Logo image
Logo image

8 tapaa käsitellä pelkoa uutta projektia aloitettaessa

3 minuuttia
Yksi tapa kohdata pelko uutta projektia aloitettaessa on hyväksyä, että epävarmuus on osa elämää. Kyse on myös mentaliteetin muuttamisesta.
8 tapaa käsitellä pelkoa uutta projektia aloitettaessa
Viimeisin päivitys: 15 huhtikuuta, 2023

Jokainen tarina alkaa ensimmäisestä askeleesta, mutta kuinka vaikeaa sen ottaminen onkaan! Pelko on yleensä läsnä. Mutta jos osaamme antaa sille oikean paikan, voimme tehdä siitä liittolaisemme. Tänään tutustumme erilaisiin tapoihin käsitellä pelkoa uuden projektin alkutaipaleella.

Nämä ehdotukset ja vinkit auttavat sinua taistelemaan omia haamujasi, epäilyksiäsi ja epävarmuuttasi vastaan. On tärkeää tietää, että pelko haluaa kertoa meille jotain. Voimme kuunnella sitä, analysoida sitä ja mennä eteenpäin.

Tunteista ja pelosta uutta projektia aloitettaessa

Projektissa on paljon muutakin kuin idean muotoilemista. Se sisältää myös tunneälyn hallitsemista, jotta voidaan tunnistaa ominaisuuksia ja antaa niiden puhua kovempaa kuin mitä pelot puhuvat.

Siksi on hyvä tehdä selväksi, mitä hankkeella etsimme, syyt, jotka rohkaisevat meitä toteuttamaan sitä ja mikä mahdollisesti estää meitä tekemästä sitä. Meidän on hyväksyttävä, että se on asteittainen polku ylä- ja alamäkineen. Meidän ei pitäisi olla liian vaativia tai ankaria itsellemme.

Kuten E. Gilbert sanoo, “perfektionismi on pelon couture-versio”. Yritetään soveltaa hieman myötätuntoa ja rohkaista toimintaan passiivisuuden sijaan.

Katsotaan nyt, miten se toteutetaan käytännössä.

Lue: On tärkeää tietää, kuinka olla hyvä kuuntelija

Erilaisia tapoja käsitellä pelkoa uutta projektia aloitettaessa

Katsotaanpa, miten käsitellä pelkoa tässä jännittävässä elämänvaiheessa.

1. Suunnittele hyvin, kun aloitat uuden projektin

Listan tai luettelon tekeminen tarvitsemistasi asioista on tapa vähentää epävarmuutta, joka on pelkojen pääruoka. Älä kuitenkaan jää odottamaan, kunnes sinulla on kaikki listalla, jotta voit alkaa toteuttamaan ideaasi.

Sinun on hyväksyttävä, että jotkut asiat ratkeavat ajan myötä, toteutuksen aikana. Näiden tarpeiden pitäminen mielessä on kuitenkin myös tapa aloittaa niiden hallinta.

Some figure
Suunnittelu asettaa meidät todellisuuteen ja antaa meille mahdollisuuden kanavoida mahdollisia ratkaisuja pelkoihin.

2. Pyydä palautetta ennen kuin saatat sen valmiiksi

Hyvä tapa parantaa projektia on testata sitä sen sijaan, että odotat sen valmistumista julkistaaksesi sen. Vähän niin kuin beta-versio. Näin voit vastaanottaa palautetta, korjata mahdolliset heikot kohdat ja parannella projektia kaikin tavoin.

3. Tunnista vahvuutesi ja heikkoutesi

Hyväksy, ettet ole täydellinen, ettet ehkä tunne kaikkia aiheita syvällisesti ja että siinä ole mitään väärää. Toisaalta, ole tarkkaavainen kuuntelija ja ole vastaanottavainen rakentavalle kritiikille. Samoin luota kykyihisi ja siihen, missä olet hyvä.

4. Kuuntele muiden samanlaisessa tilanteessa olevien ihmisten kokemuksia

Jo jonkin aikaa olemme tottuneet kuulemaan menestyvien yritysten huonoistakin puolista. On olemassa johtajia ja yrityksiä, jotka ovat avoimesti kertoneet epäonnistuneista yrityksistään ennen kuin he saivat haluamansa tulokset. Tällä tavalla voimme oppia muiden kokemuksista ja elää paremmin rinnakkain turhautumisen kanssa.

5. Yritä aina ajatella “laatikon ulkopuolella”

Sen lisäksi, että sinulla on tiedossa ne askeleet jotka olet suunnitellut ottavasi, on tarpeellista pitää luovuutesi hereillä. Pyri oppimaan uusia asioita, tutkimaan trendejä ja selvittämään, mitä muilla aloilla tehdään, niillä, jotka poikkeavat sinun omastasi.

Kaikki tuo uusia tuulia tavanomaiseen. Näin voit paitsi ylläpitää motivaatiota, myös lisätä projektiin erilaisuutta.

6. Tunnista tunteesi

Jokaisella projektilla on henkinen puoli, mutta myös emotionaalinen puoli. Tunteiden hyväksyminen ei tee sinusta heikkoa ihmistä.

Päinvastoin, sen avulla voit tuntea itsesi paremmin. Mieti mitä tunnet ja keksi ratkaisuja kohdataksesi pelkosi.

7. Valmistaudu erilaisiin skenaarioihin

Uuden projektin aloittaminen ei ole sama asia kuin hyppääminen tyhjyyteen ilman turvaverkkoa. Se tarkoittaa, että on kätevää ennakoida monimutkainen skenaario ja ennakoida joitakin väliaikaisia resursseja, jotka auttavat sinua voittamaan sen.

Jos esimerkiksi haluat vaihtaa rooliasi työntekijästä yrittäjäksi, kannattaa harkita muutamien kuukausien säästötoimia ennen uutta harppausta.

8. Visualisoi menestyksesi

Optimismi ja hyvä asenne ovat tärkeitä projektin käynnistämisessä. Näin voit kuvitella itsesi voiton ja menestyksen tilanteessa. Henry Ford sanoi: “Uskotpa pystyväsi tai et, olet aina oikeassa.”

Some figure
Positiivinen visualisointi vie sinut tielle kohti tavoitteitasi.

Lue tämäkin: 10 menestynyttä ihmistä, jotka eivät antaneet epäonnistumisen lannistaa itseään

Muuta käsitystäsi epäonnistumisesta uutta projektia aloittaessasi

Yhteiskunnassa, jossa sosiaaliset verkostot ja media näyttävät vain elämän valoisat puolet, on haaste hyväksyä, että epäonnistuminen ei välttämättä ole negatiivista. Epäonnistuminen tuo oppimista ja mahdollisuuksia kehittyä. Hyväkin idea voi syntyä “kompastumisesta”.

“En epäonnistunut, vaan keksin juuri 999 tapaa miten hehkulamppua ei tehdä.”

– Thomas Alva Edison

Tärkeintä on, että löydät tarkoituksen ja motivaation projektillesi. Nämä ovat syitä, jotka auttavat sinua vakuuttamaan itsesi menemään eteenpäin, kun sinulla on epäilyksiä. Älä odota, kunnes olet 100 % varma. Varmuus rakennetaan ja muovautuu tekemällä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.