Logo image
Logo image

Kumpi on tärkeämpää, motivaatio vai kurinalaisuus?

4 minuuttia
Motivaatio voi antaa meille sen, "mitä", ja kurinalaisuus opastaa meitä siihen, "miten", ja auttaa meitä luomaan rutiineja ja tapoja tavoitteiden saavuttamiseksi. Tässä ovat avaimet niiden toteuttamiseen käytännössä.
Kumpi on tärkeämpää, motivaatio vai kurinalaisuus?
Viimeisin päivitys: 21 maaliskuuta, 2024

Motivaatio on ensimmäinen askel toimintaan, ja kurinalaisuus auttaa meitä jatkamaan sitä. Molemmat ovat välttämättömiä matkalla kohti itsellemme asettamiemme tavoitteiden saavuttamista.

Motivaatio saa meidät yhdistymään kiinnostuksenkohteisiimme ja intohimoihimme ja innostumaan siitä, että saamme aikaan jotakin, kun taas kurinalaisuus auttaa meitä ottamaan askeleen toisensa jälkeen päästäksemme sinne, minne haluamme päästä. Lue alta vinkit, jotka auttavat sinua harjoittamaan motivaatiota ja kurinalaisuutta elämässäsi.

Mitä ovat motivaatio ja kurinalaisuus?

Monilla ihmisillä on taipumus ajatella, että motivaatio ja kurinalaisuus sulkevat toisensa pois. Ikään kuin motivaatio riittäisi korvaamaan kurinalaisuuden tai päinvastoin.

Molemmat ovat välttämättömiä tavoitteen tai saavutuksen toteuttamiseksi. Motivaation hiipuessa kuri voi auttaa meitä etenemään, mutta kun se taas normalisoituu ja rajoittaa meitä, motivaatio voi tuoda uusia tuulahduksia.

Toisaalta sekä motivaatiolla että kurinalaisuudella voi olla tuskan ja kunnian hetkensä, eli on tilanteita, joissa motivaation voimakkuus saa meidät tuntemaan, että pystymme siirtämään vuoria. On kuitenkin loogista, että tämä hiipuu ajan myötä.

Sama pätee kurinalaisuuteen. On päiviä, jolloin on helpompi nousta ylös ja suorittaa suunnitellut toimet, kun taas toisina päivinä teemme ne hitaammin ja haluttomammin. Kurinalaisuus helpottaa kuitenkin myös tapojen muodostumista.

Lue myös: 6 ajatusta, jotka muuttavat pelon motivaatioksi

Miten motivaatiota voidaan edistää?

Verkkolehti Actualidades Investigativas en Educaciónin mukaan motivaation edistämiseksi on tärkeää etsiä kokemuksia, jotka tuottavat ylpeyden ja tyytyväisyyden tunteita. Jos siis haluat löytää motivaatiota, voit harkita seuraavia suosituksia:

Etsi uutta tietoa

Käyttämällä elokuvia, kirjoja ja tarinoita sekä esimerkkejä ihmisten menestystarinoista ja epäonnistumisista voit oppia lisää siitä, mistä olet kiinnostunut, löytää näkökohtia, joita et tiedä, ja innostua vielä enemmän, kun sinulla on enemmän resursseja käytettävissäsi. Motivaatio on välttämätöntä oppimisen kannalta.

Kuvittele tilanteita, joita kaipaat

Jotta voisit saavuttaa tavoitteesi, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset ja kuvittele, millaista olisi saavuttaa ne: mitä haluaisit saavuttaa, minne haluaisit mennä, miltä sinusta tuntuisi saavuttaessasi tavoitteesi?

Opi tunnistamaan tunteesi ja hallitsemaan niitä

Tietyt ajatukset ja tunteet voivat hyökätä motivaatiota vastaan. Yritä tunnistaa, mitä ajattelet, mitkä seikat ovat puolellasi ja mitkä sinua vastaan, miltä sinusta tuntuu. Näin tiedät myös, missä olet vahvimmillasi ja missä sinun pitää kehittyä.

Huolehdi sisäisestä ja ulkoisesta motivaatiostasi

Sisäinen motivaatio on sisäisistä syistä johtuvaa motivaatiota, joka liittyy intohimoihin, arvoihin ja kiinnostuksenkohteisiin, kun taas ulkoinen motivaatio liittyy ulkoisiin tekijöihin, kuten tunnustukseen tai rahan säästämiseen matkaa varten.

