Logo image
Logo image

ABCDE-sääntö ihosyövän diagnosointiin

3 minuuttia
ABCDE-sääntö auttaa selvittämään onko iholla oleva luomi tai näppylä pahanlaatuinen. Kun sinulla herää epäilyksiä, ole yhteydessä lääkäriin.
ABCDE-sääntö ihosyövän diagnosointiin
Alejandro Duarte

Tarkistanut ja hyväksynyt: bioteknikko Alejandro Duarte

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

ABCDE-sääntö on ihotautilääkäreiden käyttämä menetelmä, jolla analysoidaan luomia ja ihovaurioita, jotka voivat olla merkki syövästä.

Yhdysvaltalaisen National Cancer Institute -laitoksen tekemän tutkimuksen mukaan ihosyöpä on kolmanneksi yleisin syöpätyyppi. Sama tutkimus osoittaa, että ihosyöpä vaikuttaa pääasiassa vaaleaihoisiin ihmisiin ja että yli 90 % tapauksissa suora UV-säteily on suoraan vastuussa ihosyövän synnystä.

Näin ollen ehkäisevät tavat, kuten itsearviointi ja vuosittaiset tarkastukset ovat erittäin tärkeässä roolissa tällaista syöpätyyppiä vastaan taistelemisessa. Tutkimus osoittaa myös, että 90 % varhain havaituista ihosyöpätapauksista on parannettavissa.

ABCDE-sääntö on siis tärkeä diagnosointiväline. Sanoja epäsymmetria, luomen rajat, väri, halkaisija ja kehitys käytetään tämän testin eri vaiheissa. Tämän säännön avulla lääkärit voivat erotella luomet haitattomista näppylöistä ja yrittää ehkäistä yhtä kaikista aggressiivisinta ja vaarallisinta ihosyövän tyyppiä: melanoomaa.

ABCDE-sääntö: mitä luomesta pitäisi tarkkailla?

Some figure

Varhainen ihosyöpädiagnoosi viivästyttää monia muutoin varhaisia kuolemia.

Tietyt luomet muuttuvat todennäköisemmin syöväksi. Näin voi tapahtua sellaisten luomien kanssa jotka sinulla on aina ollut, sekä uusien luomien. Jälkimmäinen vaihtoehto muuttuu kuitenkin todennäköisemmin melanoomaksi.

Jos et osaa sanoa, mitkä luomet ovat tavallisia ja mitkä voivat olla vaarallisia, voit tehdä ABCDE-testin, joka antaa sinulle paremman kuvan luomista:

A: Epäsymmetria (englanniksi asymmetry)

Ensimmäinen kirjain kertoo meille, että meidän täytyy tarkkailla luomien muotoa. Haitattomat luomet ovat yleensä pyöreitä ja symmetrisiä. Jos siis taittaisit luomen kahtia, menisivät molemmat puoliskot toistensa päälle.

Melanooman on puolestaan taipumus olla päinvastoin ja luomet ovat epäsymmetrisiä, eikä niillä ole mitään erityistä muotoa.

B: Luomen rajat (englanniksi border)

Some figure

Epätavalliset muodot tai värimuutokset voivat olla ihosyövän merkkejä.

Tarkastele myös sitä, kuinka säännölliset luomen rajat ovat. Tämä ominaisuus on toinen vihje, joka voi osoittaa kyseessä olevan melanooma.

Kun luomen rajat ovat epäsäännölliset tai siinä on rosoiset, terävät, aaltoilevat, huonosti määritellyt rajat, on luomi todennäköisemmin merkki syövästä.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Ihosyövän varoitusmerkit

C: Väri (englanniksi color)

Haitattomat luomet ovat samansävyisiä koko pigmentoidulta alueeltaan.

Jos kuitenkin löydät luomen, joka on yhdeltä alueelta erivärinen kuin toiselta (ruskea tai musta, ja toisinaan jopa valkoinen, punainen tai sininen), on mahdollista, että kyseessä on melanooma.

D: Halkaisija (englanniksi diameter)

Toinen tärkeä mielessä pidettävä asia on luomen koko. Jos sen halkaisija (etäisyys luomen toisesta päädystä vastakkaiseen päätyyn) on yli 0,6 cm, voi kyseessä olla melanooma. Hyvänlaatuiset tai haitattomat luomet ovat yleensä pieniä.

Kynien päässä olevat pyyhekumit ovat hyviä mittausvälineitä luomille. Ne antavat hyvän kuvan luomen koosta, sillä kumin koko on noin 0,6 cm.

E: Kehitys (englanniksi evolution)

Tiettyjen luomien kehitystä tulee myös pohtia. Jos luomessa tapahtuu progressiivisia muutoksia värissä ja koossa tai sen ympärillä on muita näppylöitä, on se merkki siitä, että kyseessä voi olla melanooma.

ABCDE-sääntö: ihosyövän diagnosoinnin yhteenveto

Voit tehdä tämän nopean testin itse vuosittaisen ihotarkastuksen lisäksi ehkäistäksesi iho-ongelmia syntymästä. Jos löydät mitään poikkeamia, älä epäröi olla yhteydessä lääkäriin ennen kuin vuosi on kulunut.

ABCDE-testin täydennykseksi ja vakavien terveysriskien tunnistamiseksi on myös muita muutoksia näppylöissä tai luomissa, jotka voivat olla osoitus melanooman alusta.

Joitakin tällaisia muutoksia ovat:

  • Turvotus
  • Kutina
  • Verenvuoto

Lue myös: 6 ihosyövän merkkiä, joita ei tule ohittaa

Ihosyövän ehkäisy

Some figure

Yksi tapa ihosyövän ehkäisemiseksi on käyttää omalle ihotyypille sopivaa aurinkovoidetta.

Pääasiallinen ehkäisykeino on vältellä auringolle altistumista ja keinotekoisia UVA-säteilyn lähteitä. On tärkeää korostaa aurinkotuolien välttelyn sekä riittävän aurinkosuojan päivittäin käyttämisen tärkeyttä.

Tässä joitakin neuvoja, joita sinun pitäisi noudattaa ihosyövän ehkäisemiseksi:

  • Älä altista itseäsi auringolle ilman suojaa. Suojan pitäisi olla vähintään 30 SPF (aurinkosuojakerroin), vaikka tässä tapauksessa 50 SPF on tehokkaampi.
  • Vältä auringonottoa kello 12 ja 17 välillä, varsinkin kesällä, sillä se on yleensä kuuminta aikaa.
  • Älä altista alle 3-vuotiaita lapsia liikaa auringolle. Jos heidän täytyy olla ulkona, suojaa heidät hatuilla ja aurinkorasvalla heidän ihotyyppinsä mukaan.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Schadendorf, D., van Akkooi, A. C. J., Berking, C., Griewank, K. G., Gutzmer, R., Hauschild, A., … Ugurel, S. (2018). Melanoma. The Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(18)31559-9
  • Castañeda, Paola Eljure, J. (2016). El cáncer de piel, un problema actual. Revista de La Facultad de Medicina de La UNAM.
  • Merino, M. (2005). Prevención del cáncer de piel y consejo de protección solar. Revista Pediatría de Atención Primaria. https://doi.org/10.1504/IJADS.2017.084312

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.