Serotoniinitason nostaminen: 6 tehokasta ruokaa

Eräät ruoat lisäävät ravinteidensa laadun ansiosta serotoniinin tuotantoa kehossa. Tämä hormoni on merkittävä ihmisen tunne-elämän kannalta.
Serotoniinitason nostaminen: 6 tehokasta ruokaa

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Onko mielesi matalalla? Käytkö läpi masentavaa vaihetta elämässäsi? Serotoniinitason nostaminen auttaa. Kokeile näitä ruokia, jotta voisit tasapainottaa hormonituotantoasi ja kohentaa oloasi luonnollisesti.

Vaikka monenlaiset tekijät vaikuttavatkin kyseisen välittäjäaineen aktiivisuuteen, ruokailutottumuksilla on suuri merkitys sitä koskevassa tasapainossa.

Ongelmana on, että monen ihmisen ruokavalio perustuu jalostettuihin tuotteisiin, joissa on runsaasti rasvaa, sokereita ja muita haitallisia tekijöitä. Vaikka nämä ruoat voivatkin antaa suuren tyydytyksen, niiden ravinteiden vähäisyys tarkoittaa, että tuloksena voi olla jopa masennusta.

Siksi haluamme nyt kertoa ruoista, jotka lisäävät serotoniinin tuotantoa kehossa ja kohentavat tunne-elämää luonnollisesti – voit siis parantaa mielialaasi jo pienillä muutoksilla ruokavaliossasi.

Mitä serotoniini on?

aivoneuronit

Serotoniini on välittäjäaine, jota keho tuottaa luonnollisesti. 95 % siitä sijaitsee suolistossa ja loput 5 % aivoissa.

Tämä hormoni vaikuttaa suoraan ihmisen mielialaan, ja se on yksi niistä kemiallisista aineista, jotka vähentävät stressiä ja masennusta.

Kun serotoniinin tuotanto kehossa on korkealla, tuloksena on mielihyvä ja hyvinvointi. Tämä tuottaa tärkeitä fyysisiä ja psyykkisiä hyötyjä:

 • Serotoniinin määrä kehossa liittyy ruokahalun hallintaan sekä unirytmin säätelyyn.
 • Se vaikuttaa myös ihmisen sosiaaliseen käytökseen, seksuaaliseen halukkuuteen sekä muistiin.

Serotoniinitason nostaminen ruoan avulla

Nyt katsomme ruokia, jotka edistävät vakaata ja korkeaa serotoniinin tuotantoa. Kuten arvaat, tämä on erityisen hyödyllistä niille, jotka kärsivät masennuksesta tai stressistä.

Kannattaa nauttia seuraavia ruokia säännöllisesti ja osana arjen ruokavaliota. Näin annat kehollesi riittävästi tekijöitä, jotka edistävät tunne-elämäsi terveyttä.

1. Kurkuma

Serotoniinitason nostaminen kurkumalla

Tämä juuri tunnetaan antioksidanttina ja tulehtuneisuutta torjuvana tuotteena, ja kurkuma onkin oikea luonnon masennuslääke.

2. Tonnikala

serotoniinitason nostaminen syömällä tonnikalaa

Tonnikala on ravinteidensa ansiosta yksi niistä kalalajeista, jotka tuottavat suuret hyödyt ihmisen henkiselle terveydelle.

 • Se tarjoaa runsaasti B-vitamiineja, jotka ovat tarpeen hermoston aktiivisuuden säätelemiseksi.
 • Se sisältää Omega-3 -rasvahappoja, jotka toimivat haitallisia lipidejä poistaen ja tulehtuneisuutta vähentäen.
 • Sen tärkeät mineraalit parantavat serotoniinin tuotantoa, ja ne myös lisäävät energiaa masennuksesta kärsivillä ihmisillä.

3. Oluthiiva

oluthiiva nostaa serotoniinitasoa

Oluthiiva on luontaistuote, joka on saanut suurta suosiota viime vuosina. Se erottuu muun muassa rentouttavien ja energisoivien ominaisuuksiensa ansiosta, ja kuten arvaat, nämä ovat tärkeitä apuja mielen epätasapainotilojen korjaamisessa.

4. Avokado

avokado

Serotoniinitason nostaminen onnistuu myös avokadolla, joka on herkullinen, monikäyttöinen ja monelle sopiva tuote. Siinä on myös runsaasti tärkeitä ravinteita, joiden kautta se tukee onnellisuushormonien tuotantoa kehossa.

 • Avokado on magnesiumin ja pyridoksiinin lähde, ja nämä kaksi ovat tarpeellisia yhdisteitä optimaalisen serotoniinin tuotannon kannalta.
 • Lisäksi avokadossa on monityydyttymättömiä rasvahappoja, jotka lisäävät energiaa sekä parantavat ihmisen fyysistä ja henkistä suorituskykyä.

5. Auringonkukansiemenet

auringonkukka

Auringonkukansiemen sisältää vain vähän kaloreita, ja siinä on välttämättömiä rasvahappoja. Siten se on erittäin terveellistä ruokaa, joka on myös täyttävää.

 • Saat auringonkukansiemenestä runsaasti magnesiumia ja sinkkiä – nämä mineraalit tukevat hyvinvointia tuottavien hormonien tasapainoa.
 • Siementen sisältämät terveelliset rasvahapot parantavat sydämen ja verisuonten sekä aineenvaihdunnan terveyttä.

6. Banaani

banaani

Banaani on yksi suositelluimmista hedelmistä, mitä tulee mielialan parantamiseen.

 • Sen luonnolliset sokerit auttavat lisäämään energiaa, mikä sitten lisää tunnetta elinvoimaisuudesta.
 • Runsas tryptofaanin määrä tekee banaanista yhden parhaista tuotteista hyvän serotoniinin tuotannon takaamiseksi.
 • Lisäksi se sisältää B-vitamiineja ja antioksidantteja, jotka kehoon imeydyttyään säätelevät hermoston prosesseja.

Onko mielesi matalalla? Käytkö lävitse masentavaa jaksoa elämässäsi? Kokeile näiden ruokien syöntiä, jotta voisit parantaa hormonituotantoasi ja siten kohentaa oloasi merkittävästi, täysin luonnollisella tavalla.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Fusar-Poli L, Vozza L, Gabbiadini A, Vanella A, Concas I, Tinacci S, Petralia A, Signorelli MS, Aguglia E. Curcumin for depression: a meta-analysis. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(15):2643-2653. doi: 10.1080/10408398.2019.1653260. Epub 2019 Aug 19. PMID: 31423805.
 • Liao Y, Xie B, Zhang H, He Q, Guo L, Subramaniapillai M, Fan B, Lu C, Mclntyer RS. Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry. 2019 Aug 5;9(1):190. doi: 10.1038/s41398-019-0515-5. PMID: 31383846; PMCID: PMC6683166.
 • Serefko A, Szopa A, Poleszak E. Magnesium and depression. Magnes Res. 2016 Mar 1;29(3):112-119. doi: 10.1684/mrh.2016.0407. PMID: 27910808.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.