Missä iässä alamme ikääntyä?

Tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että alamme ikääntyä silloin, kun solumme alkavat osoittaa tiettyjä puutteita. Tässä suhteessa on kuitenkin edelleen monia vastaamattomia kysymyksiä ja arvoituksia, joita ei ole vielä kyetty ratkaisemaan.
Missä iässä alamme ikääntyä?

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Ei ole ollenkaan helppoa määritellä, missä iässä alamme ikääntyä, koska ikääntymisen käsite itsessään on hyvin suhteellinen. Joskus kasvoissa on ryppyjä, mutta ihminen voi samalla hyvin ja elää samanaikaisesti elinvoimaista ja tervettä elämää. Toisinaan taas tapahtuu jotain päinvastaista: iho on sileä ja nuorekas, mutta terveys puolestaan on heikentynyt.

Yksi niistä näkökohdista, joiden vuoksi on vaikea määrittää missä iässä alamme ikääntyä, ovat tänä päivänä vallitsevat kulttuurilliset myytit. On olemassa monia erilaisia menetelmiä, joiden avulla voimme ylläpitää suhteellisen nuorekasta ulkonäköä, jopa jo varttuneemmassa iässä, mutta tämä ei todellisuudessa tarkoita sitä, etteikö kehossa tapahtuisi samanaikaisesti biologista ikääntymistä.

Toisin sanoen ulkoiset piirteet ovat vain yksi niistä muuttujista, jotka määrittelevät missä iässä alamme ikääntyä, ja se ei ole näistä tärkein. On olemassa joukko erilaisia prosesseja, jotka määrittelevät tarkemmin sen ajankohdan, jolloin kehomme elinvoimaisuus alkaa heiketä. Katsotaanpa lisää.

Ikääntymisen kehittyminen

Ensimmäinen asia, joka meidän tulisi ikääntymisestä mainita on se, että ikääntyminen on monimutkainen prosessi, jonka suhteen meillä ​​on käsissämme tänä päivänä enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Tästä syystä ei ole helppoa määrittää, missä iässä alamme ikääntyä, sillä tämä ei tapahdu aina samassa iässä kaikilla ihmisillä.

Ihmisen kaikki elimet eivät myöskään ikäänny samanaikaisesti. Samoin toinen syy, joka vaikeuttaa ikääntymisen määrittelemistä on se, että biologinen ikääntyminen on yksi asia ja poikkeaa taas esimerkiksi psykologisen tai sosiaalisen ikääntymisen prosessista. Joka tapauksessa on yleisesti hyväksyttyä, että ikääntyminen alkaa silloin, kun kudoksemme alkavat funktionaalisesti heikentyä.

Vaikka tämä arvioi ei perustukaan tarkkoihin tieteellisiin laskelmiin, ikääntymisen arvioidaan alkavan silloin, kun soluissamme alkaa esiintyä tietynlaisia vikoja. Näihin vikoihin kuuluvat muun muassa seuraavat:

 • Geenivirheiden kertyminen
 • Telomeerien lyhentyminen – telomeerit ovat yksi kromosomien viimeisistä osista
 • Virheet viallisten proteiinien poistamisessa
Pääasiallisesti tieteelliset tutkimukset ovat määrittäneet, että ikääntyminen alkaa silloin, kun kudosten toiminnot alkavat funktionaalisesti heikentyä

Missä iässä alamme ikääntyä?

Siitä hetkestä, jolloin alamme ikääntyä, ei ole tieteen alalla täyttä yksimielisyyttä. Konservatiivisimmat ajattelijat osoittavat, että tämä prosessi alkaa jo 25-vuotiaana, koska tässä iässä soluissamme alkaa esiintyä ensimmäisiä virheellisen toiminnan merkkejä. Erityisesti, tässä iässä alamme menettää lihasmassaamme vähitellen.

