Laktoositon ja gluteeniton leipä kaurasta, saksanpähkinöistä ja banaanista

Valmista itsellesi täysin luonnollinen herkku, jossa ei ole mitään lisäaineita! Tämä kotitekoinen leipä suositellaan syötäväksi 4-5 päivän aikana valmistuksesta, sillä se menee nopeammin pilalle kuin kaupan teolliset leivät.
Laktoositon ja gluteeniton leipä kaurasta, saksanpähkinöistä ja banaanista

Viimeisin päivitys: 28 helmikuuta, 2019

Ei ole ollutkaan sellaista historian jaksoa, jolloin leipä ei olisi ollut perustana useamman kulttuurin ruokavaliossa.

Viime vuosien aikana leipää on kuitenkin alettu kritisoida siitä, että se sisältää runsaasti kaloreita sekä aiheuttaa helposti ylipainoa.

Onneksi kuitenkin nykyisin on tarjolla myös monia terveellisempiä leipätyyppejä, ja näitä uusia vaihtoehtoja on muun muassa seuraava kaurasta, banaanista ja pähkinöistä valmistettu laktoositon ja gluteeniton leipä. Nämä terveelliset uudet leivät ovat osoitus siitä, että kyseinen perusruoka voi myös olla terveellistä ja ravitsevaa.

Tässä artikkelissa kerromme siis reseptistä erään herkullisen kauraleivän valmistamiseksi, ja se ei sisällä ollenkaan laktoosia tai gluteenia, joten se sopii kaikille ruokailijoille. Lisäksi saat myös tietoa sen loistavista terveyttä edistävistä ominaisuuksista.

Jatka siis lukemista ja kokeile itsekin tämän erinomaisen leivän valmistusta kotikonstein!

Leipä – mistä kaikessa väittelyssä on oikein kyse?

leivän leivonta

Leipä ei sinänsä ole huono asia ihmisen terveyden kannalta. Tässä on kyse siinä olevista aineksista, ja myös syödyn leivän määrästä.

Yleisesti ottaen leipä on ruokaa, joka sisältää runsaasti hiilihydraatteja, ja nämä ovat tärkeitä perustekijöitä ihmisen kehossa. Ne ovat erinomainen energianlähde.

Huolimatta tästä on silti niin, että jos ihminen syö kovin runsaasti leipää, se saattaa saada aikaan painonnousua.

Voidaan sanoa, että sellainen leipä, joka on valmistettu terveellisistä ja hyvälaatuisista aineksista, on ihanteellinen lisä terveelliseen aamiaiseen tai mihin tahansa ateriaan.

Lisäksi tulee myös olla varovainen eräiden sellaisten leipien kanssa, jotka ovat teollisesti valmistettuja ja joiden jauhot ovat hyvin huonolaatuisia. Tehtaissa hiivan avulla valmistetut leivät voivat saada aikaan vatsan turvotusta. Lisäksi niissä saatetaan käyttää suuria määriä lisäaineita, ja nämä tekevät leivän koostumuksesta hyvin kumimaisen. Niiden ansioista leipä säilyy syömäkelpoisena pitkiä aikoja.

Koska teollisesti valmistettuun leipään liittyvät nämä ongelmat, moni leipävalmistaja on päättänyt kääntyä takaisin vanhojen leipäreseptien puoleen, ja niiden mukaisesti leipä valmistetaan yöllä, kärsivällisesti ja artisaanin otteella. Monessa tapauksessa on myös päätetty käyttää laadukkaampia jauhoja, kuten spelttiä, ruista tai tattaria.

Eikö kaurassa siis ole gluteenia?

kaurahiutaleet

Perusta tälle nyt esittelemällemme leivälle on jauhetut kaurahiutaleet. Tämä hiilihydraatti on hyvin ravinteikas, ja siinä on runsaasti proteiinia ja kuitua.

Lisäksi kaura on erittäin hyvä lisä ruoansulatuksen toiminnan parantamiseksi, ja se auttaa samaan kuriin naposteluhalun, sillä se tarjoaa tehokkaasti kylläisyyden tunnetta.

