Kevytlimsat lisäävät vatsarasvaa

Kevytlimsat ja muut kevyet virvoitusjuomat ovat yleensä aivan yhtä epäterveellisiä kuin perinteiset sokeriset virvoitusjuomatkin. Monet laihduttajat ja terveyttänsä vaalivat suosivat näitä kevytjuomia, sillä luulevat niiden olevan hyvä vaihtoehto sokeristen limsojen litkimiselle. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä kevytjuomat aiheuttavat painonnousua ja muita terveysongelmia, aivan kuten tavalliset virvoitusjuomat.

Virvoitusjuomien kohdalla on hyvä pitää mielessä muutama asia. Jos tarkkailet painoasi, olet laihdutuskuurilla tai muuten haluat syödä terveellisesti, on parasta jättää kaikki virvoitusjuomat juomatta, myös ne kevyet ja sokerittomat versiot. Kevytlimsat kerryttävät rasvaa etenkin vyötärön alueelle. Tässä artikkelissa selvitämme mitä terveyshaittoja ”kevyiden” virvoitusjuomien nauttimiseen liittyy.

”Kevyet” virvoitusjuomat ovat kevyestä kaukana

Yhdysvaltalaisen Texasin yliopiston teettämän tutkimuksen mukaan kevytlimsat eivät poikkea paljoakaan tavallisista, sokeria sisältävistä virvoitusjuomista. Kevyiden virvoitusjuomien on todettu myös lisäävän vyötärörasvaa ja kasvattavan vyötärön ympärysmittaa.

Tutkimus suoritettiin yhdeksän vuoden aikana ja tutkittavina oli 900 ihmistä Yhdysvalloista, Meksikosta ja Euroopasta. Tutkittavat henkilöt jaettiin kolmeen eri ryhmään kulutustottumusten mukaan:

  • Satunnaiset kevyiden virvoitusjuomien nauttijat (1-3 lasia viikossa)
  • Säännölliset kevyiden virvoitusjuomien nauttijat (4 lasia viikossa tai enemmän)
  • Ihmiset, jotka eivät ole koskaan juoneet virvoitusjuomia

Tutkimuksen tulokset olivat yllättävät. Ne, jotka nauttivat 2-3 lasillista kevytlimsoja joka viikko, kasvattivat vyötärönympärystään 2-5 senttimetriä. Ne koehenkilöt, jotka nauttivat virvoitusjuomia säännöllisesti, kerryttivät vyötärölleen jopa yli 7 senttimetriä tutkimuksen aikana. Koehenkilöt, joiden ruokavalioon ei kuulunut lainkaan virvoitusjuomia, pysyivät pitkälti saman kokoisina koko tutkimuksen ajan, ja yleisesti ottaen he viettivät terveellistä elämää, johon ei kuulu sokereita ja virvoitusjuomia.

Mihin päätelmiin tämä tutkimus johtaa?

  • Kevyet juomat sisältävät paljon kaloreita.
  • Tutkimuksen johtaja Sharon Fowler kertoo raportissaan, että kevyet virvoitusjuomat (hiilihapotetut limsat) ovat suorassa yhteydessä vakaviin sairauksiin kuten diabetekseen, sydäninfarkteihin ja ylipainoon.
  • Ihmisen elämäntyyli vaikuttaa tietenkin pitkälti siihen, minkälainen vaikutus virvoitusjuomilla on terveyteen. Jos nauttii muutaman tölkin tai pullon virvoitusjuomia kuukaudessa, sillä tuskin on terveydelle vakavia seurauksia, etenkin silloin, jos viettää muuten terveellistä elämää, johon kuuluu säännöllinen liikunta ja tasapainoinen ruokavalio. Sairastumisen riski kasva, jos nauttii 4 lasillista limua viikossa, ei harrasta liikuntaa ja syö miten sattuu. Virvoitusjuomien aiheuttamat haitat eivät välttämättä näy heti, mutta vuosien saatossa paino kasvaa ja voimme sairastua vakavasti.

