Näin syntyy gluteeniton leipä ilman vaivaamista

Nopeat ja vaivattomat leipäreseptit ovat saaneet monet meistä innostumaan leivonnasta aivan uudelle tavalla, sillä leipä ilman vaivaamista säästää valtavasti sekä aikaa että vaivaa. Kotitekoisen leivän tuoksua ei kukaan osaa vastustaa ja mikä parhainta, seuraavaksi esiteltävä gluteeniton leipä valmistuu vaivattomasti tavallisessa uunissa ilman monimutkaisia ja eksoottisia ainesosia.
Näin syntyy gluteeniton leipä ilman vaivaamista

Viimeisin päivitys: 20 maaliskuuta, 2019

Gluteeniton leipä ilman vaivaamista saattaa kuulostaa monimutkaiselta, mutta onkin todellisuudessa varsin helppoa ja nopeaa. Seuraavan reseptin avulla opit tekemään terveellisen ja herkulliseen gluteenittoman leivän ja vieläpä ilman kovatöistä vaivaamista!

Onnistuneen gluteenittoman leivän salaisuus piilee taikinan kohoamiseen käytetyssä ajassa sekä paistoajan pituudessa. Voit myös kokeilla rohkeasti esimerkiksi siementen, kanelin tai vaikka kuivattujen hedelmien lisäämistä leipätaikinaan parantamaan leivän makua entisestään.

Helppo ja nopea gluteeniton leipä ilman vaivaamista

Gluteeniton ja kuohkea leipä on nopea valmistaa

Ainekset

Valmistusohjeet

  1. Liota tuorehiiva kädenlämpöiseen veteen.
  2. Sekoita gluteenittomat jauhot ja suola yhteen leipätaikinalle varatussa kulhossa.
  3. Lisää vesi jauhoseoksen joukkoon ja kääntele taikinaa varovaisesti niin pitkään, että kaikki ainekset ovat sekoittuneet tasaisesti.
  4. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina kohoamaan yön yli (10-12 tuntia).
  5. Kun taikina on kohonnut yön yli, kaada se jauhotetulle pöydälle odottamaan uunin lämpeämistä.
  6. Esilämmitä uuni 200ºC asteeseen.
  7. Muotoile leivästä pyöreähkö pallo aina pintaa kevyesti jauhottaen, ettei taikina jää kiinni pöytään eikä käsiisi. Aseta leipä leipävuokaan ja kevyesti kädellä painaen muotoile siitä litteämpi.
  8. Viillä terävällä veitsellä keskelle leivän pintaan risti, jotta leipä paistuu tasaisemmin ja taikina pääsee “hengittämään.”
  9. Taita viillon poimut sisäänpäin ja ripottele tässä vaiheessa valitsemasi siemenet tai muut makua parantavat ainekset leivän pinnalle.
  10. Peitä leipävuoka kannella tai alumiinifoliolla ja paista leipää uunissa noin 20 minuutin ajan 200 °C asteessa.
  11. Poista sitten vuoasta kansi ja paista leipää vielä toiset 20-25 minuuttia, jotta leipä kohoaa kunnolla ja kypsyy tasaisesti kaikkialta.

Huomioi

Kotitekoisen leivän tuoksua ei voi kukaan vastustaa

Leivän kypsyys tulisi tarkistaa kunnolla ennen kuin laitat uunin pois päältä, vaikka arvioitu paistoaika olisikin jo saavutettu. Jos leipä ei ole saavuttanut haluttua kypsyyttä, voit paistaa sitä uunissa vielä toiset 10 minuuttia koko ajan vahtien, ettei leivän kuori vahingossa pala.

Kun leivän kypsyys on varmistettu, anna leivän jäähtyä vuoassa vielä hetken ajan ennen kuin kumoat sen tarjoiluastialle tai leipäkoriin.

Tämän gluteenittoman leivän koostumus on pehmeä ja kevyt. Lisäksi sen ulkonäkö on erittäin houkutteleva; ulkokuori on kullanruskea ja rapea ja sisältä leipä on ilmava ja kuohkea. Tätä ohjetta noudattamalla onnistut saamaan leipätaikinaan keskisuuria ja suuria ilmakuplia, jotka tekevät leivästä kevyen, mutta täyteläisen.

Haluatko vaihtelua leipäreseptiisi? Kokeile Helpot gluteenittomat kookos-juustosämpylät

Vehnäjauhojen korvikkeet

Gluteenittomassa leivonnassa taikinan kimmoisuutta ja rakennetta voidaan parantaa ksantaanilla. Ksantaani on bakteerikäymisen avulla valmistettu hirssiä muistuttava jauhomainen sakeuttamisaine. Gluteenittomassa leivonnassa ksantaanilla saadaan korvattua vehnäjauhon antamaa sitkoa, jolloin kuoresta paistuu rapea taikinan pysyessä samalla kuohkeana.

Ksantaanin lisäksi myös amaranttijauhoja voidaan käyttää korvaamaan perinteisiä venhäjauhoja. Amaranttijauhojen yleisyys erityisesti keliaakikkojen ruokavaliossa on kasvanut kovaa vauhtia. Tosin leivän leivonnassa amaranttijauhot tulisi kuitenkin sekoittaa muihin gluteenittomiin jauhoihin, jotta leipätaikina kohoaa kunnolla paistettaessa.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.