Logo image
Logo image

Omenaviinietikan monet hyödyt

4 minuuttia
Jos kärsit kipeästä kurkusta tai haluat rauhoittaa kovaa yskää, käytä huoneenlämpöistä omenaviinietikkaa suuhuuhteena ja kurluttele sillä muutaman kerran päivässä. Omenaviinietikalla on desinfioiva vaikutus, joka auttaa pääsemään eroon bakteereista ja viruksista.
Omenaviinietikan monet hyödyt
Viimeisin päivitys: 01 marraskuuta, 2018

Tiesitkö, että omenaviinietikan hyödyt ovat monenlaisia? Sitä voi käyttää salaatinkastikkeena tai ruokien maustamiseen, mutta sen lisäksi myös terveydenhoidossa. Monilla meistä on pullo omenaviinietikkaa jo valmiiksi kaapissa, joten tutustu ihmeessä tarkemmin sen moniin hyötyihin!

Tässä artikkelissa keskitymme omenaviinietikan ominaisuuksiin ja siihen, miten sitä voi käyttää monipuolisesti monien eri vaivojen hoitoon. Omenaviinietikka on noussut suureen suosioon myös kauneuden- ja hiustenhoidossa, sillä sen pH-arvo tasapainottaa ihon ja hiusten pH:ta.

Jo 50-luvulla tohtori D.C. Jarvis julkaisi kirjan, jossa hän luetteli omenaviinietikan hyödyt. Siihen asti tätä tuttua ainesta oli käytetty pelkästään ruuanlaitossa. Sittemmin on toteutettu monia eri tutkimuksia, jotka jatkuvasti osoittavat, että omenaviinietikka sopii myös moneen muuhun tarkoitukseen.

Omenaviinietikan hyödyt ja käyttö

Laihdutus

Kyllä vain, omenaviinietikka voi nopeuttaa laihtumista ja auttaa sinua karsimaan kiloja. Omenaviinietikan sisältämä happo polttaa rasvaa etenkin vyötäröltä ja sulattaa senttejä. Vaikka tieteelliset tutkimukset eivät ole vielä kyenneet osoittamaan omenaviinietikan hyötyä painonpudotuksessa, se on silti ehdottoman hyvä lisä laihdutuskuuriin.

Sekoita kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa lasilliseen vettä ja nauti kerran päivässä. Jos haluat tehostaa vaikutusta, nauti juoma tyhjään mahaan ennen aamupalan syömistä.

Some figure

Kontrolloi diabeteksen oireita

Yksi huikeimmista omenaviinietikan hyödyistä on diabeteksen hoito, sillä etikka vähentää ja kontrolloi glukoosin määrää veressä. Jos kärsit diabeteksesta ja liian korkeista verensokeriarvoista, kokeile omenaviinietikkaa. Sekoita kaksi ruokalusikallista lasilliseen vettä ja nauti ennen nukkumaanmenoa illalla. Etikka voi vähentää veren sisältämää glukoosia jopa 60 %. Muista kuitenkin jutella omenaviinietikan käytöstä lääkärisi kanssa ennen käytön aloittamista, sillä etikka sisältää kromia, joka voi vaikuttaa insuliinimääriin.

Tappaa sientä

Jos kärsit Candida albicans -sienen aiheuttamasta tulehduksesta, voit käyttää omenaviinietikkaa sen poistamiseen ja tulehduksen ehkäisemiseen. Tämän tyyppinen sieni kasvaa yleensä ihopoimuissa, kuten varpaiden väleissä. Happopitoinen etikka karkottaa sienen ja pitää sen poissa.

Täytä laakea astia tai ämpäri kädenlämpöisellä vedellä ja sekoita joukkoon muutama desi omenaviinietikkaa. Uita jalkoja vedessä 15 minuutin ajan ja kuivaa huolellisesti. Toinen hoitovaihtoehto on sekoittaa ruokalusikallinen etikkaa samaan määrään vettä ja levittää se vanulapulla niille alueille, jossa sienitulehdus esiintyy.

Muista kuitenkin harjoittaa malttia ja varovaisuutta tämän menetelmän kanssa, sillä hapokas omenaviinietikka voi ärsyttää herkkää ihoa. Kokeile hoitoa ensin muutaman kerran viikossa ja kasvata määrää, mikäli ihosi ei reagoi siihen negatiivisesti.

