Logo image
Logo image

Ihosyövän varoitusmerkit

3 minuuttia
On suositeltavaa tarkistaa iho uusien luomien ja luomien muutosten varalta säännöllisesti. Uudet luomet ja olemassaolevien luomien muuttunut ulkomuoto voivat olla ensimerkkejä ihosyövästä.
Ihosyövän varoitusmerkit
Viimeisin päivitys: 07 marraskuuta, 2018

Ihosyövästä on tullut yksi yleisimmistä vitsauksista nykymaailmassa ja se onkin maailman yleisin syöpämuoto. Saasteet, altistuminen UV-säteilylle ja jopa ravinnolliset seikat ovat riskitekijöitä, jotka lisäävät todennäköisyyttä sairastua ihosyöpään. Tässä artikkelissa pureudumme tähän vakavaan aiheeseen tarkemmin ja esittelemme ihosyövän varoitusmerkit.

Ihosyövän eri muotoja ovat mm. tyvisolusyöpä, aktiininen keratoosi, okasolusyöpä ja melanooma. Tyvisolusyöpä on näistä yleisin ja samalla vaarattomin, kun taas melanooma on harvinaisin, mutta vaarallisin ihosyövän muoto. Usein ihosyöpä kehittyy ensimmäisenä niille alueille, jotka ovat altistuneet auringon valolle eniten, eli kasvoille, kaulalle, korville ja päänahkaan.

 

Ihosyövän aiheuttajat

 • Kaikista suurin ihosyövän aiheuttaja on liiallinen auringonvalo, jolloin auringon UV-säteet tunkeutuvat ihoon aiheuttaen vaurioita, jotka voivat ajan kuluessa kehittyä solumuutoksiksi ja syöväksi. Sellaiset ihmiset, jotka viettävät paljon aikaa auringossa ilman riittävää aurinkosuojaa ja suojaavia vaatteita, ovat suuremmassa riskissä ihosyövän kehittymiseen. Riskitekijät kasvavat sen mukaan, mitä kauemmin auringossa viettää aikaa. Myös auringon säteiden vahvuudella on merkitystä.
 • Keinotekoinen UV-valo ei ole yhtään sen turvallisempaa ja solariumissa käyminen altistaa ihosyövälle. Alle 18-vuotiaiden ei tulisi koskaan käyttää solariumia, eikä ihosyöpäjärjestöt suosittele sitä vanhemmillekkaan käyttäjille. Tietyt tutkijat uskovat, että solariumin käyttö on kytköksissä ihosyövän esiintymisen räjähdysmäiseen kasvuun.
 • Altistuminen myrkyllisille aineille kuten arsenikille, tervalle, hiilelle, parafiinille ja tietyntyyppisille öljyille voi myös tehdä alttiiksi ihosyövälle.
 • Sädehoito altistaa ihosyövälle.
 • Vammat ja ihon tulehdukset, kuten palovammat, ja erilaiset tulehdusperäiset sairaudet iholla.
 • Geneettiset riskitekijät.

Ihosyövän varoitusmerkit

Some figure

 

Muutokset iholla, kuten haavaumat, kyhmyt, pigmenttimuutokset, värimuutokset tai muuten normaalista poikkeavat asiat voivat olla varoitusmerkkejä ihosyövän ensiasteista ja joskus jopa melanoomasta.

Esiasteen syöpä ilmenee usein pieninä jälkinä iholla. Tärkein ja selkein merkki ihomuutoksista on kyhmyn tai kuhmuran kehittyminen iholle, joka jatkaa kasvuaan kuukausien ja jopa vuosien ajan. Haavauma, joka ei parane tai paranee kummallisen hitaasti voi myös olla merkki ihosyövästä.

Tyvisolusyöpä on hitaasti kehittyvä ihosyöpä, joka ilmenee usein punaisina, hilseilevinä ja tasaisina alueina iholla. Myös pieniä ja vuotavia, vahamaisia alueita voi esiintyä. Tummat, mustat tai sinertävät ihonalaiset läiskät ja epäsäännölliset verisuonet voivat olla varoitusmerkki.

20 % kaikista ihosyövistä on okasolusyöpää, joka kehittyy ihokerrosten päällimmäisissä osissa. Usein okasolusyövän yhteydessä esiintyy karheita ihoalueita, sekä tasaisia punertavia alueita, jotka kasvavat ajan mittaan. Okasolusyöpää ilmenee etenkin kasvoilla ja kämmenselissä.

Kaposin sarkooma liittyy herpesvirustartuntaan, ja se alkaa verinahassa tai sisäelimissä. Ulkoisesti tämä ihosyövän muoto muistuttaa usein mustelmaa, joka kehittyy kasvaimeksi.

Ihon palaminen suurentaa ihosyövän riskiä. Erityisen alttiita ihosyövälle ja melanoomalle ovat vaaleaihoiset, sinisilmäiset, pisamaiset ja herkästi palavat ihmiset.

Runsasluomisuus ja epätyypilliset luomet suurentavat melanooman riskiä. Aiemmin annettu säde- ja solunsalpaajahoito, immuunijärjestelmää heikentävä lääkitys ja tietyt muut ihosairaudet suurentavat myös ihosyövän riskiä.

Melanooman tunnusmerkit

 

Some figure

Melanooman yleisin tunnusmerkki on uusi luomi tai olemassaolevan luomen muuttunut ulkonäkö, väri tai koostumus. Kummallisen näköinen luomi, joka ei muistuta muita iholla olevia luomia, on syytä käydä tarkastuttamassa lääkärillä.

Muista myös nämä seikat luomia tutkiessasi:

 • Symmetria. Kuvittele, että halkaiset luomen keskeltä kahtia. Muistuttavatko kumpikin puoli toisiaan? Jos luomi on epäsymmetrinen, kannattaa sitä pitää silmällä.
 • Luomen reunat. Epätasainen, rosoinen tai oudon näköinen reuna luomessa.
 • Väri. Epätasainen väri, eriväriset alueet luomessa ja luomen muuttunut väri ovat varoitusmerkkejä. Luomen sisällä voi esiintyä mustaa, ruskeaa, punaista, valkoista, sinistä tai pinkkiä väriä.
 • Läpimitta. Jos luomi on suurempi kuin 6 mm, kannattaa sitä pitää silmällä. Suuremmilla luomilla on suurempi riski kehittyä syöväksi.
 • Luomen muuttuminen. Kaikki muutokset olemassaolevassa luomessa, kuten koon, värin tai muodon muutos tulee panna merkille.

Pidä mielessä tämän artikkelin esittelemät ihosyövän varoitusmerkit, ja ota heti yhteyttä lääkäriin, jos huomaat ihossasi jotain poikkeavaa.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.