Mitä tuoteseloste kertoo meille?

21 elokuun, 2019
Jos osaat lukea tuoteselosteen, voit valita terveellisempiä ruokia.

Ruokavaliomme ovat muuttuneet viime vuosina rajusti, eivätkä aina parempaan suuntaan. Useimmiten päivittäinen ruokavalio sisältää liikaa tyydyttynyttä rasvaa ja valkoista sokeria, mikä voi aiheuttaa monia terveysongelmia. Tästä syystä on tärkeää osata lukea ruokien ja juomien tuoteseloste.

Kroonisten sairauksien, kuten diabeteksen, liikalihavuuden ja dyslipidemian (veren liian runsas kolesteroli- tai rasvapitoisuus) merkittävä kasvu kehitysmaissa on aiheuttanut huolta maailmanlaajuisesti. Tämä on saanut monet kansainväliset järjestöt, kuten Maailman terveysjärjestön (WHO) ja Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestön (FAO) kehottamaan maiden hallituksia ryhtymään tiettyihin toimenpiteisiin ravitsemustietoisuuden edistämiseksi väestön keskuudessa.

Tässä taito lukea tuoteseloste on hyödyksi ja hyvin yksinkertaisesta syystä: se auttaa kuluttajia valitsemaan keholleen terveellisimmät elintarvikkeet.

Mitä tuoteseloste kertoo?

Tuoteseloste on käytännöllinen opas, jonka avulla kuluttajat voivat tehdä päätöksiä terveyttään koskien pitkällä aikavälillä.

Yleisesti ottaen hyvä ravitsemus on erittäin tärkeää keholle. Se auttaa ehkäisemään ja hillitsemään joidenkin sairauksien oireita, kuten korkeaa verenpainetta, osteoporoosia, sydänongelmia, tiettyjä syöpiä, tyypin 2 diabetesta ja liikalihavuutta.

Tästä syystä kannattaa käyttää hetki tuoteselosteen lukemiseen ruokakaupassa, jotta voit valita terveellisimmät vaihtoehdot.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: Epätasapainoinen ruokavalio ja väsymys

Miksi tuoteseloste on tärkeä?

Tuoteseloste kannattaa lukea kaupassa

Tuoteselosteen pääasiallinen tarkoitus on antaa kuluttajalle tietoa elintarvikkeen ravitsemuksellisista ominaisuuksista. Tuoteselosteiden lukeminen hyödyttää seuraavilla tavoilla:

  • Ne antavat kuluttajille tietoa elintarvikkeiden ainesosista yksinkertaisella ja selkeällä tavalla. Näin kuluttajat voivat tehdä päätöksiä ruokavaliotaan koskien omien tarpeidensa mukaisesti.
  • Ne ovat tehokas keino ilmoittaa elintarvikkeen ravintosisältö lukuina.
  • Niistä saa hyödyllistä tietoa, jos kärsii allergioista tai intoleransseista tietyille ruoka-aineille. Näin mahdolliset allergiset reaktiot ja muut komplikaatiot on mahdollista välttää.
  • Ne auttavat toteuttamaan vahvoja ravitsemusperiaatteita elintarvikkeiden valmistuksessa kansanterveyden hyväksi.
  • Ne edistävät parempia käytäntöjä ruoantuotannossa. Koska valmistajien on ilmoitettava tuotteidensa ravintosisältö kuluttajille, ne valitsevat todennäköisemmin laadukkaita ainesosia.

Lue tuoteseloste näin

On tärkeää oppia lukemaan tuoteseloste oikein, sillä tämä tieto auttaa sinua tekemään terveytesi kannalta oikeita ruokavalintoja.

Tutustu: Tavallisimmat ruokaintoleranssit

1. Etsi annoskoko

Tuoteseloste auttaa terveellisen ruokavalion koostamisessa

Tuoteselosteesta löytyy annoskoko ja annosten määrä per pakkaus. Tämä auttaa ymmärtämän tuoteselosteen muut tiedot.

  • Tämä luku ilmaisee ruoan ravintoarvon, kuten kalorien, kuidun ja suolan määrän, yhdessä annoksessa.
  • Jos siis syöt kaksi annosta kyseistä tuotetta, nautit kaksi kertaa enemmän kaloreita ja tuplasti enemmän ravintoaineita. Tämä voi olla joko hyväksi tai pahaksi, riippuen ruoasta.

Tästä syystä on tärkeää tuntea annoskoko. Tämä on ainoa keino tietää tarkasti, kuinka paljon kaloreita ja ravintoaineita syöt päivittäin.

2. Etsi kalorien määrä

Kaloripitoisuus saatetaan ilmoittaa tuoteselosteessa termein ”energia”, ”energiasisältö” tai ”kokonaisenergia”. Termistä riippumatta kalorit ovat se ruoan tai juoman energiamäärä, jonka saamme yhdestä annoksesta.

  • Kalorit voidaan ilmaista kilokaloreina (kcal) ja kilojouleina (kJ), joita tavallisesti kutsumme vain kaloreiksi.

Päivittäiset arvot perustuvat 2000 kilokalorin ruokavalioon. Ravitsemukselliset tarpeet riippuvat tietysti jokaisen ihmisen fyysisestä aktiivisuudesta.

Oman kaloritarpeen voi selvittää ravitsemusasiantuntijan luona. Näin saat tietää, mikä määrä kaloreita päivittäin on paras juuri sinun kehollesi.

3. Opi hyödyntämään päivän saantisuosituksen prosenttilukua

Tuoteseloste auttaa tekemään terveellisiä ruokavalintoja

Nämä tiedot perustuvat tiettyyn määrään ravintoaineita, jonka tarvitsemme päivittäin. Prosenttiluku kertoo, kuinka paljon tuosta määrästä saamme yhdestä annoksesta kyseistä ruokatuotetta. Näin se auttaa ylläpitämään terveellistä ruokavaliota.

Tätä tuoteselosteen kohtaa kannattaa käyttää apuna valitessa niitä ravintoainepitoisia ruokia, joita sinun tulisi syödä useammin. Sen avulla tunnistat myös ne ruoat, joita sinun tulisi syödä vähemmän.

Seuraavia ravintoaineita tulisi nauttia päivittäin sopivissa määrissä: kalsium, kuitu, A- ja C-vitamiini sekä kalium.

Sen sijaan tyydyttyneiden rasvojen, transrasvojen, kolesterolin ja natriumin saantia tulisi vähentää. Pidä silti mielessä, että jokaisella keholla on erilaiset tarpeet. Ravitsemusasiantuntija voi auttaa sinua selvittämään tarkat ravitsemukselliset tarpeesi koskien tarvitsemiasi ruokia ja niiden määriä.