Logo image
Logo image

5 tapaa vähentää kolesterolia aamiaisella

3 minuuttia
Yksi keino vähentää kolesterolia heti aamusta on varmistaa, että päivän ensimmäinen ateria on ravitseva ja tasapainoinen.
5 tapaa vähentää kolesterolia aamiaisella
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oletko saanut kuulla lääkäriltäsi, että kolesterolisi on koholla ja sitä on pyrittävä alentamaan ruokavaliomuutoksilla? Hyvä uutinen on se, että on olemassa monia loistavia tapoja vähentää kolesterolia tarvitaan vain muutamia yksinkertaisia muutoksia ruokavalioon.

Sen lisäksi että aamiainen on yksi päivän tärkeimmistä aterioista, aamu on myös se ajankohta jolloin tietyt ravintoaineet imeytyvät paremmin elimistöön.

Pääperiaate kolesterolin alentamisessa on turvata riittävä vitamiinien, kivennäisaineiden ja terveellisten entsyymien saanti. Noudata siis seuraavia vinkkejä, joilla hemmottelet itseäsi aamiaisella terveellisemmin. Nämä ruoat ovat paitsi helppoja valmistaa, myös ravitsevia ja herkullisia.

1. Kaurapuuro: täydellinen kolesterolia alentava vilja

Some figure

Kaurapuuro on yksi parhaista tavoista vähentää kolesterolia aamiaisella.

Minnesotan Mayo-klinikan mukaan kaura on yksi parhaista ruoista huonon kolesterolin eli alhaisen tiheyden lipoproteiinin (LDL) alentamiseen.

Kaura sisältää liukenevaa kuitua, joka alentaa LDL:ää. (Huomaa, että liukenevaa kuitua on myös esimerkiksi kidneypavuissa, ruusukaalissa, omenoissa ja päärynöissä).

Vähintään 5-10 grammaa liukenevaa kuitua päivässä laskee huonoa kolesterolia. Yhdestä annoksesta kaurapuuroa tai kauraleseitä saa 3-4 grammaa kuitua. Jos annokseen lisää vielä hedelmää, kuidun määrä kasvaa entisestään.

2. Avokadot: yksi parhaista tavoista vähentää kolesterolia

Some figure

Avokadon sisältämien Omega-3 -rasvahappojen nauttiminen on loistava tapa vähentää kolesterolia aamiaisella.

Moni välttää avokadoja siksi, että he luulevat niiden nostavan kolesterolia johtuen runsaasta rasva- ja kaloripitoisuudestaan. Todellisuudessa avokadot ovat kuitenkin mahtava ravintoaineiden sekä Omega-3 -rasvahappojen lähde, jotka sopivat ihanteellisesti pitämään kolesterolin kurissa.

Jos siis et vielä syö avokadoja, sydämen terveyden parantaminen kannattaa aloittaa nyt.

Ehdotuksia

 • Paahda yksi tai kaksi viipaletta täysjyväleipää ja lisää päälle muutama viipale avokadoa ja tomaattia.
 • Tai sekoita kulhossa pari palaa avokadoa banaanin ja luomuhunajan kanssa.

3. Vähennä kolesterolia sitruunalla ja valkosipulilla

Some figure

Valkosipulin ja sitruunan yhdistelmä on perinteinen hoito kolesterolin hillintään.

Valkosipuli on erittäin hyväksi terveydelle. Se on luontainen antibiootti, diureetti sekä puhdistava, antiseptinen ja antibakteerinen ruoka-aine. Pelkkä yhden valkosipulinkynnen syöminen aamuisin voi auttaa alentamaan korkeaa kolesterolia.

Tässä toinen helppo konsti, josta voi olla yhtä lailla hyötyä: valkosipuli ja sitruuna yhdessä.

Ainekset

 • 1 sitruunan mehu
 • 1 raaka valkosipulinkynsi
 • lasillinen vettä

Valmistus

 • Lämmitä vettä hieman ja lisää sinne sitruunamehu.
 • Syö valkosipulinkynsi tyhjään mahaan ja juo sitruunavesi hitaasti.
 • Toista tämä kahdesta kolmeen kertaan viikossa.

