Logo image
Logo image

6 vaarallista tapaa, jotka ovat yhtä haitallisia kuin tupakointi

3 minuuttia
Pidämme joitakin tapoja harmittomina, kuten liian vähäistä unensaantia, vaikka ne voivat olla yhtä haitallisia kuin tupakointi.
6 vaarallista tapaa, jotka ovat yhtä haitallisia kuin tupakointi
Viimeisin päivitys: 11 maaliskuuta, 2019

Jokainen tietää, että tupakointi on riippuvuus, jolla voi olla vakavia seurauksia elimistölle. Mutta on olemassa muitakin tapoja, jotka ovat aivan yhtä vaarallisia kuin tupakanpoltto ja jotka saattavat olla jo osa elämääsi. Jatka lukemista saadaksesi tietää, mitkä ovat nuo kuusi päivittäistä vaarallista tapaa, joista on yhtä paljon haittaa elimistölle kuin tupakasta.

Kuinka haitallista tupakointi on?

Jotta ymmärtäisit, miten vakavasta asiasta on kyse, tässä on joitakin hälyyttäviä faktoja tupakointia koskien.

Tupakointi vahingoittaa lähes kaikkia elimiä ja on suoraan vastuussa joistakin sairauksista. Arviolta joka toinen polttaja kuolee jonkin tupakointiin liittyvän sairauden takia.

Joka vuosi tupakointi aiheuttaa enemmän kuolemia kuin kaikki seuraavat tekijät yhteensä:

 • Moottoriajoneuvojen onnettomuudet
 • Huumeiden käyttö
 • HIV
 • Tuliaseisiin liittyvät onnettomuudet
 • Alkoholin käyttö

Tupakointi lyhentää miesten elinikää noin 12 vuodella ja naisten elinikää noin 11 vuodella.

Seuraavat kuusi vaarallista tapaa voivat olla elimistölle yhtä haitallisia kuin tupakointi.

6 vaarallista tapaa

1. Virvoitusjuomien juominen

Some figure

Hiilihapolliset juomat, jotka tunnetaan limsoina tai virvoitusjuomina, sisältävät runsaasti fruktoosimaissisiirappia. Tämä ainesosa on suurin syy liikalihavuuden, diabeteksen, sydäntautien ja muiden kroonisten sairauksien kasvaneeseen määrään.

Kuinka haitallista limsan juominen voi olla? No, vain yksi limsa päivässä voi nostaa painoa 7 kilolla vuodessa. Tämä pieni annos nostaa myös diabeteksen riskiä 85 prosentilla.

Miljoonien dollarien limsateollisuus tunnetaan lisäksi mainoskampanjoistaan, jotka eivät keskity myymään ainoastaan aikuisille, kuten tupakan kohdalla, vaan koko perheelle, eli siis myös lapsille ja teini-ikäisille.

2. Liiallinen tai liian vähäinen uni

Sopiva määrä unta on 7-9 tuntia joka yö.

CDC:n (Center for Disease Control and Prevention) tutkimukset osoittavat, että alle 6 tunnin tai yli 10 tunnin nukkuminen joka yö voi aiheuttaa seuraavia vaivoja:

 • Sydänsairaudet
 • Diabetes
 • Liikalihavuus
 • Masennus

Tässä tutkimuksessa suositellaan myös luopumaan toistuvista torkutuksista aamulla, sillä keskeytynyt uni vähentää levosta saatuja hyötyjä. Tämä tapa voi tehdä meistä väsyneempiä kuin mitä olisimme, jos heräisimme heti ensimmäisellä kerralla kellon soidessa.

3. Liika istuminen

Some figure

Jos olet niitä ihmisiä, jotka kahdeksan tunnin istumatyön jälkeen menevät kotiin rentoutumaan sohvalle television ääreen, elämäsi saattaa olla suuressa vaarassa.

Archives of Internal Medicine -arkistossa julkaistun tutkimuksen mukaan yli 11 tuntia päivässä istuvilla aikuisilla on 40 % suurempi riski kuolla kolmen vuoden ajanjakson sisällä verrattuna niihin, jotka istuivat alle neljä tuntia päivässä.

Pitkäaikainen istuminen lisää seuraavien sairauksien riskiä:

On myös hyvä korostaa, että nämä riskit eivät pienene, vaikka kuntoilisit säännöllisesti, mutta silti istut sen yli 11 tuntia päivässä.

4. Liika kahvin juominen

Vaikka ei olekaan mitään parempaa kuin aloittaa pitkä työpäivä kupillisella vastakeitettyä kahvia, yli neljän kupillisen juominen päivässä voi lisätä kuolemanriskiä 56 prosentilla.

Vuosien 1979 ja 1998 välillä tehty tutkimus tarkasteli 40 000 ihmisen sairaushistoriaa ja henkilökohtaista historiaa. 17 vuoden tutkimuksen jälkeen yli 2500 osallistujaa oli kuollut.

Vaikka kuolemien syy ei ollutkaan liiallinen kahvin juominen, tutkimuksessa selvisi, että suurempia kahvimääriä nauttineet myös polttivat suuremmalla todennäköisyydellä tupakkaa. Näillä henkilöillä oli myös vähemmän terveet sydämet ja keuhkot.

Kahvi on kofeiinin lähde, joka on adrenaliinin eritystä stimuloiva aine. Tämä aine estää insuliinin toimintaa ja nostaa valtimoiden verenpainetta.

5. Jalkojen ristiminen

Some figure

Niin harmittomalta kuin tämä tapa saattaakin vaikuttaa, jalkojen ristiminen voi haitata verenkiertoa ja aiheuttaa veritulppia. Tapa voi aiheuttaa ongelmia kuten:

 • Suonikohjut
 • Kohonnut valtimoiden verenpaine
 • Veritulppa
 • Kireyttä lonkissa
 • Ongelmia ryhdissä

6. Huono ruokavalio

Pikaruokaa tai runsaasti säilöntäaineita sisältäviä ruokia täynnä oleva ruokavalio on aivan yhtä haitallinen kuin alkoholi, huumeet ja tupakka yhdessä. Näin väittää GLOPAN.

Toisin kuin tupakka, joka vaikuttaa vain joihinkin ihmisiin, huono ruokavalio on lähes kaikkien ihmisten ongelma, etenkin länsimaissa, mikä aiheuttaa haittaa myös maiden talouksille.

Huono ruokavalio voi johtaa:

 • Tyypin 2 diabetekseen
 • Sepelvaltimotautiin
 • Syöpään
 • Korkeaan verenpaineeseen
 • Anemiaan
 • Muihin terveysongelmiin

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Becoña, E., & Vézquez, F. L. (1997). La evaluación de la conducta de fumar. Psicologia Conductual.
 • Dussaillant, C., Echeverría, G., Villarroel, L., Marin, P. P., & Rigotti, A. (2015). Una alimentación poco saludable se asocia a mayor prevalencia de síndrome metabólico en la población adulta chilena: Estudio de corte transversal en la Encuesta Nacional de Salud 2009-2010. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.5.9657
 • Ruvalcaba, C. G., Tucker, K. L., Morita, K., Qiao, N., Hannan, M. T., Cupples, L. A., & Kiel, D. P. (2009). Consumo de refrescos y riesgo de obesidad en adolescentes de Guadalajara, México. Boletín Médico Del Hopital Infantil de México.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.