Helpottaa lihaskramppeja

Jos kärsit yöaikaan lihaskrampeista tai “suonenvedosta“, voi syypäänä olla kaliumin vähäisyys ruokavaliossasi. Omenaviinietikka sisältää runsaasti kaliumia, joten sillä voit myös hoitaa inhottavat krampit. Sekoita kaksi ruokalusikallista omenaviinietikkaa ruokalusikalliseen hunajaa ja kaada lasilliseen lämmintä vettä. Juo ennen nukkumaanmenoa.

Some figure

Hoitaa suonikohjuja

Omenaviinietikan tehoa suonikohjujen hoidossa ei ole tieteellisesti todistettu, mutta se on silti kokeilemisen arvoinen hoito tähän inhottavaan vaivaan. Omenaviinietikalla voi hoitaa suonikohjujen kipuilua sekä pehmentää näkyviä suonikohjuja.

Liuota pieni määrä omenaviinietikkaa veteen, kasta seokseen pala harsoa ja levitä suoraan suonikohjujen päälle. Teippaa tai kääri paikoilleen, niin ettei sidos lähde irti itsekseen. Anna seoksen vaikuttaa puoli tuntia. Toinen tapa hyödyntää etikkaa on kaataa tilkka salaatin sekaan kastikkeena tai sekoittaa sitä veteen ja juoda lasillinen aamulla tai illalla. Tulet huomaamaan muutoksen suonikohjujen näkyvyydessä noin kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta.

Alentaa kolesterolia ja verenpainetta

Vaikkakin omenaviinietikan hyödyt ei ole pystytty täysin todistamaan tällä saralla, kannattaa sitä silti kokeilla triglyseridiarvojen laskemiseen ja verenpaineen ongelmien hoitamiseen yhdessä perinteisen lääkehoidon ja elämäntapamuutosten kanssa.

Alustavien tutkimusten mukaan nauttimalla omenaviinietikkaa salaatinkastikkeena viisi kertaa viikossa vähennät riskiä sairastua verenkiertoelimistön tauteihin. Tutkijat uskovat tämän johtuvan etikan sisältämästä kaliumista, joka ohentaa verta, ehkäisee tukosten syntymistä ja pitää täten myös verenpaineen tasaisena. Lisäksi omenaviinietikan sisältämä pektiini liuottaa rasvakertymät verisuonissa.

Omenaviinietikka parantaa kipeän kurkun ja karkottaa yskän

Usein kurkkukipu ja yskä johtuvat viruksesta tai bakteerista, jonka voi onneksi tappaa omenaviinietikalla. Etikka on vahva mutta luonnollinen desinfiointiaine, jota voi käyttää suuhuuhtena. Jos kurkkusi on hiekkapaperisen karhea ja kipeä, sekoita ruokalusikallinen omenaviinietikkaa lasilliseen lämmintä vettä ja kurluttele huolellisesti. Älä niele vettä, vaan sylje se pois, näin omenaviinietikka vie bakteerit mennessään.

Jos kurkku on niin kipeä, että kurluttelu ei tule kysymykseenkään, käytä omenaviinietikkaa vähintäänkin suuhuuhteena muutaman kerran päivässä – tämä eliminoi bakteereja ja estää niiden leviämisen ja tulehduksen pahenemisen. Jos kaipaat jotain makeampaa hoitokeinoa, voit sekoittaa ruokalusikallisen hunajaa samaan määrään omenaviinietikkaa ja imeskellä sekoitusta hiljakseen. Myös hunajalla on kurkkukipua helpottava vaikutus, joten yhdessä nämä kaksi ovat todellinen tehokeino kurkun hoitoon.

Helpottaa aknea

Some figure

Omenaviinietikkaa voi käyttää laimennettuna suoraan iholla, kunhan annostuksen hoitaa oikein. Laimentamatonta omenaviinietikkaa ei tulisi koskaan laittaa suoraan iholle, sillä sen vahvat hapot saavat ihon ärsyyntymään. Jos kärsit aknesta, finneistä tai mustapäistä, kokeile omenaviinietikkaa. Etikka desinfioi ihoa ja poistaa tulehdusta aiheuttavat bakteerit ja lian. Lisäksi etikka palauttaa ihon luonnollisen suojan ja auttaa tasapainottamaan ihon talin tuotantoa.

Tee omenaviinietikkahoito sekoittamalla pieni määrä omenaviinietikkaa samaan määrään vettä ja levitä puhtaalle, meikittömälle iholle ennen nukkumaanmenoa. Voit myös valmistaa hoitavan naamion savesta ja etikasta, joka auttaa poistamaan kuona-aineet iholta.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.