Vaalenna käsien maksaläiskiä

Seuraavia hoitokeinoja ei tule suorittaa päiväsaikaan tai auringossa oleskellessa, sillä se voi johtaa läiskien tummenemiseen. Aloe veraa voi kuitenkin käyttää mihin aikaan päivästä tahansa.
Vaalenna käsien maksaläiskiä
Valeria Sabater

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Valeria Sabater.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Vaalenna käsien maksaläiskiä luonnollisin tavoin. Liikapigmentaatio on yleinen vanhenevan ihon ilmiö, jossa melaniinia eli ihon luonnollista pigmenttiä muodostuu liikaa. Näin syntyy tummia läiskiä ja ihon sävy muuttuu epätasaiseksi, nämä läiskät tunnetaan myös maksaläiskinä. Liikapigmentaatiota voi esiintyä millä ihotyypillä ja minkä värisellä iholla tahansa, mutta se on tavallisempaa tummaihoisilla.

Liikapigmentaatioon on monia syitä, kuten liiallinen oleskelu auringonvalossa, geeniperimä, ikä, hormonien vaikutus, tulehdukset tai vammat. Tässä artikkelissa tutustumme luonnollisiin menetelmiin ja aineksiin, joilla maksaläiskiä voi häivyttää.

1. Vaalenna käsien maksaläiskiä Aloe vera -geelillä

aloe veraa palasina

Maksaläiskät kehittyvät hitaasti ja etenkin kämmenselän iholle ne ilmestyvät herkästi. Kämmenselkiä ei aina tajua suojata auringolta, vaikka ne altistuvatkin auringon säteilylle etenkin kesäaikaan ja lomilla, ja ne tulisi aina suojata aurinkorasvalla. Myös ihon kuivuus altistaa maksaläiskien kehittymiselle ja iän myötä pigmenttimuutokset tummenevat. Maksaläiskät ovat kosmeettinen haitta, joka voi saada olon tuntumaan epäviehättävältä. Vaalenna käsien maksaläiskiä hellävaraisesti Aloe vera-geeliä käyttäen.

Aloe vera-geeli on yksi helppo ja tehokas hoito maksaläiskien häivyttämiseen. Aloe vera uudistaa ihoa ja suojaa sitä ulkoisilta vaikutuksilta. Aloe vera on sataprosenttinen luonnontuote, ja voit käyttää joko itse kasvattamasi aloen geeliä tai ostaa geeliä valmiiksi pakattuna apteekista tai luontaistuotekaupasta.

Aloe kiinteyttää ihoa ja tasoittaa sen väriä, tehden maksaläiskistä huomaamattomammat. Hellävaraisuutensa vuoksi aloe sopii käytettäväksi päivittäin, ja se suojaa ihoa auringon haitalliselta vaikutukselta sekä ihon vanhenemiselta.

2. Sitruunamehu

sitruunanpuolikas ja sitruunaöljyä

 

Sitruunahapolla on ihoa vaalentava vaikutus, mikä on ollut ihmisten tiedossa jo hyvin pitkään. Tuorepuristettua sitruunan mehua käyttämällä voit vaalentaa pigmenttiläiskiä iholla. Muista, että sitruunamehua tulisi käyttää iholla vain illalla, eikä sitruunamehun käytön jälkeen saa oleskella suorassa auringonvalossa – sitruunamehun hapot ja auringovalo yhdessä voivat nimittäin pahentaa ongelmaa entisestään.

Näin käytät sitruunamehua maksaläiskien häivyttämiseen: leikkaa pari viipaletta kurkkua kulhoon ja purista päälle puolikkaan sitruunan mehu. Anna kurkkuviipaleiden imeä neste itseensä ja aseta viipaleet sitten kämmenselkien päälle. Anna imeytyä 20 minuuttia ja poista. Pese kädet normaalisti hoidon jälkeen ja muista kosteusvoide.

3. Omenaviinietikka

hyvin hoidetut kädet

 

Omenaviinietikka on tehokas hoitokeino maksaläiskiin. Mikä parasta, sinulta saattaa löytyä omenaviinietikkaa jo valmiiksi keittiön kaapista! Omenaviinietikalla on monia terveydelle hyödyllisiä vaikutuksia ja se sopii käytettäväksi iholla ja hiuksissa.

Sekoita ruokalusikallinen omenaviinietikkaa samaan määrään lempikosteusvoidettasi tai käsivoidetta. Sekoita tasaiseksi ja hiero kämmenselkiin tasaisesti; kuluta kymmenisen minuuttia voiteen hieromiseen iholle ja anna sen vaikuttaa yön yli. Säännöllisesti käytettynä huomaat, että omenaviinietikka vaalentaa pigmenttiläiskiä huomattavasti.

4. Vetyperoksidi

vetyperoksidi vaalentaa

Vaalenna käsien maksaläiskiä vetyperoksidilla. Vetyperoksidin kanssa tulee olla varovainen, sillä liiallisesti ja huolimattomasti käytettynä se voi aiheuttaa ihoärsytystä ja kutinaa. Muista aina käyttää apteekista saatava laimennettua liuosta, joka on tarkoitettu haavojen puhdistamiseen, joka ei ole liian voimakasta.

Kasta vanulappu tai vanupuikko vetyperoksidiin ja aseta se niihin ihokohtiin, joissa pigmenttimuutoksia on. Anna vetyperoksidin imeytyä, poista vanulappu ja anna peroksidin vaikuttaa iholla yön ylitse. Aaamulla voit pestä ihon normaalisti. Lopeta käyttö heti, mikäli iho vaikuttaa ärsyyntyneeltä.

Monet tässä artikkelissa käsittelemämme vinkit soveltuvat käytettäväksi illalla. Tärkeintä on kuitenkin muistaa aurinkosuojan käyttö kellon ympäri ja etenkin kesäaikaan. Aloe vera soveltuu käytettäväksi kaikkina vuorokauden aikoina.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sharique A. Ali et al. “On The Novel Action of Melanolysis by a Leaf Extract of Aloe veraand Its Active Ingredient Aloin, Potent Skin Depigmenting Agents”, Planta Med 2012; 78(08): 767-771
    • Jasmine C. Hollinget et al. “Are Natural Ingredients Effective in the Management of Hyperpigmentation? A Systematic Review”, J Clin Aesthet Dermatol. 2018 Feb; 11(2): 28–37.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.