Logo image
Logo image

Auringon haitalliset vaikutukset ihoon

3 minuuttia
Auringon haitalliset vaikutukset ihoon ovat melko ilmiselvät silloin, kun on kyse auringonpolttamasta, läikkien ilmestymisestä ja jopa pelätystä ihosyövästä. Auringonvalolle altistuminen aiheuttaa myös erityyppisiä riskejä. Meidän täytyy käyttää aurinkorasvaa sekä omaksua joitakin terveellisiä tapoja.
Auringon haitalliset vaikutukset ihoon
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Auringon haitalliset vaikutukset ovat toisinaan välittömästi näkyvissä iholla, mutta auringolla on myös pitkäkestoisia seurauksia kehollemme. Oletko tietoinen auringon haitallisista vaikutuksista?

On totta, että aurinko on välttämätön tekijä kaikelle elämälle ja se tuo mukanaan monia hyötyjä. Kasvit esimerkiksi imevät sitä ja se johtaa niiden fotosynteesiin. Se on myös ihmisten D-vitamiinin lähde. Auringolle altistumisen tulee kuitenkin olla kohtuullista näistä hyödyistä nauttiaksemme.

Auringolle altistuminen on tervettä kohtuudella, mutta sillä on myös rajansa, kun se muuttuu haitalliseksi iholle, silmille ja yleiselle terveydelle. Auringon pääasialliset negatiiviset seuraukset iholle vaihtelevat ryppyjen ilmestymisestä ja tummista läikistä palovammoihin sekä ennenaikaiseen ikääntymiseen. Jotkut ihmiset saavat myös fotoallergisia reaktioita ja voivat saada jopa ihosyövän.

Tarkastellaan nyt, mitkä auringon haitalliset vaikutukset ihon kannalta ovat, sillä meidän kaikkien tulisi olla niistä tietoisia.

Auringon haitalliset vaikutukset ihoon

Auringonpolttama

Some figure

Auringon säteily on yksi ihoa eniten vahingoittavista tekijöistä.

Melkein kaikki ovat kokeneet auringonpolttaman ihon tuomat epämiellyttävät oireet jossakin vaiheessa elämäänsä. Ehkä se tapahtui aurinkoisen rantapäivän jälkeen tai vuorilla ilman riittävää aurinkosuojaa. Kuka voisikaan unohtaa sen tuoman kivun ja epämukavan tunteen yöllä?!

Auringonpolttaman jälkeen iho muuttuu punaiseksi, siihen tulee toisinaan rakkoja ja siihen voi liittyä myös tulehdusta. Sen lisäksi tunnet kuumuutta ja pelkkä vaatteiden normaali hankautuminen sattuu. Joissakin tapauksissa voi myös esiintyä kuumetta ja nestehukkaa sekä äärimmäisissä tapauksissa toisen asteen palovammoja.

Auringon UV-säteet ovat syy näihin palovammoihin, sillä ne johtavat orvaskeden paksuuntumiseen ihon suojaavana reaktiona auringonsäteilyä vastaan. Oireet ilmestyvät yleisesti ottaen muutamaa tuntia auringolle altistumisen jälkeen ja niiden voimakkuus vaihtelee useista tekijöistä riippuen, lähinnä kyvystä omaksua tällainen säteily.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 6 keinoa suojata huulia auringossa

Ennenaikainen ikääntyminen

Auringon säteilyn negatiiviset vaikutukset ovat kumulatiivisia, jopa pienen altistumisen suhteen. Ihon ennenaikainen ikääntyminen on yksi liialliselle auringonvalolle altistumisen näkyvimmistä vaikutuksista ajan kuluessa. Itse asiassa sitä aiheuttaa 90 % auringolle altistumisesta. Tämä haitallinen vaikutus ilmenee läikkinä, ryppyinä ja ihon veltostumisena. Tämä johtuu siitä, että liiallinen auringolle altistuminen kuluttaa kollageenia ja elastiinia.

UV-säteet ovat myös pääsyy ihmisen ihon ennenaikaiseen ikääntymiseen, kun on kyse auringolle altistumisesta. Tämä johtuu siitä, että säteet tunkeutuvat ihoon ja verinahkaan, mikä johtaa nopean ja ohimenevän pigmentin syntymiseen melaniinin muodossa, mikä saa ihon tummumaan.

Sinun tulee levittää aurinkovoidetta iholle ympäri vuoden välttyäksesi näiltä auringon haitallisilta vaikutuksilta. Muista, että auringon haitalliset vaikutukset eivät tapahdu vain kesällä, vaan aina auringonvalolle altistuessa.

Aurinkoallergia

Some figure

Aurinko laukaisee yliherkkyyden aineille, kuten kloorille tai muille tämäntyyppisen allergian kemikaaleille.

Aurinkoallergia voi vaikuttaa todella kummalliselta, kun sitä kuitenkin pidetään luonnollisena elementtinä, joka on ollut läsnä koko elämän ajan. On kuitenkin monia ihmisiä, jotka kärsivät tästä sairaudesta. Se vaikuttaa itse asiassa noin 20 % maailman väestöstä. Tällainen allergia liittyy muihin allergioihin, kuten tiettyjen ruokien, uima-altaan kloorin, voiteiden, lääkkeiden ja jopa vaatteiden laukaisemiin allergioihin. Allergiset reaktiot voivat aktivoitua auringolle altistumisesta.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Mitä silmille tapahtuu auringossa ilman aurinkolaseja?

Ihosyöpä

Auringolle altistuminen voi johtaa myös ihosyöpään UV-säteiden aiheuttamien soluvaurioiden takia. Ihosyövän ilmestymiseen liittyy useita tekijöitä. Se saattaa johtua muun muassa toistuvasta auringolle altistumisesta ja auringonpolttamasta ihosta, ihon fototyypistä, geneettisistä tekijöistä sekä iästä.

Syövälle alttiimmat ihoalueet ovat myös tavallisesti kaikista altistuneita auringolle, kuten kasvot, kädet ja kaula. Auringonpolttamat lisäävät suuresti ihosyövän riskiä. Ihotyyppi on myös määräävä tekijä: ihmisillä, joilla on vaaleampi iho ja silmät, on suurempi riski sairastua ihosyöpään.

Melanoomasairauksien perhehistoria on myös määrittävä tekijä, kuten myös ikä. Yli 40-vuotiailla ihmisillä on siis suurempi riski saada ihosyöpä. Melanooma ja karsinooma ovat ihosyövän päätyyppejä.

  • Melanoomat ovat melko aggressiivisia ja erittäin pahanlaatuisia ihosyöpätyyppejä.
  • Karsinoomat ovat yleisimpiä ja etenevät yleensä hitaasti, mutta niiden hoitaminen on helpompaa.

Kaiken kaikkiaan toivomme, että ymmärrät kuinka tärkeää on suojata itsesi auringon haitallisilta vaikutuksilta. Kuten kaikessa, ehkäisy on parempi vaihtoehto kuin jälkikäteen parantaminen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • MEDISAN 2010. El sol: ¿enemigo de nuestra piel? Extraído de: http://scielo.sld.cu/pdf/san/v14n6/san14610.pdf
  • Dra. Gloria Salmentón. Servicio de Dermatología del Centro Hospitalario Pereira Rossell. Riesgos de la exposición solar. Extraído de: http://www.scielo.edu.uy/pdf/adp/v71n1-4/breves.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.