Yksitoista tapaa kierrättää vanhat kodinkoneet

Vanhojen kodinkoneiden kierrättämiseksi tarvitset vain mielikuvitusta ja oikeita työkaluja, joilla muunnat ne uusiksi esineiksi.
Yksitoista tapaa kierrättää vanhat kodinkoneet

Kirjoittanut Paula Heidemeyer

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Valitettavasti kodinkoneet menevät joskus rikki. Jotkut puhuvat jopa “suunnitellusta vanhenemisesta” eli siitä, että tehtaat itse suunnittelevat laitteet hajoamaan tietyn ajan jälkeen. Monilla ihmisillä onkin kodeissaan paljon vanhoja ja rikki menneitä kodinkoneita, kuten tietokoneita, pesukoneita, astianpesukoneita ja televisioita. Yleensä rikkoutuneen kodinkoneen tilalle ostetaan uusi ja vanha viedään lähimpään kierrätyskeskukseen. Vanhat kodinkoneet voidaan kuitenkin muuttaa myös upeiksi, omaperäisiksi ja hauskoiksi sisustusesineiksi pienellä kekseliäisyydellä ja työkaluilla. Tässä tulee yksitoista tapaa kierrättää vanhat kodinkoneet!

Pesukoneen rummusta saa omaperäisen lampun

11 tapaa kierrättää vanhat kodinkoneet

Tässä joitakin mahtavia ideoita antamaan inspiraatiota seuraavalla kerralla, kun jokin kodinkoneesi hajoaa. Minkä tahansa kodinkoneen jääkaapista televisioon voi käyttää uudelleen.

 1. Tee vanhasta televisiosta kalamalja. (Tarkoitamme tietysti niitä hyvin kookkaita vanhan ajan televisioita).
 2. Myös vanhan tietokoneen näytöstä voi valmistaa pienen kalamaljan. Tätä tarkoitusta varten sisäpuoli on tilkittävä, jotta vesi ei pääse valumaan läpi.
 3. Pesukoneen pesurummut voi muuntaa lampuiksi. Hajota ne osiin, puhdista ja värjää ne. Tulet ihastumaan lopputulokseen! Niistä voi tehdä sekä jalka- että kattolamppuja.
 4. Tee pienestä jääkaapista sivupöytä. Sitä voi käyttää astioiden, lasien, pullojen ja lautasliinojen säilömiseen. Ulkopuolen voi maalata liitutaulumaalilla antamaan kodille omaperäistä ilmettä.
 5. Muunna vanhan tietokoneesi näyttö pieneksi taloksi lemmikillesi.
 6. Käytä vanhan astianpesukoneen telineitä kirjojen, videokasettien tai CD-levyjen säilömiseen. Koska niissä on pyörät, niitä voidaan liikutella helposti.
 7. Ruokailuvälinetelineitä voidaan käyttää kynille ja kaikenlaisille koulutarvikkeille.
 8. Jos olet taitava rakentaja, voit tehdä kokonaisesta astianpesukoneesta nojatuolin.
 9. Käytä vanhaa jääkaappia kirjahyllynä.
 10. Kiinnitä lasi vanhan television päälle, niin saat sivupöydän.
 11. Vanhasta leivänpaahtimesta saa koriste-esineen lisäämällä siihen koristelaattoja ja helmiä.

Käy katsomassa tämäkin artikkeli: 5 vinkkiä renkaiden uusiokäyttöön

Kierrätyksen merkitys

Vanhat kodinkoneet voi kierrättää

Todellisuudessa vain harva tietää, mitä tehdä vanhoille kodinkoneille. Usein niitä ei haluta viedä korjattavaksi, sillä voi olla parempi sijoittaa rahat uuteen laitteeseen, kuin maksaa vanhan korjauksesta.

Tässä tapauksessa kerromme, minne voit viedä vanhat, hajonneet tai vaurioituneet kodinkoneet, joita et halua käyttää uudelleen.

Mitä tehdä vanhoille kodinkoneille

Moni miettii, mitä hajonneelle kodinkoneelle oikein voi tehdä. On hyvä tietää, että sitä ei missään nimessä pidä vain jättää kadunvarteen. Kodinkoneita ei voi heittää lähimpään roskikseen, sillä se on eräänlaista saastuttamista.

Yleensä kodinkoneita myyvät paikat ottavat vastaan myös hajonneet ja vanhat kodinkoneet. Yksi keino päästä eroon hajonneesta laitteesta onkin viedä se myymälään. Voit myös lahjoittaa vanhat kodinkoneet niitä tarvitseville tai myydä ne.

Kun kodinkone on rikki eikä sitä voi korjata, etsi paikallinen kierrätyskeskus, joka ottaa vastaan isoja ja raskaita kodinkoneita. Jos et tiedä missä lähin kierrätyskeskus sijaitsee, kysy neuvoa.

Voit myös turvautua palveluihin, jotka poimivat isot laitteet suoraan kotioveltasi. Tämä on yksi parhaista keinoista kierrättää vanhat kodinkoneet.

Pidä mielessä kolme K:ta: karsi, käytä uudelleen ja kierrätä

Kuten näet, vanhoista kodinkoneista saa tehtyä vaikka mitä, aina hyllyistä akvaarioihin ja sivupöytiin. On tärkeää huomioida, että niiden rakentaminen ei ole yksinkertaista ja vaatii kärsivällisyyttä ja paljon työkaluja.

Jos pidät kierrättämisestä ja tilaa on kotona riittävästi tällaisille käsitöille, kokeile ihmeessä valmistaa vanhoista kodinkoneista hyödyllisiä käyttöesineitä.

Varmasti mieleesi tulee myös muita esineitä, kuin meidän ehdottamamme. Käytä vain mielikuvitustasi!


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.