La petite mort: mistä tässä ilmiössä on kyse?

Orgasmin aikana aivojen toiminta saavuttaa huippunsa ja laskee sitten hiljalleen takaisin normaalille tasolleen. Ehkä tässä orgasmin jälkeisessä äärimmäisessä muutoksessa on lähtökohtana niin kutsuttu "la petite mort" eli "pieni kuolema".
La petite mort: mistä tässä ilmiössä on kyse?

Kirjoittanut Virginia Martínez

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

La petite mort tai suomeksi pieni kuolema tarkoittaa niin kutsuttua häipymistilaa, joka ilmenee joillakin naisilla hyvin voimakkaan orgasmin jälkeen.

Monille la petit mort on edelleen vain myytti. On kuitenkin olemassa muutamia tieteellisiä todisteita kyseisen ilmiön olemassaolon puolustamiseksi, ja kenties la petite mort onkin täysin todellinen ilmiö. Uppoudumme tässä artikkelissa tämän mielenkiintoisen tapauksen yksityiskohtiin.

Millainen ilmiö la petite mort oikein on?

Monissa kulttuureissa orgasmia on pidetty jopa eräänlaisena henkisenä transsina

Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet että naisten aivojen signaalit todella muuttuvat orgasmin jälkeen.

La petite mort tulee ranskan kielen sanasta ja tarkoittaa pientä kuolemaa. Kyseessä on orgasmin jälkeinen tajunnan tilan muutos, jonka jotkut naiset voivat kokea. Tätä ilmiötä kuvataan perinteisesti niin kutsuttuna häipymistilanta tai jopa tajunnan väliaikaisena menetyksenä.

Sellaisenaan la petite mort ei ole perusteellisesti tutkittu alue, ja vuosien saatossa se on kuulunut enemmän tai vähemmän seksuaalisten myyttien ja henkisyyden pariin. Itse asiassa monissa kulttuureissa orgasmia on pidetty eräänlaisena henkisenä transsina.

Tänä päivänä tiede on kuitenkin halunnut tutkia tämän “pienen kuoleman” fysiologisia syitä ja sitä, mitä aivoissa todella tapahtuu naisen orgasmin aikana. Tällä tavoin useat tutkimukset ovat voineet varmistaa, että elektroenkefalogrammi eli aivosähkökäyrä todella muuttuu sekä orgasmin aikana että sen jälkeen, joka puolestaan vaikuttaa aivojen toimintaan.

Mitä aivoissa tapahtuu orgasmin aikana?

Klitoriksesta löytyy jopa yli 8000 hermopäätettä, jotka johtavat naisen orgasmin aikana todelliseen aivojen tunnepommitukseen

Tuhannet klitoriksen hermopäätteet samalla sekä stimuloivat joitakin hermokeskuksia että tukkivat toisia.

Kun saavutamme orgasmin huippuhetken, aivoissamme aktivoituu lukuisia eri alueita. Itse asiassa klitoriksessa on jopa yli 8 000 hermopäätettä, joiden kiihotus johtaa, sen kirjaimellisessa mielessä, todelliseen aivojen tunnepommitukseen.

Yhdysvaltalaisen Evastonin Northwestern yliopiston taiteiden ja tieteiden korkeakoulun tutkijoiden suorittamassa tutkimuksessa haluttiin selvittää, kuinka orgasmi vaikuttaa aivoihin. Tutkijoiden mukaan silloin, kun seksuaalinen stimulaatio on rytmillistä ja riittävän voimakasta, se voi johtaa niin kutsuttuun “hermoston laahaukseen”.

Siksi vasteena nautinnon aiheuttamalle palkitsemisen tunteen aktivoitumiselle aivot alkavat käynnistää eri ​​rakenteidensa toimintoja, näistä mukaan lukien mantelitumake, pikkuaivot, accumbens-tumake, joka vapauttaa dopamiinia sekä aivolisäke, joka vapauttaa endorfiineja tai oksitosiinia.

Tässä mielessä tämä äärimmäinen kiihotus johtaa niin kutsuttuun “seksuaaliseen transsiin”, jossa lateraalinen orbitofrontaalinen aivokuori (sijaitsee aivan silmäkuoppien yläpuolella) estyy. Näin ollen orgasmin aikana aivoilla on vain yksi painopiste: sen tunteen eläminen, jota aivot kokevat sillä hetkellä. Tällä tavalla voisimme melkeinpä sanoa, että seksi on sinällään tajuntaa muuttava tila.

