9 ruokaa joiden et tiennyt sisältävän niin paljon sokeria

18 huhtikuun, 2019
Vaikka monet ihmiset luulevat elävänsä terveellisesti, totuus on, että viattoman ulkonäkönsä alla on olemassa tiettyjä ruokia, jotka piilottavat sisäänsä enemmän sokeria kuin voisit kuvitella. Muista lukea tuotemerkinnät. 

Joskus ulkomuoto pettää. On olemassa useita ruokia, jotka sisältävät paljon sokeria tietämättäsi!

Oikeissa määrin sokeri on välttämätöntä kehollesi, mutta ei ole viisasta syödä sitä liian paljoa.

Maailman terveysjärjestön mukaan sokerin tulisi olla 5 % ihmisen päivittäisestä kokonaiskalorimäärästä. 6-9 teelusikallista päivittäin on sopiva määrä. Monesti kuitenkin käy niin, että yhtenä päivänä syöt luultavasti koko viikon edestä sokeria.

Jos syöt paljon sokeria, voi se aiheuttaa seurauksia myöhemmin. Ensinnäkin, se kasvattaa mikroravinteidesi tarvetta. Jos et syö niitä tarpeeksi, sinulla on suurempi riski kärsiä B-vitamiiniryhmän puutteista, kuten B1-, B2-, ja B5- vitamiinien puutoksista.

Lisäksi on sanomattakin selvää, että reikien kehittymisen riski hampaisiisi myös kasvaa. Tämä tapahtuu vaikka harjaisit hampaasi ahkerasti.

Tärkeää on siis harjoittaa liikuntaa ja valvoa nauttimasi sokerin määrää. 

Tästä syystä haluamme tänään kertoa sinulle joistakin sokerisista ruoista, joista et luultavasti ollut edes tietoinen. Nämä ruuat sisältävät tietämättäsi paljon sokeria – otetaanpa selvää, mitä nämä ruuat ovat!

9 ruokaa, jotka sisältävät tietämättäsi paljon sokeria

1. Maissitortillat

Maissitortillat sisältävät yllättävän paljon sokeria.

Olet ehkä nauttinut niitä aterioidenvälisinä välipaloina. Olet saattanut ajatella, että ne eivät ole kovin kaloripitoista ruokaa. Ole kuitenkin varovainen, sillä niissä on suuret määrät sokeria.

Mainittakoon, että kahdessa maissitortillassa ja kahdessa ruokalusikallisessa maustettua jogurttia kummassakin on noin 10,2 grammaa sokeria. Tämä on sama määrä kuin 2,55 sokeripalaa! Siten paras vaihtoehto on valita sokerittomia tortilloita (kuin myös maustamatonta jogurttia, johon ei ole lisätty sokeria).

2. Ruskean sokerin myytti

Tämä on yksi suurista myyteistä: monet ihmiset uskovat, että ruskea sokeri on terveellisempää. Valitettavasti se ei sitä ole.

Sekä ruskea että valkoinen sokeri ovat sama asia. Ainoa ero on kerros sokerijuurikkaan melassia, joka antaa ruskealle laadulle enemmän makua. Jos etsit terveellisempää vaihtoehtoa makeuttaaksesi ruokiasi ja juomiasi, on parempi käyttää luonnollista steviaa. 

3. Mantelimaito

Mantelimaito sisältää hurjat määrät sokeria.

Mantelimaito ei sisällä vähemmän kaloreita kuin normaali maito. Lisäksi se useimmiten sisältää hurjat määrät sokeria.

Laktoosi-intoleranssista kärsiville on olemassa muitakin vaihtoehtoja, jotka antavat keholle kalsiumia. Kasvimaidot kannattaa aina valmistaa kotona itse, jolloin tiedät tasan tarkkaan mitä se sisältää, tai jos niitä ostaa kaupasta, niin muista tarkistaa, onko juomaan lisätty sokeria.

4. Tomaattikastike

Siinä on vähemmän kaloreita kuin valmiissa pastakastikkeessa. Tomaattikastike sisältää silti paljon sokeria. Pieni purkki sisältää jopa 16 grammaa sokeria! Tämä on sama kuin 4 sokeripalaa.

5. Täysviljatuotteet

 

Jotkut täysjyväpatukat ja -puurot ovat sokeroituja.

Nämä näyttävät olevan terveellisempiä kuin tuotteet, joissa on perinteisiä viljoja. Et kuitenkaan voi antautua ulkonäön vietäväksi.

Tämänkaltaisissa valmisruoissa, kuten viljapatukat tai valmispuurot, on korkeat sokeripitoisuudet, olivat ne tehty täysjyvästä tai eivät. Muista varmistaa ennen niiden ostamista, että sokeria ei ole lisätty.

6. Energiapatukat

Kaikki energiapatukat eivät ole samanarvoisia. On olemassa joitakin, joissa on suuret määrät proteiinia. Mutta on myös toisia, joissa on jopa 48 grammaa sokeria per patukka. 

Totuus on, että kaikissa niissä on korkea sokeripitoisuus. Niitä on paras välttää kokonaan.

7. Suolakeksit

Ne ovat suolaisia. Mutta tiesitkö, että ne myös sisältävät suuria määriä sokeria? 

Jos syöt 16 suolakeksiä, kehosi saa enemmän kuin 4 grammaa sokeria. Se ei ole yhtä paljon kuin muista ruoista, mutta se on yllättävä sokerin lähde.

Ole varovainen tällaisen välipalan kanssa.

8. Pähkinät

Pähkinät saattavat olla hyvin terveellisiä, mutta sinun tulee syödä niitä maltillisesti. Tämä ei johdu vain siitä, että ne ovat kaloripitoisia. Itse asiassa niissä on korkeat määrät sokeria, vaikka ei siltä vaikuta.

Luonnolliset pähkinät ja mantelit ovat tietenkin paras vaihtoehto, ja vältä kivenkovaan niitä, joihin on lisätty sokeria tai suolaa, ja jotka on käristetty öljyssä.

9. Maapähkinävoi

Maapähkinävoita tulisi nauttia kohtuullisesti, sillä se sisältää runsaasti sokeria.

 

Pidätkö maapähkinävoista? No, on OK syödä sitä, mutta kulutuksen tulisi olla maltillista. Pidä mielessä, että vain 4 ruokalusikallista tätä antaa kehollesi jopa 7 grammaa sokeria.

Pitääksesi huolen terveydestäsi, vähennä syömäsi sokerin määrää ja tutki aina tuoteselosteet ennen kuin heität tuotteet ostoskärryyn.

Pääkuvan lähde: © wikiHow.com