NASA:n ikääntymistä tutkivan laboratorion entinen johtaja Jaime Miquel on huomauttanut, että ikä, jolloin vanheneminen alkaa, on 30-vuotiaana. Tämä väittämä pohjautuu siihen, että tässä iässä geneettinen ohjelmistomme alkaa heikentyä, jolloin fysiologisessa aspektissamme alkaa tapahtua muutoksia. Näitä muutoksia ovat muun muassa:

 • Painonnousu
 • Laskenut aineenvaihdunta
 • Joidenkin hormonien tasojen muutokset
 • Muistinmenetys
 • Muutokset unirytmissä

Nopeus, jolla tämä prosessi kehittyy tästä iästä lähtien, riippuu kuitenkin pitkälti yksilön genetiikasta ja elämäntavoista.

Stanfordin yliopistossa tehty tutkimus

Yhdysvaltalaisessa Stanfordin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ikääntyminen tapahtuu kolmessa eri vaiheessa, eikä kyseessä ole yhdenmukainen prosessi. Kyseinen tutkimus on julkaistu lääketieteellisiin tutkimuksiin erikoistuneessa Nature Medicine -lehdessä ja sen tuloksissa todetaan, että ikääntymisen indikaattoreita on yhteensä viisi. Ne ovat seuraavat:

 • Ihmisen aineenvaihdunta hidastuu
 • Luusto ja luiden rakenne heikentyvät
 • Muistiin liityvät ongelmat ilmestyvät
 • Unessa tapahtuu muutoksia
 • Lihasten rakenne heikentyy

Näiden parametrien perusteella tutkimuksessa pystyttiin määrittämään kolme merkittävää ikääntymiseen liittyvää hetkeä elämässämme. Ensimmäinen tapahtuu 34-vuotiaana, toinen tapahtuu 60-vuotiaana ja kolmas tapahtuu 78-vuotiaana. Tästä näkökulmasta katsottuna siis se ikä, jolloin aloitamme ikääntymisprosessin, olisi 34.

Tutkimuksen johtajan, neurologian ja neurologisten tieteiden professori Tony Wyss-Corayn mielestä näissä yllä mainituissa ikäryhmissä veren välittämissä proteiinitasoissa tapahtuu huomattavia muutoksia. Juuri nämä merkit johtivat siihen lopputulokseen, jonka pohjalta Wyss-Corayn tutkijaryhmä on päätynyt määrittelemään ikääntymisprosessin merkittävät ikäluokat 34, 60 ja 78.

Stanfordin yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan ihmisen elämässä on kolme merkittävää ikääntymiseen liittyvää hetkeä

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 6 ennenaikaista ikääntymistä aiheuttavaa tapaa

Kronologinen ikä ja biologinen ikä

Kronologisesta iästä puhutaan silloin, kun haluamme viitata perinteiseen iän käsitteeseen. Se viittaa toisin sanoen niiden vuosien lukumäärään, jotka olemme täyttäneet syntymästämme lähtien; eli kuinka vanhoja me olemme vuosissa laskettuna. Tämä on pohjimmiltaan sosiaalinen ja kulttuurinen indikaattori, mutta jolla on myös biologisesta näkökulmasta katsottuna erittäin tärkeä rooli.

Biologinen ikä sitä vastoin mitataan kehomme solujen kärsimästä heikentymisestä. Tarkemmin sanottuna voitaisiin sanoa, että tämän iän määrittämiseksi mittaamme, mikä on kehomme energiakapasiteetti näiden soluvikojen korjaamiseksi.

Tämä mittaus voidaan määrittää jo aiemmin mainittujen telomeerien pituuden perusteella. Telomeerit ovat kromosomiemme päitä. Ne lyhenevät joka kerta kun solu jakautuu, aina siihen pisteeseen saakka kunnes ne ovat loppuneet ja solu viimein kuolee. Tämän prosessin tila puolestaan antaa meille mahdollisuuden mitata kehomme oman biologisen iän, joka yllättäen ei aina vastaa kronologista ikäämme.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Salech, M. F., Jara, L. R., & Michea, A. L. (2012). Cambios fisiológicos asociados al envejecimiento. Revista Médica Clínica Las Condes, 23(1), 19-29.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.