Limsat: hampaiden viholliset

Limsat: hampaiden viholliset

Viimeisin päivitys: 26 maaliskuuta, 2019

Vaikka hiilihappopitoiset juomat tai limsat ovat erittäin herkullisia, ne voivat olla melko vahingollisia kehosi terveydelle. Ne voivat myös aiheuttaa paljon riskejä hampaille sisältävätpä ne makeutusaineita tai eivät.

Viimeaikainen tutkimus on tutustunut tämän tyylisiin juomiin ja tullut siihen tulokseen, että ne ovat yhtä huonoja ja vahingollisia hampaiden terveydelle kuin jotkin laittomat huumeet.

Miksi limsat ovat niin vahingollisia?

Käytämme tämän mahdollisuuden auttaaksemme selvittämään miksi limsat voivat olla niin vahingollisia ja miksi sinun pitäisi välttää niitä pitääksesi hampaasi terveinä pidempään.

Välttääksesi limsan ylenmääräistä tai vähempääkin juomista, sinun kannattaa tutustua näihin tosiasioihin:

  • Limsat sisältävät kohtuuttoman määrän sokeria ja kuten me kaikki tiedämme sokeri antaa keholle suuren määrän kaloreita, mutta ei sisällä edes yhtä ravintoainetta.
  • Näiden juomien kuluttaminen voi edesauttaa kakkostyypin diabeteksen kehittymistä.
  • Ne voivat myös aiheuttaa muita sairauksia, muun muassa masennusta.
  • Ne johtavat ylimääräisen rasvan kerääntymiseen vyötärön ympärille.
  • Ne nostavat triglyseridin ja huonon kolesterolin tasoja.
  • Ne nostavat verenpainetta.

Kaikki nämä ongelmat ja monet muut, jotka jäivät tässä mainitsematta, liittyvät näiden juomien ylenmääräiseen kulutukseen.

Ja entäpä sitten sokerittomat “kevytlimsat”?

Vaikka näitä limsoja ei ole makeutettu sokerilla, ne sisältävät happoja, esimerkiksi sitruunahappoa tai fosforihappoa, jotka voivat johtaa hampaiden pintakerroksen vahingoittumiseen. Tämä aiheuttaa värjäytymiä, reikiä ja muita hammasongelmia, joista voi lopulta tulla erittäin vakavia.

Tekemissämme viime aikaisissa tutkimuksissa ja yleishammaslääketieteen asiantuntijoiden julkaisemisssa tutkimuksissa on todistettu, että näiden juomien ylenmääräisellä käytöllä on joissakin tapauksissa samanlainen vaikutus hampaiden terveydelle kuin joidenkin laittomien huumeiden käytöllä, kuten kokaiini, metamfetamiini ja crack.

Tässä tutkimuksessa tutustuttiin erääseen naiseen, joka oli tuskin 30 vuotta vanha, ja joka oli juonut limsoja noin viisi vuotta. Hänen hampaansa olivat aivan yhtä huonossa kunnossa kuin piintyneellä kokaiinin käyttäjällä. Nämä vahingot voivat aiheutua hapoista, joita nämä juomat sisältävät, ja jotka voivat vaihdella riippuen määrästä ja käytön yleisyydestä.

Sinun tulee pitää mielessäsi, että myös jotkin urheilujuomat sisältävät happoja ja voivat vahingoittaa hampaita aivan yhtä aggressiivisella tavalla.

Limsat tekevät suurta hallaa hampaille, joten hampaista tulee pitää hyvää huolta.

Muista, että hampaiden terveys on tärkeää ja että kaunis hymy saa jokaisen näyttämään hyvältä. On tärkeää ottaa huomioon, että ruuansulatus alkaa suusta, minkä vuoksi sinun pitäisi välttää hinnalla millä hyvänsä kaikkia tapoja, jotka voisivat vaarantaa suusi terveyden.

Sinun tulee lisätä hyviä tapoja, jotka parantavat hampaiden terveyttä, kuten hampaidesi harjaaminen kolme tai neljä kertaa päivässä, hyvän hammasharjan käyttäminen, laadukas hammastahna ja suuvesi.  Puhdista hampaasi hammaslangalla vähintään kaksi kertaa päivässä. Hammaslääkärissä pitäisi käydä puolen vuoden välein.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Jätä virvoitusjuomat – 8 positiivista terveysmuutosta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Jätä virvoitusjuomat – 8 positiivista terveysmuutosta

Virvoitusjuomat ovat haitallisia terveydelle muun muassa siitä syystä, että ne vaikuttavat aineenvaihduntaan ja näin lihottavat.
Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.