Tanoreksia: kun ruskettumisesta tulee pakkomielle

Tanoreksia on psykologinen ongelma, joka voi johtaa vakaviin terveysongelmiin ja pahimmassa tapauksessa jopa ihosyöpään. Tanoreksiasta kärsivällä ihmisellä on pakkomielle ruskettumiseen, mikä puolestaan johtaa terveydelle vaarallisten käyttäytymismallien kehittämiseen.
Tanoreksia: kun ruskettumisesta tulee pakkomielle

Viimeisin päivitys: 15 elokuuta, 2020

Tanoreksia on pakonomainen halu ruskettua tai ylläpitää rusketusta. Kauan aikaa sitä pidettiin vielä yksinkertaisesti eksentrisenä käyttäytymisenä, eikä sitä luokiteltu erilliseksi riippuvuudeksi tai psykologiseksi häiriöksi. Dermatologeista koostuneen ryhmän vuonna 2005 suorittama tutkimus muutti viimein tätä käsitystä.

Tänä päivänä tanoreksiaa lähestytään riippuvuutena, koska se täyttää kaikki tälle psykologiselle häiriölle asetetut kriteerit. Vuoden 2005 tutkimus onkin ehdottanut, että tämän tyyppisestä pakkomielteestä kärsivillä ihmisillä esiintyy samankaltaisia käyttäytymismalleja ​​kuin muissa riippuvuuden eri muodoissa, kuten alkoholismissa.

Myöhemmät tutkimukset ovat jatkaneen samoilla linjoilla tarkentaen tanoreksian mahdollisia syitä, joista tulemme kertomaan tässä artikkelissa. Kuten aiemmin uskottiin, pakonomainen halu ruskettua ei ole muodin asettama trendi tai esteettinen pakkomielle, vaan kyseessä on psykologinen häiriö, joka yltää paljon pidemmälle.

Mitä tanoreksia tarkoittaa?

Tanoreksia määritellään riippuvuudeksi, jossa ihminen haluaa pakkomielteisesti ruskettua tai ylläpitää rusketustaan. Tämän saavuttamiseksi hän ottaa aurinkoa ulkoilmassa tai käy solariumissa. Tanoreksiaa sairastava ihminen ei kuitenkaan ole koskaan tyytyväinen saavuttamaansa ihonsävyyn.

Asiantuntijoilla ei ole täyttä yksimielisyyttä siitä, onko kyse itsenäisestä psykiatrisesta häiriöstä vai muodostaako se tilan, joka tunnetaan nimellä ruumiinkuvahäiriö eli dysmorfinen ruumiinkuvan häiriö. Jotkut asiantuntijat ovat myös huomauttaneet, että tanoreksia olisi luokiteltava oireyhtymäksi, koska tämä psykologinen ongelma omaa joitakin näkökohtia, joilla ei vielä ole riittävää tieteellistä näyttöä.

Tanoreksiasta kärsivät ihmiset eivät ota huomioon niitä seurauksia, jotka voivat johtua jatkuvasta altistumisesta auringolle tai auringon tuottamalle UV-säteilylle. Mahdolliset terveysriskit eivät ole riittävän vakuuttavia muuttamaan heidän käyttäytymismallejaan.

Suomessa tanoreksiasta kärsivä ihminen makaa kesällä päivät puistossa, takapihalla tai rannalla, ja kääntyy solariumin ja ulkomaanmatkojen puoleen talvisin. Tanoreksia on kuitenkin jollakin tapaa vielä yllättävän tuntematon riippuvuus, sillä terveydenhuollon ammattilaisten antamia suosituksia rikotaan paljon ja monet suomalaiset käyvät solariumissa useammin kuin mikä on terveyden kannalta suositeltavaa. Suomen Syöpäyhdistys onkin ennustanut, että tavallisimpien ihosyöpien määrä tulee seuraavan kymmenen vuoden aikana kasvamaan jopa 20-40 prosentilla.

Tanoreksia voidaan määritellä pakkomielteenä saada ja ylläpitää rusketusta, hakien aina omaa ihonsävyä tummempaa ihonväriä
Tanoreksia voidaan määritellä pakkomielteenä saada ja ylläpitää rusketusta, hakien aina omaa ihonsävyä tummempaa ihonväriä.

Tanoreksian oireet ja syyt

Feldmanin ja hänen yhteistyökumppaniensa vuonna 2004 suorittamien tutkimusten mukaan toistuva auringonotto tai auringon tuottamalle UV-säteilylle altistuminen lisäävät rentoutumista. Tämä johtuu siitä, että altistuminen auringon UV-säteilylle vapauttaa kehossa endorfiineja ja opioideja.

Endorfiinit ovat aivojen tuottamia kemikaaleja, jotka lievittävät kipua ja luovat euforian tunnetta. Ne erittyvät luonnostaan ​​hypotalamuksesta ja aivolisäkkeestä, mutta samalla niitä esiintyy vain emotionaalisen tai fyysisen stressin tapauksissa, joihin kuuluu erilaisia kiputiloja tai muita fyysisiä tai psyykkisiä ponnistuksia vaativia tilanteita, kuten jännityksen ja orgasmin laukaisevat tilanteet.

