Mitä tarkoittaa kehoneutraalius?

Kehoneutraaliuden tavoitteena on hyväksyä oma fyysinen ulkomuoto pakottamatta itseään rakastamaan sitä. Tämä trendi tasapainottaa kehopositiivisuutta ja -negatiivisuutta.
Mitä tarkoittaa kehoneutraalius?
Elena Sanz

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz.

Viimeisin päivitys: 10 kesäkuuta, 2023

Kehoneutraalius avaa tien visualisoinnille ja fyysiselle hyväksynnälle sen täydessä todellisuudessa ilman, että ajaudutaan täydellisyyden tavoitteluun.

Se ehdottaa sosiaalista osallisuutta ja korostaa todellista kauneutta. Tämä liike edistää kehon neutraalia kohtelua leimaamatta, ylistämättä tai rankaisematta sitä.

Se kehottaa ennen kaikkea rakastamaan itseään ja parantamaan suhdettaan itseensä. Väitetään, että tämä voi vaikuttaa kehon hahmottamiseen. Kyse ei ole siitä, että pitäisi aina tuntea olonsa hyväksi vartalostaan, vaan siitä, että pitäisi poistaa paine, joka meitä ympäröi ja jolla on seurauksia sekä fyysiselle että henkiselle terveydelle.

Lue, mitä muuta kehoneutraalius pitää sisällään.

Mistä kehoneutraaliudessa on kyse?

Kehoneutraalius on trendi, joka tarkoittaa, että hyväksytään todellinen vartalo ihannevartalon sijaan.

Sen ydin on hyväksyä keho sellaisena kuin se on, ilman velvollisuutta rakastaa sitä täysin. Se ei ole sama asia kuin kehopositiivisuus, sillä tässä ikään kuin pakotetaan itsensä rakastamaan kehoaan. Kehoneutraalius on tuomitsematonta arvostusta.

Tavoitteena on päästä eroon ulkonäköön liittyvästä ahdistuksesta ja odotuksista. Naisten terveysvirasto (Office on Women’s Health) korostaa, että kehonkuva on sitä, mitä ajattelet ja tunnet kehostasi tai fyysisestä ulkonäöstäsi. Jos se on myönteinen, on todennäköisempää, että mielenterveys on hyvä.

Negatiivisilla näkemyksillä sen sijaan on vaikutuksia, kuten masennusta, syömishäiriöitä sekä fyysisiä ja mielenterveysongelmia. Monterreyn yliopiston julkaisussa todetaan, että negatiiviset tunteet kehosta laukeavat, kun altistutaan yhteiskunnan edistämille fyysisille ihanteille.

Kehoneutraalius pyrkii siihen, että oman kehonsa hyväksyy sellaisena kuin se on.
Kehoneutraalius ei pakota rakastamaan kehoa sellaisena kuin se on, vaan kutsuu normalisoimaan ne ominaisuudet, joista ei aina pidetä.

Kehoneutraaliuden mantrat

Kehoneutraalius perustuu itsensä rakastamiseen. Käytännössä siinä ehdotetaan, ettei kehoon suhtauduta negatiivisesti eikä kehoa hävetä.

Se pyrkii poistamaan epäonnistumisen ja turhautumisen tunteet, jotka johtuvat siitä, ettei pidä ulkonäöstään. Kehoneutraalius sisältää erilaisia mantroja:

  • “Olen enemmän kuin ulkonäköni.”
  • “Arvoni eivät riipu ulkonäöstäni.”
  • “Ulkonäköni muuttuu koko elämäni ajan.”
  • “Olen rakkauden arvoinen syistä, jotka ulottuvat kehoni ulkopuolelle.”
  • “Ulkonäköni on vain yksi puoli, joka täydentää sitä, kuka minä olen.”
  • “Voin olla onnellinen monin tavoin, jotka eivät liity siihen, miltä kehoni näyttää.”
  • “Joskus tunnen itseni viehättävämmäksi ja joskus vähemmän viehättäväksi. Mutta se on ihan okei.”

On täysin normaalia, että on päiviä, jolloin tarkastelemme kehoamme tarkemmin kuin muina päivinä.

Nämä tilanteet ovat kuitenkin osa todellisuutta, ja tukeutumalla itserakkauteen tasapainotamme ajatuksia itsetunnon hyväksi.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea myös tämän: Opettele tervettä itserakkautta niin sinua tullaan rakastamaan haluamallasi tavalla

Ovatko kehoneutraalius ja kehopositiivisuus sama asia?

Kuten jo alussa mainitsimme, nämä käsitteet eivät tarkoita samaa. Molemmat kylläkin vastustavat kauneusstandardeja, edistävät vartalon moninaisuutta ja pyrkivät vapauttamaan ihmiset stereotypioista, joita pääasiassa sosiaalinen media ajaa.

Niiden välillä on kuitenkin selviä eroja. Body Image -lehti huomauttaa, että kehopositiivisuus haastaa mediassa esiintyvät epärealistiset kauneusstandardit edistämällä ja hyväksymällä erilaisia vartalokokoja ja ulkonäköä. Se keskittyy siihen, että hyvät puolet ja virheet hyväksytään aina.

Kehoneutraalius taas pyrkii tekemään rauhan oman kehon kanssa, ilman että itseä pakottaisi rakastamaan ulkonäköään, kerrotaan The Guardianin artikkelissa. On tärkeää tehdä selväksi, että ruumiinrakenne ei saisi vaikuttaa ihmisen tunteisiin ja että aina ei tarvitse rakastaa sitä, mistä ei pidä.

Sekä kehoneutraalius että -positiivisuus edistävät suvaitsevaisuutta.

Mitä tapahtuu, kun et hyväksy kehonkuvaasi?

Ulkonäkösi paheksuminen voi johtaa turhautumiseen, koska tunnet jatkuvasti paineita täyttää muiden odotukset.

Mielenterveyden kannalta kehoneutraalius väittää, että on okei elää kehon epätäydellisyyksien kanssa ja että elämässä ei ole kyse aukkojen täyttämisestä. Kehoonsa keskittyvät ihmiset kärsivät todennäköisesti tunnehäiriöistä.

Psychology Writings -lehden tutkimuksessa huomautetaan, että huono itsetunto, korkea ahdistuneisuus, masennus ja tyytymättömyys kehoon liittyvät painon ja muodon miettimiseen. Body Image and Depression -lehdessä korostetaan, että ihmiset osoittavat vähäistä energisyyttä, epämukavuutta sosiaalisessa kanssakäymisessä, eivät halua tuntea kehoaan ja pohtivat jatkuvasti sitä, miten muut näkevät heidät.

Lopettaakseen tämän itsearvioinnin, tuhannet ihmiset ovat alkaneet pyrkimään neutraaliuteen.

Kun omaa kehonkuvaa ei hyväksy, se voi johtaa masennus- ja ahdistuneisuustiloihin.

Milloin hakea ammattiapua?

Jos et samaistu mihinkään kehon hyväksymistä edistävään virtaukseen ja sinulla on epämiellyttävä vaikutelma kehostasi, hae ammattiapua. On olemassa sairaus nimeltä dysmorfinen ruumiinkuvan häiriö, jota Mayo Clinic kuvaa kyvyttömyydeksi lakata ajattelemasta yhtä tai useampaa ulkonäön epäkohtaa, jopa vähäisiä yksityiskohtia, joita muut eivät havaitse. Tätä tilaa hoidetaan kognitiivisella käyttäytymisterapialla ja lääkityksellä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.