Ei, aivot eivät “sammu” orgasmin aikana

Useiden vuosien ajan la petite mort -ilmiö on kuulunut seksuaalisten myyttien ja hengellisyyden pariin

Orgasmin aikana naisen aivot aktivoituvat asteittain aina maksimipisteeseen saakka ja laskevat sitten hitaasti takaisin normaalille tasolle.

Joidenkin vuosien ajan uskottiin, että naisten aivojen joidenkin osien aktiivisuus laskisi huomattavasti orgasmin aikana. Myöhemmin yksi tutkimus on kuitenkin pystynyt osoittamaan, että tilanne onkin täysin päinvastoin.

Ja todellakin, tutkijat pyysivät useita tutkimukseen osallistuneita vapaaehtoisia saavuttamaan orgasmin samaan aikaan, kun heidän aivojensa toimintaa seurattiin aivojen radiotaajuista signaalia mittavalla magneettikuvauksella eli MRI:llä. Tuloksien avulla tutkijat pystyivät pääsemään yhteen johtopäätökseen; orgasmin aikana aivojen aktiivisuus kasvaa vähitellen, kunnes se saavuttaa huippunsa, ja laskeutuu sitten hiljalleen takaisin omalle tasolleen.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Aististimulaatio: seksuaalista nautintoa aistien kautta

Onko la petite mort todellakin pieni kuolema?

Orgasmilla on la petite mort -ilmiöstä riippumatta lukuisia fyysisiä ja henkisiä etuja naisen hyvinvoinnin kannalta

Naisen orgasmi tuottaa keholle monia muita hyötyjä la petite mort -ilmiöstä riippumatta.

Ehkä juuri näissä orgasmin aikaisissa ja jälkeisissä aivojen aktiivisuuden äärimmäisissä variaatioissa (aina aivojen toiminnan maksimipisteestä myöhempään rentoutumiseen) piilee alunperin tämä niin kutsuttu ilmiö “la petite mort” eli pieni kuolema.

Ei ole ollenkaan yllättävää, että kaikkien aistien ja tuntemusten ylikuormituksen jälkeen jotkut naiset voivat todella tuntea pienen “häipymistilan”, heikotusta tai jopa hetkittäistä tajunnan menetystä. Tai kenties vähintään he tarvitsevat lyhyen hetken palauttaakseen aivojensa toiminnan takaisin normaaliin päiväjärjestykseen.

Oli miten oli, naisten orgasmin hyödyt ovat joka tapauksessa hyvin monipuolisia:

  • Orgasmi auttaa lepäämään paremmin.
  • Orgasmi parantaa mielialaa.
  • Orgasmi lisää itsetuntoa.
  • Orgasmin tiedetään myös parantavan kivun sietokykyä. Naisten orgasmilla on toden totta kipua lievittävä vaikutus, sillä kliimaksin aikana aivorungossa ja ydinjatkeessa sijaitsevat niin kutsutut Raphe-tumakkeet eli keskiviivatumakkeet aktivoituvat vapauttaen serotoniinia. Serotoniini taas on hormoni, jonka vapautumisen tiedetään vaikuttavan niin vireystilaan kuin mielialaan ja lisäksi se auttaa ehkäisemään kivun tunnetta.
  • Orgasmi vähentää stressiä.
  • Orgasmilla on positiivisia vaikutuksia myös sydämen terveyden kannalta.

Joten älä siis huolehdi turhaan, orgasmi ei todellakaan viittaa mihinkään kuolemaan liittyvään. Päinvastoin, orgasmi on iloa ja onnea, ja se tarjoaa naisen keholle myös lukuisia fysiologisia etuja sekä aivojen toiminnan kannalta tärkeitä vaikutuksia. Tästä syystä, oli sitten kyseessä kumppanin kanssa saavutettu orgasmi tai masturbointi, tämä “seksuaalinen transsi” ja hurmiotila on erittäin suositeltavaa sekä henkisen että fyysisen hyvinvointisi kannalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Georgiadis JR, et al. “Regional cerebral blood flow changes associated with clitorally induced orgasm in healthy women”, Eur J Neurosci. 2006 Dec;24(11):3305-16.
  • Nan J. Wise, et al., “Brain Activity Unique to Orgasm in Women: An fMRI Analysis”, Journal of Sexual Medicine, November 2017, Volume 14, Issue 11, Pages 1380–1391
  • James G. Pfaus, Gonzalo R. Quintana, Conall Mac Cionnaith, Mayte Parada. “The whole versus the sum of some of the parts: toward resolving the apparent controversy of clitoral versus vaginal orgasms”. Socioaffective Neuroscience & Psychology, 2016; 6 (0) DOI: 10.3402/snp.v6.32578

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.