Tutustu: 6 parasta ruokaa hyvän kolesterolin lisäämiseksi

4. Ruisleipä oliiviöljyn kera vähentää kolesterolia

Some figure

Kuitupitoisen leivän syöminen aamiaisella on yksi loistava keino vähentää kolesterolia.

Kaikki leivät eivät ole samanlaisia, joten on tärkeää valita leipä huolellisesti. Kannattaa valita aina sellainen vaihtoehto, jossa on enemmän täysjyvää ja vähemmän valkaistua jauhoa. Vältä kuidutonta, vaaleaa “pullaleipää” mahdollisimman pitkälle.

Jos todella haluat syödä terveellisesti, syö enemmän ruisleipää. Rukiista valmistettu leipä sisältää enemmän kuitua ja ravintoaineita. Se on täydellinen yhdistelmä rautaa ja B-vitamiineja, jotka pitävät korkean kolesterolin loitolla. Aamiaisesta saa vieläkin terveellisemmän, jos ruisleipää syö neitsytoliiviöljyn kanssa.

Jos et vielä tiennyt, ekstra-neitsytoliviiöljy on ravintoarvoltaan yksi laadukkaimmista öljyistä. Siinä on runsaasti kertatyydyttymättömiä rasvahappoja (oleiinihappoa), E-vitamiinia ja kasvisteroleja, jotka kaikki ovat sydäntä suojaavia yhdisteitä.

Ehdotuksia

 • Kuidun lisäksi aamiaisella on tärkeää syödä proteiinia. Syö siis viipale leikkelettä tai kananmunia.
 • Syö proteiinia jossain muodossa aamiaisella ainakin kerran tai pari kertaa viikossa.

5. Valkoinen tee vähentää kolesterolia

Some figure

Valkoisessa teessä on monia ominaisuuksia, jotka pitävät kolesterolin kurissa.

Valkoista teetä voi ostaa terveysruokakaupoista tai teekaupoista. Se on kiistatta paras luonnollinen juoma korkean kolesterolin alentamiseen. Valkoisessa teessä on veren kolesterolia alentavia ominaisuuksia ja antioksidantteja. Antioksidantit ovat yhdisteitä, jotka estävät hapettumista tämä on kemiallinen reaktio, jossa syntyy vapaita radikaaleja, mikä johtaa soluja vaurioittaviin ketjureaktioihin. Valkoinen tee taistelee vapaita radikaaleja vastaan.

Valkoisella teellä on pitkät perinteet puhdistavana juomana idän kulttuureissa, ja se auttaa nopeuttamaan aineenvaihduntaa sekä edistämään näin painonpudotusta.

Kannattaa lukea myös: Valkoinen tee painonpudotukseen

Pidä nämä mielessä

Valkoisella teellä ja muilla yllä mainituilla ainesosilla on uskomattomia ominaisuuksia, mutta mikään niistä ei taianomaisesti ja yksinään pysty hillitsemään kolesterolia. Niiden lisäksi ruokavalioon ja elämäntapoihin on tehtävä kunnon muutoksia yleisesti ottaen.

Vältä lähestulkoon kaikkea teollisesti jalostettua tähän kuuluvat monet kauniisiin ja värikkäisiin muovisiin tai pahvisiin pakkauksiin pakatut ruoat. Nämä “ruoat”, erityisesti monet aamiaisruoat, sisältävät paljon transrasvaa, suolaa, valkoista sokeria ja keinotekoisia makeutusaineita.

Jo pelkkä huomion kiinnittäminen aamupalan laatuun hyödyttää terveyttä. Tulet näkemään tuloksia, vaikka ne olisivat vähittäisiä. Muista kuitenkin se, että hyvä terveys on aina seurausta pitkän aikavälin asteittaisista muutoksista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Josué Gonzalez. (2013). Colesterol. 1. https://doi.org/10.1109/FCST.2015.28.

 • Molina, M. T., Vázquez, C. M., & Ruiz Gutiérrez, V. (1991). Metabolismo del colesterol. Su regulación a nivel hepático e intestinal. Grasas y Aceites. https://doi.org/10.3989/gya.1991.v42.i4.1237.

 • Clínica, G., Galega, S., & Interna, D. M. (2011). Lípidos , colesterol y lipoproteínas. Galicia Clínica | Socieda de Galega de Medicina Interna.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.