Logo image
Logo image

5 helppoa aamiaisruokaa niveltulehdukseen

4 minuuttia
Aamiaisen nauttiminen on täydellinen keino saada kehon sellaisia ruokia, jotka voivat olla suureksi avuksi kivuliaan tulehtuneisuuden lievittämiseksi silloin, kun niveltulehdus vaivaa. Jatka lukemista ja saat kuulla viidestä parhaasta tuotteesta tämän sairauden hoitoon!
5 helppoa aamiaisruokaa niveltulehdukseen
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Niveltulehdus on äärimmäisen tavallinen vaiva. Sitä ei kuitenkaan vielä ymmärretä ihan täysin, ja kun puhutaan niveltulehduksesta, yleensä ajatellaankin ensin sitä tyypillistä turvonneisuutta ja epämuodostumista, jota monella ilmenee sormissa. Tässä artikkelissa esittelemme viisi helppoa aamiaisruokaa niveltulehdukseen – jatka lukemista, jos aihe koskee sinua!

Niveltulehduksessa ei ole kyse vain yhdestä ongelmasta, ja onkin itse asiassa olemassa yli 100 erilaista tämän tulehduksen tyyppiä, kuten myös muita siihen liittyviä sairauksia.

Lisäksi on kyseessä sairaus, joka ei vaikuta ainoastaan vanhuksiin, sillä myös lapset voivat kärsiä nivelreumasta. Sitä voi olla myös elämän parhaimman kunnon iässä olevilla, ja jopa urheilijoilla voi olla niveltulehdusta.

Ei tule myöskään unohtaa nivelrikkoa, joka on kaikkein yleisin niveltulehduksen tyyppi, ja siihen kuuluu ruston voiman väheneminen ja kestävyyden heikkeneminen.

Yksi asia, joka tulee niveltulehduksesta tietää on se, että tätä sairautta ei voida parantaa. Sitä voidaan kuitenkin hoitaa päivittäin, jotta voitaisin kohentaa tästä tilasta kärsivien elämänlaatua.

Kun ihmisellä on tulehdusperäinen tai aineenvaihdunnallinen niveltulehdus, on aina elintärkeää etsiä neuvoja päteviltä lääketieteen asiantuntijoilta.

Omalta osaltamme meillä on antaa yksi hyvin selkeä neuvo, mikäli sinullakin on niveltulehdus: kiinnitä huomiota siihen, mitä syöt. Aloita päivä hyvällä aamiaisella, sillä tämä voi olla suuri apu, ja seuraavaksi selitämme, miksi näin on. Jatka siis lukemista, jos sinuakin vaivaa tämä yleinen sairaus – tässä ovat viisi parasta aamiasruokaa niveltulehdukseen!

5 aamiaisruokaa niveltulehdukseen

Tiedämme, että ruokavaliosta huolta pitäminen ei voi parantaa niveltulehdusta, mutta tiettyjen ruokien ominaisuuksien ansioista voidaan kuitenkin saada aikaan seuraavat parannukset:

 • tulehtuneisuuden väheneminen
 • nivelten vahvistuminen
 • ravinteiden tarjoaminen rustolle
 • kollageenin tuotannon stimuloiminen
 • vastustuskyvyn tehostaminen

Seuraavassa annamme tietoa niistä ruoista, joita kannattaisi sisällyttää aamiaiseen, jotta voisit aloittaa päiväsi parhaimmalla mahdollisella tavalla.

1. Marjat

Some figure

Useimmat hedelmät ovat hyvin terveellisiä juuri sellaisina kuin ne ovat. Ne hedelmät, jotka ovat ryhmässä “punaiset marjat”, kuten esimerkiksi mansikat, kirsikat, mustikat, luumut ja viinirypäleet, ovat kuitenkin erityisen hyviä vaihtoehtoja niille, jotka kärsivät niveltulehduksesta.

 • Ne sisältävät runsaasti antioksidantteja, kuten myös askorbiinihappoa (joka on yksi C-vitamiinin muoto).
 • Antosyaanit ja karotenoidit, kuten myös näiden hedelmien sisältämät lukuisat yhdisteet, tekevät punaisista marjoista kyvykkään avun vapaiden radikaalien vaikutusten torjumiseksi – nämä ovat tekijöitä, jotka saavat tulehtuneisuuden voimistumaan.

On aina parasta syödä hedelmiä silloin, kun ne ovat erittäin tuoreita. Moni hedelmistä ei kuitenkaan ole helposti saatavilla vuoden ympäri, joten ei ole ongelma, jos niitä joutuu ostamaan pakastettuina. Vitamiinimäärä tulee tällöin olemaan pienempi, mutta ne voivat tästä huolimatta olla suureksi avuksi.

2. Kahvia? Kyllä kiitos!

Niveltulehdus on hyvä syy ottaa kupillinen kahvia. Itse asiassa kahvi onkin tällöin enemmän kuin tarpeellinen tekijä. Jos juot kahvia kohtuullisesti ja etenkin päivän aikaisina tunteina, se voi olla suuri apu.

