Logo image
Logo image

Mitä mukaan rannalle? Älä unohda näitä asioita!

3 minuuttia
Rantaloman lähestyessä tietyt tekijät, kuten aurinko tai suolainen merivesi tekevät seuraavista tuotteista erittäin tärkeitä muistaa erityisesti silloin, kun kyseessä on lapsi, vanhus tai herkkäihoinen henkilö.
Mitä mukaan rannalle? Älä unohda näitä asioita!
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Joskus kiire tai jokin muu syy johtaa siihen, että onnistuneen ja hauskan loman kannalta tärkeitä asioita saattaa unohtua ottaa mukaan rannalle. Esimerkiksi auringon polttama iho tai nestehukka voivat pahimmassa tapauksessa vaikuttaa negatiivisesti terveyteen, mikäli niiltä ei ole muistettu suojautua kunnolla.

Some figure

Voit tutustua seuraavaksi tarkemmin yksinkertaisiin, mutta hyödyllisiin vinkkeihin, joiden avulla onnistut ottamaan kaiken ilon irti rantalomastasi!

Sinua voi myös kiinnostaa: Tiesitkö että lomailu pitää taudit loitolla?

Mitä rannalle mukaan?

1. Kuivat vaihtovaatteet

Erityisesti kuuman päivän jälkeen käy usein niin, että koko päivän meressä uiden auringonlaskun aikaan bikinit tai uimapuku ei enää ehdikään kuivua ja kotiin tai hotellille on palattava märissä vaatteissa.

Yllättävää kyllä, märät vaatteet voivat aiheuttaa nuhaa tai jopa pahimmassa tapauksessa vilustumista, erityisesti auringonlaskun aikaan, kun ilmakin alkaa hiljalleen viilentyä. Älä siis vietä uinnin jälkeen liian pitkiä aikoja märissä vaatteissa.

Kuivien vaatteiden vaihtaminen viileän ja kostean uimapuvun tilalle myös tuntuu mukavammalta. Pakkaa siis mukaan rannalle vähintäänkin kuivat alusvaatteet, jotka on helppo vaihtaa päälle uinnin jälkeen. 

2. Auringolta suojaaminen: aurinkolasit ja aurinkovoide

Kun teet listaa siitä, mitä rannalle kannattaa ottaa mukaan, älä ainakaan unohda aurinkorasvaa, aurinkolaseja, pyyhettä ja tarpeen tullen myös aurinkovarjoa. Edellä mainitut asiat ovat sekä olennainen osa onnistunutta rantapäivää, että erittäin tärkeä apuväline auringolta suojautumiseen – erityisesti aurinkorasva, sillä auringonvalo voi vahingoittaa ja polttaa ihoa vakavasti. Alati palanut iho voi pahimmassa tapauksessa johtaa myöhemmin myös vaarallisten ihosairauksien syntyyn.

Älä myöskään unohda rantakassistasi aurinkolaseja, sillä aurinkolasit ovat ainoa tapa suojata silmäsi auringon voimakkaalta säteilyltä. Auringon ultraviolettisäteily voi muun muassa vahingoittaa silmien sarveis- ja verkkokalvoa. Auringossa oleskelu ilman aurinkolaseja lisää myös kaihin riskiä. 

Yllä mainittujen syiden takia aurinkovoide ja aurinkolasit ovatkin sekä onnistuneen että turvallisen rantapäivän tärkeimmät elementit.

3. Takki

Sää voi usein olla toisinaan hyvinkin arvaamaton. Siinä missä aamulla kotona lähtiessäsi aurinko polttaa kuumimmillaan, illalla auringonlaskun jälkeen ilma saattaa olla hyvinkin viileä. Helpoin ja nopein tapa vilustua on antaa kehon kylmettyä, eikä flunssa varmasti kuulu kenenkään suunnitelmiin, erityisesti lomalla.

Tämän epämukavan tilanteen välttämiseksi kannattaa rantakassiin pakata mukaan myös lämmintä vaatetta, esimerkiksi kevyt takki on erinomainen vaihtoehto eritoten lapsille, vanhuksille ja niille, jotka tietävät kylmettyvänsä helposti.

Some figure

4. Vesi

Seuraava välttämätön asia on vesi. Vaikka lähistöllä olisikin vedentäyttöpiste tai ravintola josta voit ostaa juotavaa, hinnat ovat yleensä korkeita ja joissakin tapauksissa sinun on myös poistuttava rannalta vesipullon ostamiseksi.

Ajan ja rahan säästämiseksi ihanteellisinta olisikin hankkia rannalle mukaan vaikka pieni kannettava kylmälaukku, jossa vesi pysyy kylmänä ja raikkaana koko rantapäivän ajan. Kaiken lisäksi kylmälaukkuun voi säilöä myös välipalaa, kuten tuoreita hedelmiä.

Auringolle ja suolaiselle merivedelle altistuminen johtaa yleensä siihen, että tunnemme enemmän janoa kuin normaalisti ja heikko nesteytys voi johtaa pahimmillaan nestehukkaan ja auringonpistokseen. Oman ja lasten vedenjuonnin lisäksi erityishuomiota kannattaa kiinnittää lemmikkeihin silloin, kun karvaiset perheenjäsenet on otettu mukaan rannalle.

Lue myös: Miksi kehon nesteyttäminen on niin tärkeää?

5. Aurinkorasva

Kuten aikaisemmin jo mainitsimme, aurinkorasva on välttämätön osa ihon suojaamiseksi auringolta. Tuotetta tulisi levittää huolellisesti sekä kasvoille että koko vartalolle. Lisäksi aurinkorasvaa tulisi muistaa lisätä päivän mittaan; erityisesti silloin, kun rannalla vietetään koko päivä.

Ihotautilääkärit suosittelevat aurinkosuojan lisäämistä vähintään kahden tunnin välein. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikka olisit levittänyt aurinkovoidetta ihollesi ennen rannalle lähtöä, sinun tulee lisätä sitä hyvin todennäköisesti myöhemmin uudelleen.

Some figure

Muista myös valita omalle ihollesi sopivin aurinkovoide ja anna aurinkovoiteelle aikaa imeytyä ihoon kunnolla. Vältä siis meressä tai uima-altaassa uimista heti aurinkovoiteen levittämisen jälkeen, sillä huonosti imeytyneen aurinkovoiteen teho voi laskea huomattavasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.