lima (Perú). 2006.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.