Logo image
Logo image

Ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisy ruokavaliolla

3 minuuttia
Ruokailutottumuksilla ihon voi pitää sileänä ja hehkuvana sekä ehkäistä ennenaikaisia ryppyjä.
Ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisy ruokavaliolla
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ikääntymistä ei voi välttää, mutta joillakin ihmisillä se tapahtuu ennenaikaisesti. Ei ole harvinaista, että jotkut huomaavat ensimmäisiä ryppyjä jo 20-vuotiaana. Onneksi ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisy onnistuu pitkälti ruokavaliolla ja tietyillä elämäntavoilla.

Ennenaikaiselle ikääntymiselle ei ole yhtä konkreettista syytä. Ikääntyminen on periaatteessa krooninen tulehdussairaus. Vanhenemien on nopeampaa, mikäli ihminen syö matala-asteista tulehdusta lisääviä ruokia, kuten transrasvaa.

Onneksi hyvillä ruokailutottumuksilla ihon voi pitää säteilevänä ja sileänä vuosikymmeniä. Esimerkiksi kollageeni pitää ihon kimmoisana ja rypyttömänä, joten kollageenipitoisista ruoista voi olla apua nuorekkuuden säilyttämisessä. Sen sijaan runsaan sokerin ja tyydyttyneessä rasvassa paistettujen ruokien syöminen on vahingollista iholle.

Ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisy ja syyt

Some figure

20-25 vuoden iässä ihon kosteuden hupeneminen voi aiheuttaa ensimmäiset ilmejuonteet kasvoille. Jos ihosi on luonnostaan kuiva tai vaalea, ilmejuonteet ovat selkeämpiä. Tätä ei kuitenkaan pidetä ennenaikaisena ikääntymisenä.

Jos et pidä huolta ihostasi oikealla tavalla 25 ikävuoden jälkeen, siinä alkaa näkyä pieniä jälkiä ja ryppyjä. Tämä on ennenaikaista ikääntymistä.

Muita ennenaikaisen ikääntymisen syitä ovat:

  • Auringolle altistuminen. Tunteja kestävän UV-säteille altistumisen jälkeen kehon kollageenituotanto vahingoittuu. Vahingoittuneella iholla kestää kauemmin uudistua kuin kosteutetulla ja terveellä iholla. Tämän voi välttää käyttämällä hyvälaatuista ja kosteuttavaa aurinkosuojaa.
  • Tupakointi. Tupakka nopeuttaa ikääntymisprosessia, sen lisäksi että se voi altistaa esimerkiksi keuhkosyövälle. Ihanteellista olisi luopua kokonaan tästä haitallisesta tavasta. Se ei ole helppoa, mutta se on keholle parhaaksi.
  • Stressi. Stressi muuttaa kehon hormonitoimintaa ja hidastaa ihon uudistumista. Stressiä voi ehkäistä säännöllisellä liikunnalla ja rentoutusharjoituksilla, kuten meditaatiolla.

Ikääntymistä nopeuttavat ruoat

1. Rasvaiset ruoat

Some figure

Kaikki tyydyttyneessä rasvassa paistetut ruoat aiheuttavat matala-asteista tulehdusta kehossa. Erityisesti transrasvat ovat pahaksi, koska ne nostavat myös kolesterolia.

Monet prosessoidut ruoat on uppopaistettu, joten niitä kannattaa välttää. Kannattaa opetella lukemaan elintarvikkeiden tuoteselosteet ja valmistamaan itse mahdollisimman tuoretta ruokaa.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: 5 tapaa vähentää kolesterolia aamiaisella

2. Alkoholi

Some figure

Satunnaisesta viinilasillisesta voi olla hyötyä terveydelle, mutta alkoholia kannattaa juoda silti mahdollisimman vähän.

Päivittäinen alkoholinjuonti nopeuttaa solujen vanhenemista. Ongelma on siinä, että alkoholilla ei juuri ole ravinto-arvoa.

3. Leivonnaiset

Some figure

Vaalean leivän, pullien ja muiden leivonnaisten glykeeminen indeksi on yleensä korkea. Tämä häiritsee kollageenituotantoa, mikä nopeuttaa ikääntymistä.