Juuri tämä hyvinvoinnin ja mielihyvän tunne aiheuttaa riippuvuutta. Tanoreksiasta kärsivä ihminen kokee huumeriippuvuudesta tai alkoholiriippuvuudesta kärsivän ihmisen tavoin niin kutsutun vieroitusoireyhtymän, jos hän ei saa aikaisempaa annosta UV-säteilystä. Ero tavallisen auringonvaloa rakastavan ja tanoreksiasta kärsivän ihmisen välillä onkin se, että tanoreksian tapauksessa ihmisellä esiintyy seuraavia oireita:

  • Pakonomainen halu ruskettua ja jatkuva turhautumisen tunne silloin, jos haluttua tummaa ihonväriä ei saada.
  • Vakuuttava tunne siitä, että oma ihosävy on vaaleampi kuin mitä se todellisuudessa on.
  • Ahdistuneisuuden tunne siitä ajatuksesta, että tähän mennessä saavutettu rusketus tullaan menettämään.
  • Ihon ennenaikainen vanhentuminen.
  • Palovammat, jotka pyritään naamioimaan meikillä.
  • Ahdistunut käyttäytyminen.
Auringonpolttama iho voi olla merkki tanoreksiasta
Auringonpolttama iho voi olla merkki tanoreksiasta.

Tanoreksian vaikutukset

Kohtuullisella auringonotolla on todistetusti positiivisia vaikutuksia erilaisiin masennustiloihin, ja auringonvalolle altistuminen parantaa lisäksi visuaalista havaintokykyä sekä D-vitamiinin aineenvaihduntaa kehossa. Mutta liiallinen auringonvalolle altistuminen taas aiheuttaa useita eri terveysongelmia.

Ensinnäkin UV-säteilyllä on iholle negatiivinen vaikutus, koska se nopeuttaa ihon vanhenemista ja edistää sen kuivumista. Ihon palamista ja erilaisia ​​ihosyövän muotoja voi myös esiintyä. Liiallinen auringonotto aiheuttaa näiden seurausten lisäksi myös mm. erilaisia silmävaurioita, immuunihäiriöitä, vaurioita DNA:ssa sekä vapaiden radikaalien muodostumista.

Psykologisesta näkökulmasta katsottuna tämä riippuvuus tuottaa normaalia suurempaa epävarmuuden tunnetta sekä autonomian puutetta. Lisäksi tanoreksia, kuten mikä tahansa muukin riippuvuus, pahentaa ahdistuneisuutta, lyhentää kärsivällisyyttä sekä vaikuttaa usein myös kielteisesti sosiaalisiin suhteisiin.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Ihonhoito ja ihon terveys: totuudet ja myytit

Mitä on tehtävissä?

Useimmiten tanoreksiasta kärsivä ihminen ei pysty hyväksymään ensinnäkään sitä, että hänellä on riippuvuus. Hän saattaa kysyä lääkäriltä apua ihon palovammoihin tai hakea lisätietoa muihin siihen liittyviin terveysongelmiin, mutta samalla hän kieltäytyy myöntämästä sitä, että syy näihin ongelmiin on auringonotto.

Tämä ongelma on hyvin samanlainen kuin anoreksia. Anoreksiasta kärsivä ihminen katsoo peiliin ja tulee aina näyttämään omassa mielessään lihavalta ja rumalta, vaikka hän olisi todellisuudessa pelkkää luuta ja nahkaa. Tanoreksiasta kärsivä taas näkee peilissä kalpean ja valkoisen ihon, vaikka se olisi todellisuudessa ruskettunut ja mahdollisesti siinä on jopa palovammoja.

Parhaana lähestymistapana ongelman hoitamiseksi pidetään mielenterveyteen ja riippuvuuksiin erikoistuneen ammattilaisen apua, jotta hän voi potilaan kanssa löytää tämän käyttäytymismallin laukaisevat syyt. Useimmiten potilas ei yksinkertaisesti kykene hyväksymään itseään sellaisena kuin on, mutta koska kyseessä on psykologinen häiriö, sitä voidaan hoitaa pätevällä tuella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Azúa Blanco, M., & Muro Baquero, C. (2014). Tanorexia:¿ a quién afecta?¿ Problemas?. Gerokomos, 25(1), 28-31.
  • Heckman, Carolyn J., et al. “Psychiatric Symptoms of Young Adult Female Indoor Tanners.” Abstract published in Annals of Behavioral Medicine 43 (2012): S160.
  • Behar, Rosa, et al. “Trastorno dismórfico corporal: aspectos clínicos, dimensiones nosológicas y controversias con la anorexia nerviosa.” Revista médica de Chile 144.5 (2016): 626-633.
  • Feldman, Steven R., et al. “Ultraviolet exposure is a reinforcing stimulus in frequent indoor tanners.” Journal of the American academy of dermatology 51.1 (2004): 45-51.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.