Tavallisimmat ruokaintoleranssit

Ruoka-aineallergiat ja ruokaintoleranssit ovat osittain oireiltaan samanlaisia. Erot voidaan havaita niiden tuottamassa epämukavuudessa.
Tavallisimmat ruokaintoleranssit
Elisa Morales Lupayante

Kirjoittanut ja tarkastanut liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ruoka on kehon pääasiallinen energianlähde. Ihminen tarvitsee päivittäin ravintoa erilaisista ruokaryhmistä, jotta saisi kaiken tarvitsemansa. Ruokaintoleranssit voivat kuitenkin tehdä tasapainoisen ruokavalion noudattamisen haasteelliseksi.

Saatat itsekin kokea epämiellyttäviä oireita nautittuasi tietynlaisia ruokia. Nyt haluamme selittää, mitkä ovat tavallisimmat ruokaintoleranssit ja niiden oireet.

Erot ruokaintoleranssien ja ruoka-aineallergioiden välillä

Näiden kahden ilmiön välillä on selkeitä eroja siksi, että kehon immuunijärjestelmällä on rooli ruoka-aineallergioiden ilmenemisessä.

Ruokaintoleranssit aiheutuvat yleisesti ottaen puutteesta ainesosissa, joita vaaditaan tietynlaisen ruoan kunnolliseen käsittelyyn. Tässä on kuitenkin eräs poikkeus, nimittäin gluteeni: gluteeni-intoleranssi aiheuttaa immuunijärjestelmässä muutoksia.

Ihminen, joka on allerginen jollekin ruoalle, ei voi syödä sitä ollenkaan. Jos kyse on sen sijaan ruokaintoleranssista, ihminen voi kenties sietää hiukan kyseistä ruokaa.

Ruokaintoleranssien ja -allergioiden oireet

Jotkut ruoat voivat aiheuttaa sekä allergiaa että intoleranssia. Näillä on samanlaisia oireita, joista jotkut ovat immunologisia ja toiset eivät.

Yleisimmät ruoka-aineallergioiden oireet ovat:

  • ihottuma
  • turvotus huulissa tai silmäluomissa
  • silmien punoitus
  • yskä
  • ripuli ja oksentelu
  • nenän tukkoisuus
  • hengitysvaikeudet
  • matala verenpaine

Ruokaintoleranssin kohdalla ilmenee saman tyyppisiä, mutta lievempiä oireita. Ne ovat kuitenkin melko häiritseviä, ja tavallisimmat ovat:

  • vatsakipu
  • ilmavaivat
  • ripuli
  • vatsan turpoaminen

Tyypillisesti allergiaoireet ilmestyvät 30-60 minuuttia ruoan nauttimisen jälkeen, ja ne voivat olla vakaviakin. Sen sijaan ruokaintoleranssin oireiden kehittyminen kestää pidempään ja ne ovat lieviä.

Yleisimmät ruokaintoleranssit

Nyt kerromme sitten yleisimmistä ruokaintoleranssin tyypeistä.

1. Laktoosi-intoleranssi

ruokaintoleranssit: laktoosi

Tämä intoleranssi johtuu siitä, että ruoansulatus ei pysty käsittelemään laktoosia, joka on maidossa oleva sokeri.

Tilan aiheuttaa puute laktaasi-entsyymin tuotannossa. Tämä entsyymi vastaa laktoosin kunnollisesta imeytymisestä. Yleisesti ottaen tila voi olla väliaikainen tai pysyvä.

2. Gluteeni-intoleranssi

Gluteeni on glykoproteiini, jota on monissa ruoissa, kuten vehnässä ja ohrassa. Ohutsuoli ei pysty käsittelemään gluteenia, ja siten suolistossa on tulehdusreaktio. Tämä on tyypillisesti koko loppuelämän kestävä vaiva.

Kyseessä on immuniteetista lähtöisin oleva ruokaintoleranssi, jonka pääoireet ovat:

  • painonlasku ja ruokahalun väheneminen
  • pahoinvointi ja oksentelu
  • ripuli
  • lihasmassan menetys

3. Sakkaroosi-intoleranssi

Tämä on intoleranssi sokerille, ja sen aiheuttaa puute entsyymissä nimeltä sakkaroosi.

Kyseisen entsyymin läsnäolon puute estää kunnollisen sokerin käsittelyn. Oireina ovat esimerkiksi ripuli, ilmavaivat ja vatsakivut.

4. Fruktoosin imeytymishäiriö

ruokaintoleranssit: fruktoosi

 

Fruktoosi on hedelmien, eräiden kasvisten sekä hunajan sisältämä sokeri. Jos suolistosi ei pysty käsittelemään tämän tyyppistä sokeria, kärsit tyypillisistä ruokaintoleranssin oireista sitä sisältävien ruokien nauttimisen jälkeen.

Olipa vaivasi minkä tahansa tyyppinen, on hyvin tärkeää käydä asiantuntijan vastaanotolla, jos epäilet kärsiväsi jostakin ruokaintoleranssista. Nämä häiriöt voivat nimittäin aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia, mikä johtuu huonosta ravinteiden imeytymisestä elimistöön. Keho tarvitsee tietyn annoksen ravinteita voidakseen toimia kunnolla.

Joskus saatetaan joutua tarkempiin tutkimuksiin, jotta intoleranssin syy saadaan selville. Samalla voidaan sitten määrittää sopivin hoito.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Deschildre A., Lejeune S., How to cope with food allergy symptoms? Curr Opin Allergy Clin Immunol, 2018. 18(3): 234-242.
  • Farnetti S., Zocco MA., Garcovich M., Gasbarrini A., et al., J Med Food, 2014. 17 (11): 1159-64.
  • Buzas GM., Fructose and fructose intolerance. Orv Hetil, 2016. 157 (43): 1708-1716.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.