Valitse runsassokerisen vaalean leivän ja leivonnaisten sijaan täysjyvätuotteita pieninä annoksina. Hyvä vaihtoehto ovat sellaiset viljat, joissa on hyviä rasvoja, vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten kvinoa tai kaura.

4. Pikaruoka

Some figure

Syötkö päivittäin pizzaa, kaupan valmiita kerrosvoileipiä, hampurilaisia tai muun tyyppistä pikaruokaa?

Nämä ruoat sisältävät pitkälle prosessoitua lihaa, transrasvaa ja jauhoja, jotka lisäävät kehon matala-asteista tulehdusta.

Nämä rasvat vaikuttavat haitallisesti verenkiertoon ja tekevät ihosta vähemmän säteilevän ja kirkkaan. Pikaruoan syömisen lopettamisen lisäksi on tärkeää tehdä kehon ulkoinen ja sisäinen detox-kuuri.

Ennenaikaisen ikääntymisen ehkäisy hyvillä ruokailutottumuksilla

Nyt kun tiedät, mitkä ruoat tekevät sinusta väsyneemmän ja todellista ikääsi vanhemman näköisen, on aika käydä läpi ikääntymistä ehkäisevät ruoat.

Terveellinen ruokavalio ajatellaan usein tylsäksi, mutta tämä ei pidä lainkaan paikkansa. Nuorekkaamman ulkonäön saa esimerkiksi seuraavilla ruoilla:

Kananmunat

Some figure

Kananmunissa on proteiinia, aminohappoja ja D-vitamiinia. Syömisen lisäksi munia voi käyttää ihon kuntoa kohentavien kasvonaamioiden valmistuksessa.

Ihanteellista olisi syödä muutama kananmuna viikossa. Vältä liiallista öljyn tai epäterveellisten rasvojen käyttöä munia kypsentäessä. Syö niiden ohessa mieluiten kasviksia.

Lue myös: Viisi kananmunanaamiota ihon kaunistamiseen

Marjat

Some figure

Marjat ovat ihanteellista ravintoa johtuen niiden probiooteista, vitamiineista ja flavonoideista. Niissä on myös antioksidantteja, jotka torjuvat ihoa vaurioittavia ja ryppyjä aiheuttavia vapaita radikaaleja.

Kannattaa syödä ainakin yksi annos marjoja päivittäin, mieluiten tuoreena. Ne raikastavat smoothiet ja tyydyttävät myös makeannälän.

Vihreä tee

Some figure

Vihreä tee sisältää antioksidantteja, jotka auttavat ihoa uudistumaan. Se on loistava vaihtoehto kahvin korvikkeeksi.

Jos et pidä vihreän teen mausta, voit kokeilla lisätä siihen hedelmää tai mausteita. Toinen vaihtoehto on hyödyntää sitä vihersmoothieiden tai nesteyttävien haudukkeiden pohjana.

Lisäksi vihreästä teestä voi valmistaa kasvonaamioita ihon kosteuttamiseen ulkoa käsin.

Nyt kun olet lukenut nämä suositukset, sanoisitko ruokavaliosi edistävän terveyttäsi ja kauneuttasi? Jos vastasit kieltävästi, ehdit vielä muuttaa ruokailutottumuksiasi parempaan suuntaan. Ota käyttöösi nämä vinkit niin huomaat muutoksia tuota pikaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Scheibye-Knudsen, M., Mitchell, S. J., Fang, E. F., Iyama, T., Ward, T., Wang, J., … Bohr, V. A. (2014). A high-fat diet and NAD+ activate sirt1 to rescue premature aging in cockayne syndrome. Cell Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.cmet.2014.10.005
  • Perls, T., Kunkel, L., & Puca, A. (2002). The genetics of aging. Current Opinion in Genetics and Development. https://doi.org/10.1016/S0959-437X(02)00310-6
  • Oyetakinwhite, P., Tribout, H., & Baron, E. (2012). Protective mechanisms of green tea polyphenols in skin. Oxidative Medicine and Cellular Longevity. https://doi.org/10.1155/2012/560682
  • Flôres, M. F., Martins, A., Schimidt, H. L., Santos, F. W., Izquierdo, I., Mello-Carpes, P. B., & Carpes, F. P. (2014). Effects of green tea and physical exercise on memory impairments associated with aging. Neurochemistry International. https://doi.org/10.1016/j.neuint.2014.08.008

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.