 • Kahvissa on runsaasti antioksdiantti-polyfenoleja. Tämän ansiosta se auttaa suojaamaan elimistöäsi solujen vahingoittumiselta, ja se taistelee tulehtuneisuutta vastaan sekä parantaa sydämen terveyttä.
 • Jotta voisit saada maksimaalisen hyödyn kupillisesta kahvia, on tärkeää muistaa, että siihen ei tule lisätä valkoista sokeria, kermaa tai täysmaitoa. Jos juot mieluiten kahvisi makeana, kokeile ruskean sokerin, hunajan, kookosöljyn tai jostakin kasviksesta valmistetun maidon lisäämistä, kuten esimerkiksi kauramaidon.

3. Täysjyväviljat

On hyvä muistaa, että täysjyvävilja on terveellisempää kuin jalostettu vilja.

Jalostettujen viljojen kohdalla lese ja alkio ovat poistetut. Tällöin myös suurin osa vitamiineista, mineraaleista ja proteiineista jää pois.

Jos nautit liikaa teollisesti prosessoituja ruokia, kuten valkoista leipää ja jalostettua valkoista jauhoa, tulehtuneisuus nivelissäsi tulee lisääntymään. Siksi aamiaiseen tulisikin lisätä eräitä seuraavista terveellisemmistä tuotteista:

 • Amarantti: Tämä vilja sisältää runsaasti proteiinia, ja sen maku on miellyttävän pähkinämäinen. Saat siitä loistavan lisän maukkaan aamiaispuuron valmistamiseksi.
 • Kaura: Tämä on ratkaisu, joka ei koskaan petä. Yhdistä kaura mansikkaan, omenaan ja hunajaan, jotta saisit tehtyä loistavan terveellisen aamiaisen.
 • Tattari: Tämä vilja sisältää erittäin runsaasti proteiinia, ja sitä voidaan käyttää pannukakkujen, lettujen ja muffinien valmistuksessa.
 • Kvinoa: Tämä vilja omaa eräitä loistavia kykyjä, jotka taistelevat sitä tulehtuneisuutta vastaan, joka liittyy niveltulehdukseen.

4. Porkkanamehu

Jos sinulla on vaikeuksia valita hyvä luonnollinen mehu aamiaisesi oheen, ota muistiin tämä neuvo: porkkana on se paras vaihtoehto.

Sen sisältämät luonnolliset antioksidantit, karotenoidit, lukuisat eri mineraalit sekä C-, D- ja K-vitamiini auttavat sinua pitämään huolta nivelistäsi, ja ne tehostavat kollageenin tuotantoa kehossasi. Porkkana on yksinkertaisesti aivan loistava kasvis!

5. Pistaasipähkinä

Some figure

Yllättikö tämä tieto sinut? Olet varmaan joskus jo syönyt tätä pähkinää, mutta tieditkö, että se on loistava terveyden lähde? Runsas kourallinen pistaasipähkinöitä joka päivä nautittuna tekee ihmeitä luille ja nivelille. 

 • Pistaasipähkinät ovat luonnollinen loistavien proteiinien lähde, ja nämä kannattaa ehdottomasti hyödyntää, jos kärsit niveltulehduksesta.
 • Nämä pähkinät sisältävät runsaasti kalsiumia, magnesiumia, sinkkiä, E-vitamiinia, kuitua, ja alfalipoiinihappoa (ALA). Kaikki näistä tekijöistä ovat avuksi vastustuskyvyn tehostamiseksi.

Lisäksi tietysti kannattaa muistaa, että paras tapa hoitaa terveyttä niveltulehduksenkin kohdalla on ruokavalion pitäminen tasapainoisena ja vaihtelevana.

On kuitenkin tärkeää, että priorisoit tiettyjä erityisiä ruokia, joissa on runsaasti C-vitamiinia ja joilla on tulehtuneisuutta torjuvia ominaisuuksia – ne voivat olla suureksi avuksi niveltulehduksen oireiden lievityksessä.

Nämä viisi aamiaisruokaa niveltulehdukseen kannattaa pitää muistissa, jos kärsit niveltulehduksesta ja haluat kohentaa terveyttäsi ja hyvinvointiasi – hoida tätä sairautta viidellä tehotuotteella, luonnollisesti!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • DePhillipo NN., Aman ZS., Kennedy MI., Begley JP., et al., Efficacy of vitamin C supplementation on collagen synthesis and oxidative stress after musculoskeletal injuries: a systematic review. Orthop J Sports Med, 2018.
 • Yamagata K., Do coffee polyphenols have a preventive action on metabolic syndrome associated endothelial dysfunctions? An assessment of the current evidence. Antioxidants, 2018. 7 (2): 26.
 • Shaw G., Lee Barthel A., Ross ML., Wang B., Baar K., Vitamin C enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr, 2017. 105 (1): 136-143.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.