Kaurassa ei ole luonnollisesti gluteenia. Monessa tapauksessa kauraa kuitenkin käsitellään vehnän kanssa, mikä saa sen “saastumaan”. Näissä tapauksissa voi ilmetä melkoisia ongelmia niillä, joilla on keliakia.

Jos sinulla on tämä sairaus, tulisi varmistaa että ostamasi kaurat ovat todella gluteenittomia. Lisäksi muista, että kun valitset hiivaa, tulisi tarkistaa että sekään ei sisällä gluteenia.

Kaura, banaani ja saksanpähkinä: herkullinen, laktoositon ja gluteeniton leipä

Kuvailemamme laktoositon ja gluteeniton leipä ei ainoastaan ole hyvin terveellinen, vaan myös erittäin helppo valmistaa. Se ei vaadi minkäänlaista vaivausprosessia.

Ainekset

  • 2 kananmunaa
  • 120 ml ekstraneitsyt-oliiviöljyä
  • 480 ml vettä
  • 1 ruokalusikallinen sokeria
  • 480 ml hienoiksi jauhettuja kauroja
  • 2 kypsää banaania
  • 240 ml paloiteltuja saksanpähkinöitä
  • 1 paketti kuivahiivaa (12 g)

Valmistus

Hyötynä tämän leivän kohdalla on se, että sitä ei tarvitse ollenkaan vaivata, ja voit siis valmistaa tämän herkun nopeasti – vain vispilän avulla.

  • Riko ensin kaksi kananmunaa vispilällä.
  • Lisää sekaan öljy, ja jatka sekoittamista.
  • Lisää vesi, banaanit ja sokeri, ja sekoita lisää.

Jos keittiön lämpötila on kuuma, käytä kädenlämpöistä vettä. Jos sen sijaan teet leipää kylmemmässä tilassa, käytä kuumaa vettä.

  • Vähitellen lisää sekaan kaurat, ja sekoita aineksia niin, että saat aikaan tasaisen koostumuksen, jossa ei ole kauran vuoksi paakkuja joka puolella.
  • Kun olet sekoittanut aineksia tarpeeksi, ja kun koostumus on tasainen, lisää mukaan kuivahiiva, ja sekoita taas.
  • Kun hiiva on täysin sekoittunut, laita mukaan paloitellut saksanpähkinät, ja sekoita.
  • Anna taikinan olla puolen tunnin ajan jääkaapissa, jotta se nousee. Kuuma taikina ja kylmä lämpötila saavat aikaan kyseisen vaikutuksen.
  • Kun hiiva reagoi, lämmitä uuni valmiiksi 155 asteeseen.
  • Kun on kulunut puoli tuntia, taikinan tulisi olla noussut merkittävästi. Laita se sitten leipävuokaan ja aseta uuniin 50 minuutin ajaksi. Sitten anna vain paistua!
  • Kun on kulunut 40 minuuttia, tarkista leivän tila tikulla, jotta saisit tietää, onko se jo valmis. Erikokoisten vuokien ja erilaisten uunien takia kypsymisessä saattaa kestää hieman enemmän tai hieman vähemmän kuin 50 minuuttia.
  • Odota, kunnes leipä on valmista oman makusi mukaisesti. Ota sitten vuoka uunista ja anna leivän viiletä hiukan.
  • Me suosittelemme, että pidät sen raikkaassa ja kuivassa ympäristössä. Syö leipä 4-5 päivän aikana valmistuksesta, sillä tämä on kotitekoinen ja lisäaineeton tuote, joka on parasta nauttia nopeasti!

Valmista kotona tämä laktoositon ja gluteeniton leipä, josta kaikki voivat nauttia!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Mansueto P, Seidita A, D’Alcamo A, Carroccio A., “Non-celiac gluten sensitivity: literature review”, J Am Coll Nutr. 2014;33(1):39-54.
  • Yang F, Basu TK, Ooraikul B., “Studies on germination conditions and antioxidant contents of wheat grain”, Int J Food Sci Nutr. 2001 Jul;52(4):319-30.
    • Harland JI1, Garton LE., “Whole-grain intake as a marker of healthy body weight and adiposity”, Public Health Nutr. 2008 Jun;11(6):554-63. Epub 2007 Nov 16.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.