Tutkijat ovat löytäneet aivomekanismit, jotka saavat tupakoitsijat lopettamaan tupakanpolton

Yritätkö lopettaa tupakanpolton? Lue uudesta tutkimuksesta, joka selvitti miksi joidenkin on niin vaikea lopettaa, ja löydä joitakin hyödyllisiä jippoja auttamaan sinua! 
Tutkijat ovat löytäneet aivomekanismit, jotka saavat tupakoitsijat lopettamaan tupakanpolton

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Haluaisitko lopettaa tupakanpolton? JAMA Psychiatry -lehdessä julkaistu tuore tutkimus tupakoinnin lopettamisen tavoista on tehnyt joitakin erittäin tärkeitä askelia eteenpäin. Lue miksi jotkut tupakoitsijat pääsevät eroon tästä haitallisesta riippuvuudesta helpommin kuin toiset.

Tässä tutkimuksessa tutkijat huomasivat, että aivojemme estäjämekanismien mahdollinen vahvuus tai heikkous määrittelee, kuinka helppoa tai vaikeaa tupakoinnin lopettaminen on.

Tupakoinnista tulee automaattinen tapa

Tupakointi on automaattinen tapa, jota voidaan kontrolloida (ja estää) vain tietyillä aivopiireillä. Usealla tupakoitsijalla nämä piirit ovat estyneet, eivätkä ne toimi kunnolla.

Joku, joka polttaa askillisen tupakkaa päivässä on kääntänyt tämän tavan joksikin toistuvaksi ja mekaaniseksi. Lyhyesti sanottuna se on jotain mitä hänen täytyy tehdä, koska hänen aivonsa on tottunut tähän käytökseen. Tämä menee pitkälle nikotiinin tai muiden tupakasta löytyvien aineiden addiktion edelle.

tupakoitsija oppii polttamaan

Yksi tutkimuksen löytö oli, että mitä matalampi veren hapettumistaso estojen kontrollointikeskuksessa, sitä suurempi mahdollisuus, että henkilö vastustaa tupakoinnin kiusausta.

On siten olemassa merkittäviä neurobiologisia määrittäjiä, jotka voivat selittää miksi joillekin tupakoitsijoille on vaikeampaa lopettaa polttaminen. 

Tieteilijät voivat tähän tietoon pohjautuen analysoida eri hoitojen mahdollisuuksia. He voivat määritellä, mikäli ne ovat farmakologisia tai pohjautuvat muutoksiin käytöksessä.  

Nämä terapiat voivat tähdätä estokontrollikeskuksen kommunikaation vahvistamiseen tupakoitsijoilla. Tämä voi auttaa näitä ihmisiä lopettamaan tupakoinnin. 

Kuinka tupakoitsijat testattiin

Tutkimusten alussa spesialistit tutkivat useiden tupakoitsijoiden aivojen estokeskusten verkostoja. Nämä tupakoitsijat olivat nikotiiniriippuvaisia ja sitoutuneita yrittämään tupakoinnin lopettamista monta viikkoa kestävän ohjelman avulla.

Ohjelman alussa tutkijat käyttivät funktionaalista magneettiresonanssikuvausta (fMRI) monitoroidakseen aivojen aktiviteettia. Samanaikaisesti tupakoitsijat jotka halusivat lopettaa tupakoinnin tekivät estokontrollitehtäviä.

Tutkimuksen osallistujien täytyi painaa tietokoneen näppäintä joka kerta, kun tietyn värinen ympyrä ilmaantui ruudulle

Joskus toisen värinen ympyrä ilmaantui.

Veren hapettumiseen liittyvät reaktiot viittaavat, että aivot käyttivät enemmän resursseja automaattisen vastauksen estämiseen eli napin painamiseen, kun “harvinainen” ympyrä ilmaantui.

Tutkimusten johtopäätelmä

lopeta tupakointi

Kahden kuukauden jälkeen 50 % osallistujista jotka halusivat lopettaa tupakoinnin pystyivät siihen.

Potilailla, jotka eivät onnistuneet luopumaan tästä tavasta, oli yhtäläisen hyviä tuloksia estokontrollitehtävässä verrattuna niihin, jotka onnistuneesti lopettivat tupakoinnin.

Yksi tutkimuksen loppupäätelmä kuitenkin oli että tämän ryhmän automaattinen käyttäytyminen oli erittäin vahvaa ja erittäin assimiloitunutta. 

Tiivistettynä, nämä testit vahvistavat että biologiset eroavaisuudet voivat auttaa selittämään miksi jotkut lopettamista yrittävät tupakoitsivat ovat menestyksekkäämpiä kuin toiset. 

Kuinka toiset tupakoitsijat onnistuvat lopettamaan

ei tupakointia

kirjata ylös ajat, jolloin sinulla on suurempi todennäköisyys tupakanpolttoon. 

Voisiko tämä olla aamulla, ruokailun tai seksin harrastamisen jälkeen, tai ajaessasi autoa?

Kannattaa myös kysyä apua perheeltäsi, ystäviltäsi ja työtovereiltasi. 

  • Sinun tulee kertoa heille, koska suunnittelet tupakoinnin lopettamista. Siihen mennessä sinun tulisi hankkiutua eroon kaikista tupakoistasi ja niihin liittyvistä asioista.
  • Sinun tulisi myös puhdistaa kaikki, mikä haisee tupakalle, kuten kaikki vaatteet ja kalusteet.
  • Voit laittaa karkkia tai keksejä paikkoihin, missä ennen pidit tupakoitasi.
  • On tehokasta, etenkin energisille tai hermostuneille ihmisille, löytää aktiviteetteja jotka varaavat heidän kätensä ja viihdyttävän heidän mieltänsä. 
  • Kokeile pelejä puhelimellasi tai sanaristikkoa. 

Uusi elämäntapa

tupakoitsijat päättää lopettaa

Sinun täytyy muuttaa päivittäisiä tapojasi ja aikatauluasi. Tämä auttaa sinua suuresti tupakoinnin lopettamisessa.

Sinun tulisi esimerkiksi syödä eri aikoihin, syödä useita pienempiä aterioita suurten aterioiden sijaan, muuttaa huonettasi tai huonekalujasi, jne. 

Liikunta on aina positiivista, etenkin mitä tulee tupakoinnin lopettamiseen. Sen lisäksi että se vähentää ahdistusta ja stressiä, se luo fyysisen ja henkisen hyvinvoinnin tunteen, joka vähentää tupakoinnin tarvetta. 

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Lopeta tupakointi näiden kasvien ja hedelmien avulla
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Lopeta tupakointi näiden kasvien ja hedelmien avulla

Lopeta tupakointi tällä kertaa lopullisesti! Siihen tarvitaan paljon päättäväisyyttä, ja nämä hedelmät ja kasvit voivat auttaa päämäärien saavuttam...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.