On tärkeää, että sinua ei ohjaa vain ulkoinen hyväksyntä tai vahvistus, vaan että liikut myös sisäisen kompassisi mukaan kiinnittäen huomiota siihen, mikä saa sinut tuntemaan olosi hyväksi ja täyttyneeksi.

Kun motivaatio on vain ulkoista, mikä tahansa kohtaamamme vaikeus voi saada meidät tuntemaan, ettei se kannattanut ja että epäonnistuimme kaikessa.

Miten edistää kurinalaisuutta?

Kurinalaisuutta varten on laitettava asiat järjestykseen. Tämä on välttämätöntä muiden hyveiden vahvistamiseksi. Ilman kurinalaisuutta on melko vaikeaa saada voimaa ja malttia matkan varrella mahdollisesti eteen tulevien esteiden edessä. Siksi, jos haluat harjoittaa kurinalaisuutta, voit tehdä muun muassa seuraavia asioita:

Aseta pieniä tavoitteita

Jos sinun on vaikea pitää kiinni rutiinista pidemmällä aikavälillä, on hyvä aloittaa luomalla pieniä tapoja. Otetaan vaikka seuraava esimerkki: jos haluat juosta 10 kilometrin matkan, aloita kävelemällä reippaasti 30 minuuttia joka päivä.

Lisää sitten uusia haasteita. Ennen kuin huomaatkaan, olet luonut tavan ja olet motivoitunut jatkamaan edistymistä. Ja mikä tärkeintä, pikku hiljaa pääset lähemmäs tavoitettasi: 10 kilometrin juoksulenkkiä.

Luo rutiini

Yritä laatia aikataulu ja organisoida itsesi niin, että voit keskittyä siihen, mitä haluat tehdä. Jos sinun on vaikea keskittyä, voit päättää työskennellä lyhyen ajan, pitää pienen tauon ja jatkaa.

Pomodoro-tekniikka ehdottaa tätä, ja se auttaa sinua hallitsemaan aikaa, jonka käytät sinut hukuttaviin tehtäviin. Muista, että tehtävään käyttämäsi aika voi olla vähemmän tärkeää kuin sen laatu.

Poista häiriötekijät

Nykyään on olemassa houkutuksia, jotka voivat keskeyttää tai viedä keskittymisesi, kuten matkapuhelin tai sovellukset. Rajoittamalla häiriötekijöitä voit auttaa keskittymistäsi ja sen myötä kurinalaisuuttasi.

Varaa työtila

Kun sinulla on paikka, jossa tunnet olosi mukavaksi tai jossa voit liikkua, ilmaista itseäsi ja kehittyä ilman, että tunnet häiritseväsi muita, voit olla kurinalaisempi tekemissäsi asioissa. Ole tietoinen valaistus-, ääni- ja lämpötilaolosuhteista, sillä ne ovat tekijöitä, jotka edistävät viihtyvyyttä ja kannustavat kurinalaisuuteen.

Harrasta liikuntaa ja syö terveellisesti

Jos omistat aikaa liikunnalle ja terveelliselle ruokavaliolle sekä parannat fyysistä ja psyykkistä kuntoasi, se auttaa sinua saamaan energiaa voidaksesi omistautua hankkeille, jotka vahvistavat kurinalaisuutta elämässäsi.

Lue lisää: 8 tapaa käsitellä pelkoa uutta projektia aloitettaessa

“Luja tahto vie läpi harmaan kiven”

Sekä motivaatio että kurinalaisuus edellyttävät suotuisaa ympäristöä. Toisin sanoen itsensä ympäröimistä ihmisillä, jotka kannustavat sinua etenemään, jotka kunnioittavat aikaasi ja tukevat tavoitteitasi. Ihmiset, jotka imevät energiasi negatiivisuudellaan, voivat saada sinut lannistumaan.

Motivaatio antaa meille päämäärän ja ruokkii tuota sisäistä paloa, kun taas kurinalaisuus auttaa meitä kehittämään välineet, joilla tavoite voidaan valloittaa. Näin ollen ne eivät ole vastakohtia vaan täydentävät toisiaan, ja molemmat ovat mekanismeja, joita on syytä viljellä ja kehittää matkalla kohti sitä, minkä olemme asettaneet tavoitteeksemme.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.