Virvoitusjuomien muut riskit

Makeutusaineet

Virvoitusjuomatölkki

Kevytjuomat sisältävät suuren määrän makeutusaineita, sillä sokerit täytyy korvata jollain muulla aineella. Säännöllisesti nautittuna virvoitusjuomat muuttavat makuaistia niin, ettemme enää pysty maistamaan luonnollisia makeita makuja, kuten hedelmien hedelmäsokeria.

Tyypin 2. diabeteksen riski lisääntyy

Jos juot yhden tölkin tai lasin kevytlimsaa joka päivä, tulee sinun tietää, että riski sairastua aikuisiän diabetekseen on jopa 36 % korkeampi kuin sellaisten ihmisten, jotka eivät nauti virvoitusjuomia. Yhdysvaltojen Minnesotan yliopistossa teetetyn tutkimuksen mukaan virvoitusjuomat saavat olon yliaktiiviseksi, lisäävät huonolaatuista kolesterolia veressä ja kerryttävät rasvakudosta vatsan alueelle.

Virvoitusjuomien ravintoarvo on pyöreä nolla

Virvoitusjuomien maku on monen mielestä herkullisen virkistävä. Makea ja kirpeä maku koukuttaa nopeasti, ja etenkin kesällä on mukava hörppiä kylmää kokista lasista tai sekoittaa rommikola iltoja piristämään. Limsat eivät kuitenkaan sisällä yhtäkään elimistölle hyödyllistä ravintoainetta. Virvoitusjuomissa ei ole vitamiineja tai mineraaleja, eivätkä ne ravitse kehoa millään tavalla. Virvoitusjuomat toimivat stimulantteina, jotka muuntavat elimistön perustoimintoja, eivätkä ne myöskään vie janoa mukanaan, päinvastoin, virvoitusjuomat tekevät meistä entistä janoisempia kofeiinin ja sokerin ansiosta.

Niistä saa päänsäryn

Jos kärsit herkästi migreenistä tai päänsärystä, on parasta vältellä hiilihapollisia juomia, niin kevyitä kuin sokerisiakin versioita.

Ne vahingoittavat hampaita

Virvoitusjuomat vahingoittavat hampaita

Tämä tärkeä asia tulee pitää mielessä. General Dentistry -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan virvoitusjuomat kiihdyttävät hampaiden eroosiota, heikentävät kiillettä ja aiheuttavat reikiä. Ilmiö johtuu virvoitusjuomien sisältämästä sitruunahaposta. Kun vähennät virvoitusjuomien nauttimista, hampaasi kiittävät.

Virvoitusjuomat voivat vahingoittaa luustoa

Etenkin naisten luusto on herkkä virvoitusjuomien haitallisille vaikutuksille. Jos kärsit luuston ongelmista, kuten osteoporoosista, tulee sinun jättää limsat väliin. Myös kevyet virvoitusjuomat kuluttavat luustoa ja alentavat luuntiheyttä etenkin lantion alueella. Voit kärsiä muita herkemmin luunmurtumista, kulumisesta ja kivuliasta reumasairauksista.

Virvoitusjuomat ja sydämen terveys

Virvoitusjuomat ovat pahaksi sydämelle

Miten virvoitusjuomien nauttiminen liittyy sydämen terveyteen? Virvoitusjuomat lisäävät pahalaatuista kolesterolia veressä, mikä johtaa korkean verenpaineen kehittymiseen. Sydän kuormittuu, kun verisuonet muuttuvat ahtaiksi ja verenpaine kasvaa, kun sydän joutuu työskentelemään entistä kovemmin saadakseen veren virtaamaan kaikkialla elimistössä.

Muista siis, että kevyet virvoitusjuomat ovat aivan yhtä haitallisia terveydelle kuin tavalliset limsat. Vaihda hiilihapotetut juomat veteen ja tuorepuristettuihin mehuihin ja voit olla varma siitä, että pidät itsesi hyvässä kunnossa. Vettä voi maustaa sitruunalla tai limellä tai sen sekaan voi pilkkoa vaikka mansikoita ja muutaman mintunlehden, jos tuntuu, että vesi maistuu tylsältä sinällään.