Vältä näitä ruokia, kun kärsit nesteturvotuksesta

· maaliskuu 26, 2017
Nesteturvotus eli ödeema on hyvin tavallinen vaiva, jonka aiheuttavat epätasapainoinen ruokavalio, liikkumattomuus ja liian vähäinen vedenjuonti. Lue tästä artikkelista niistä ruoista, joita sinun kannattaa välttää kärsiessäsi nesteturvotuksesta.

Moni luulee lihonneensa, vaikka todellisuudessa heidän elimistönsä ei käsittele nesteitä normaalilla tavalla. Tänään kerromme, mitä ruokia sinun tulisi välttää jos kärsit nesteturvotuksesta.

Milloin kyseessä on nesteturvotus?

Nainen kärsii nesteturvotuksesta

Ensiksi sinun tulee tietää, että nesteturvotukseen liittyy epätasapaino niiden voimien välillä, jotka säätelevät nesteiden kulkeutumista elimistön eri osien läpi. Näin ollen vesi kerääntyy kudoksiin.

Jos elimistö ei pysty poistamaan nestettä, sitä alkaa kerääntyä tietyille alueille. Suurimmat ongelmaa pahentavat tekijät ovat:

  • Liiallinen suolan määrä ruokavaliossa
  • Liian vähäisestä aktiivisuudesta johtuva huono verenkierto
  • Hormonaalinen epätasapaino
  • Liikunnan puute

Huomaat helposti, jos kärsit nesteturvotuksesta, sillä painosi nousee ja tunnet turvotusta lukuisissa kehonosissa (erityisesti jaloissa ja nilkoissa).

Asian testaamiseksi sinun tarvitsee vain painaa ihoasi muutaman sekunnin ajan. Jos ihoon jää valkoinen jälki nostaessasi sormen pois, se johtuu siitä, että kärsit nesteturvotuksesta.

Ehkäistäksesi tai vähentääksesi neste-epätasapainoa elimistössäsi, on tärkeää noudattaa vähäsuolaista ruokavaliota ja lisätä nesteiden ja diureettisten ruoka-aineiden nauttimista (vesi, luonnolliset mehut, vihannekset, hedelmät jne.).

On myös suositeltavaa harrastaa liikuntaa vähintään kaksi kertaa viikossa.

Vältettävät ruoka-aineet nesteturvotuksesta kärsiessäsi

Kärsiessäsi tästä ongelmasta ei riitä, että vain liikut ja lopetat suolan nauttimisen. Sinun on myös vältettävä tiettyjä ruoka-aineita, joilla on taipumusta lisätä elimistössäsi olevien nesteiden määrää.

Alla on joitakin tällaisista ruoista.

Alkoholijuomat

Vaikka sinulla onkin tarve käydä vessassa alkoholipitoisia juomia nauttiessasi, suuri osa niiden sisältämistä aineista kerääntyy elimistöön (mm. sokeri) ja saa aikaan nesteturvotusta vatsassa ja jaloissa.

Lasillinen viiniä päivässä ei ole pahaksi, mutta seuraavat ovat: cocktailit, olut tai runsaasti alkoholia sisältävät drinkit useita kertoja viikossa nautittuina.

Leikkeleet

Kuivattu liha

Leikkeleet valmistetaan käyttämällä suuria määriä suolaa. Ne sisältävät lisäksi runsaasti rasvaa ja aiheuttavat nesteturvotusta. Kun syöt leikkeleitä, valtimoiden seinämät alkavat ”peittyä”, ja lisäät näin sydänkohtauksen riskiä.

Runsassuolaisen juuston voi laittaa samaan kategoriaan. Tällaisia juustoja ovat esimerkiksi ne, jotka tulevat leikkeleiden, makkaran, kinkun ja pekonin mukana samalla tarjottimella.

Tyypilliset pikkupurtavat

Perunalastut ja muut samantyyppiset tuotteet sisältävät runsaasti suolaa. Lisäksi ne ovat riippuvaisuutta aiheuttavia ruokia, joita on vaikea ottaa vain yhtä annosta: usein päädymme syömään niitä koko pussillisen kerralla!

Jos kaipaat kovasti pientä purtavaa, suosittelemme auringonkukansiemeniä, saksanpähkinöitä, kasviksia tai kasviskeittoja (kikherneistä, munakoisosta jne.).

Valkoinen sokeri

Sokeri

Monet kauppojen hyllyillä myytävät tuotteet sisältävät nykyään runsaasti sokeria tai muita makeutusaineita.

Aivan kuten suolan kohdalla, näitäkin aineita nauttiessasi elimistösi ei kykene kunnolla poistamaan nestettä, mikä aiheuttaa turvotusta.

On suositeltavaa vähentää näiden tuotteiden syömistä tai etsiä ruoan maustamiseksi luonnollisempia vaihtoehtoja, kuten steviaa, hunajaa tai kanelia.

Valkoinen jauho

Ihmiset, joiden ruokavalioon kuuluu runsaasti pastaa, pizzaa, suolakeksejä tai leipää, kärsivät todennäköisemmin nesteturvotuksesta ja painon nousemisesta.

Valkaistuissa jauhoissa on sellaisia hiilihydraatteja, jotka kerääntyvät elimistöön eivätkä anna munuaistesi toimia normaalilla tavalla.

Nämä yhdisteet lisäävät elimistössäsi olevan nesteen määrää hidastamalla munuaisten toimintaa. Sinun kannattaakin siis suosia kokojyvää tai vähentää syömäsi valkoisen vehnäjauhon määrää.

Tulet huomaamaan tuloksia lyhyessä ajassa.

Pitkälle prosessoidut tuotteet

Pari ruokakaupassa

Pakasteisiin ja valmisruokiin lisätään runsaasti suolaa valmistuksen yhteydessä. Tämä johtuu siitä, että ruokateollisuudessa suolaa käytetään pitämään tuotteet tuoreina ja hyvässä kunnossa.

Emme aina tiedosta saavamme liikaa suolaa valmisaterioista, ja edistämme näin vahingossa nesteturvotusta. 

Pyri siis suosimaan kotiruokaa, valmista itse aterioita hieman useammin (vaikka vain muutaman kerran viikossa) ja vältä pitkälle prosessoituja tuotteita.

Tämä voi olla haastavaa monelle, sillä heidän ”lohturuokansakin” kuuluu samaan kategoriaan, mutta voit parantaa ruokavaliotasi askel kerrallaan.

Älä lisää annoksiisi suolaa

Älä lisää ruokaasi liikaa tai vaikka yhtään suolaa, kun kokkaat tai ryhdyt syömään.

Hyvä strategia on jättää suolasirotin kokonaan pois pöydältä. Kun se ei ole edessäsi, sinun on helpompi välttää houkutusta.

Toinen vaihtoehto on maustaa ruoat yrteillä, sitruunamehulla tai oliiviöljyllä. Näin ruokasi on terveellisempää ja maukkaampaa, ja alennat samalla nesteturvotuksen ja muiden vaivojen riskiä.

Suosittelemme: Päärynä-kiivismoothie turvotuksen poistoon

Mitä kannattaa syödä, jos kärsii nesteturvotuksesta?

Sen lisäksi että vähennät tai vältät yllä mainittuja turvotusta aiheuttavia ruoka-aineita, suosittelemme nauttimaan niiden sijaan seuraavia ruokia:

  • Vesi (8-12 lasillista päivässä)
  • Luonnolliset makeutusaineet (stevia, agave)
  • Hedelmät (vesimeloni, greippi)
  • Yrttiteet (kamomilla, vihreä tee, minttu)

Kokeile ihmeessä!