Aististimulaatio: seksuaalista nautintoa aistien kautta

Vaikka ihmiset yleensä keskittyvät vain fyysiseen stimulaatioon, myös monet muut aistit ovat ratkaisevia seksuaalisen kiihottumisen lisäämisessä.
Aististimulaatio: seksuaalista nautintoa aistien kautta

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Aististimulaatio mahdollistaa useista erilaisista tuntemuksista nauttimisen seksin aikana eri aistien kautta. Se on hyödyllinen väline rutiineiden rikkomisessa, kumppaniin tutustumisessa ja nautinnollisemman seksin kannalta.

Vaikka aististimulaatio kuuluukin kaikenlaiseen seksuaaliseen kanssakäymiseen, moni ei tiedä, että sen vaikutuksia voidaan tehostaa tietyillä tekniikoilla ja erityisillä välineillä. Alta löydät vinkkejä eri aistien stimuloimiseen ja niiden herkkyyden lisäämiseen.

Älä jätä lukematta!

Mitä on aististimulaatio?

Aististimulaatio on muun muassa maku-, haju- ja näköaistin välityksellä koettuja tuntemuksia, jotka voimistavat seksuaalista kiihottumista. Tämä voi vaihdella jokaisen henkilökohtaisten mieltymysten mukaan.

Vaikka nämä tuntemukset jäävät toisilta huomaamatta johtuen luultavasti monen parin seksin rutiininomaisuudesta ne voivat toisilla johtaa orgasmiin.

Aististimulaatio seksuaalisen nautinnon lisäämiseksi

Kaikki kehon aistit osallistuvat siihen, miltä seksi tuntuu ja miten se koetaan. Varomattomuuden tai kokemattomuuden vuoksi ihmiset eivät kuitenkaan aina osaa stimuloida aistejaan oikein ja tyydyttävällä tavalla.

Tuntoaisti

Tuntoaisti on yksi tärkeimmistä aisteista seksin aikana

Tuntoaistin kautta saatu nautinto on voimakkaasti yhteydessä seksuaaliseen kiihottumiseen ja kykyyn saavuttaa orgasmi. Se on yksi tärkeimmistä aisteista, sillä iho on suurin elimemme.

Kuinka tuntoaistia stimuloidaan

 • Perustapa tehdä tämä on koskettamalla ja hieromalla.
 • Kannattaa kokeilla erilaisia asioita, kuten eri lämpötiloja ja tekstuureita.

Hajuaisti

Tiettyjen tuoksujen aistiminen yhdyntää ennen ja sen aikana voi lisätä niitä tuntemuksia, jotka tekevät seksistä nautinnollisempaa. Tämän tyyppinen mielihyvä liittyy läheisesti feromoneihin.

Kuinka hajuaistia stimuloidaan

 • Jokin hajuste voi kiihottaa partneria seksuaalisesti.
 • Myös aromaterapiassa käytetyistä eteerisistä öljyistä voi olla apua (laventeli, lakritsi, sitruuna jne.).

Kuuloaisti

Aististimulaatio kuuloaistin kautta voi lisätä seksuaalista nautintoa

Kuuloaistin kautta saatu mielihyvä voi tehostaa huomattavasti seksinautintoa, erityisesti jos korvaan kuiskuttelu tai partnerin voihkinta kiihottaa. Tämä liittyy voimakkaasti agreksofiliaan eli seksuaaliseen kiihottumiseen sen vuoksi, että muut kuulevat henkilön harrastavan seksiä.

Kuinka kuuloaistia stimuloidaan

 • Kuiskailemalla korvaan fantasioita tai puhumalla tuhmia.
 • Antamalla voihkimisen kuulua.
 • Eroottisten kappaleiden kuuntelemisella.

Makuaisti

Makuaisti on yksi niistä aisteista, jonka kautta kumppanin vartaloa voi tutkailla intiimimmin. Se on oleellinen sukupuolielimien stimuloinnissa suuseksin aikana. Suu ja erityisesti kieli voimistavat sekä sinun että partnerisi kiihottumista. Tämä stimulaatio on peräisin kehon eritteiden maistamisen mielihyvästä.

Kuinka makuaistia stimuloidaan

 • Vaikka joillekin kumppanin intiimialueiden tai kehon eritteiden maistaminen riittää, toiset tykkäävät viedä tämän vähän pidemmälle esimerkiksi käyttämällä öljyjä tai makukondomeja.
 • Myös ruokia voi hyödyntää, esimerkiksi suklaata tai kermavaahtoa, kunhan ne ovat turvallisia syödä.

Näköaisti

Aististimulaatio näköaistin kautta lisää seksuaalista mielihyvää

Miehet ovat naisia alttiimpia seksuaaliselle kiihottumiselle visuaalisen stimulaation kautta. Tämän tyyppisessä stimulaatiossa tunteita ilmaistaan erotiikan kautta. Sen avulla partnerit tuovat jatkuvasti jotain uutta seksiin, sillä siihen sisältyy kaikenlaisia seksifantasioita.

Kuinka näköaistia stimuloidaan

Minkä aistien kautta sinä saat eniten nautintoa? Stimulaatiotyypistä riippumatta näiden aistien antama kiihottuneisuus ja nautinto voivat vaihdella henkilöstä toiseen.

On tärkeää tuntea oman partnerin mieltymykset, mille hän on herkkä ja mitkä tekevät hänet hulluksi nautinnosta. Taito hyödyntää tällaista mielihyvää voi todella parantaa seksielämää ja auttaa saavuttamaan orgasmin. Nauttikaa!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 vinkkiä seksielämäsi parantamiseksi
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 vinkkiä seksielämäsi parantamiseksi

Tässä artikkelissa esittelemme viisi vinkkiä seksielämäsi parantamiseksi - jatka siis lukemista, niin saat tietää lisää aiheesta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Wallen, K., & Lloyd, E. A. (2011). Female sexual arousal: Genital anatomy and orgasm in intercourse. Hormones and Behavior. https://doi.org/10.1016/j.yhbeh.2010.12.004
 • Pfaus, J. G. (1999). Neurobiology of sexual behavior. Current Opinion in Neurobiology. https://doi.org/10.1016/S0959-4388(99)00034-3
 • Komisaruk, B. R., Wise, N., Frangos, E., Liu, W. C., Allen, K., & Brody, S. (2011). Women’s clitoris, vagina, and cervix mapped on the sensory cortex: fMRI evidence. Journal of Sexual Medicine. https://doi.org/10.1111/j.1743-6109.2011.02388.x
 • Holstege, G., Georgiadis, J. R., Paans, A. M. J., Meiners, L. C., van der Graaf, F. H. C. E., & Reinders, A. A. T. S. (2003). Brain activation during human male ejaculation. The Journal of Neuroscience : The Official Journal of the Society for Neuroscience.
 • Symes, L. B., & Price, T. D. (2015). Sexual Stimulation and Sexual Selection. The American Naturalist. https://doi.org/10.1086/680414
 • Verhaeghe, J., Gheysen, R., & Enzlin, P. (2013). Pheromones and their effect on women’s mood and sexuality. Facts, Views & Vision in ObGyn.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.