Logo image
Logo image

9 luontaishoitoa kurkkukipuun ja äänen käheyteen

3 minuuttia
Sen lisäksi että käytät näitä luontaishoitoja, vältä haitallisia asioita kuten tupakkaa ja voimakkaita lämpötilan muutoksia. On myös tärkeää pitää hyvää huolta kurkusta.
9 luontaishoitoa kurkkukipuun ja äänen käheyteen
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Laulajat, työssään paljon puhuvat ja kuka tahansa sellainen jonka tarvitsee olla äänessä suuren osan päivästään, hyötyy suuresti näistä hoidoista. Ne ovat hyväksi äänelle, ja edellä mainittujen ihmisten lisäksi äänensä menettäneet tai kurkun sairauksien kanssa kamppailevat saavat niistä apua.

Tämänkertaisessa artikkelissa kerromme siis parhaista luonnollisista hoidoista kurkun ja äänen hoitamiseksi tehokkaasti ja helposti.

Haitalliset tekijät ihmisen äänelle

On monia erilaisia asioita, jotka vaikuttavat negatiivisesti kurkkuun ja ääneen:

 • väärin puhuminen – äänihuulten liika rasittaminen
 • huutaminen tai liika puhuminen
 • tupakointi
 • saasteet
 • lämpötilamuutokset ja ilmastointilaitteet

Sisäisestä näkökulmasta elinten huono terveyskin voi vaikuttaa kurkkuun. Flunssien ja vilustumisten lisäksi kurkulla on yhteys myös kilpirauhasen ja suoliston kanssa.

Lue aiheesta lisää: 5 luontaishoitoa allergiseen nuhaan

Äänen ja kurkun hoito luonnollisesti

1. Piharatamo

Some figure

Piharatamon alkuperä on Euroopassa, ja sitä on yleensä kosteilla alueilla jokien tai muuten veden lähellä.

Ratamolla on kyky rauhoittaa kurkkua, kirkastaa ääntä, lievittää kipua ja torjua vilustumista. Se on erittäin hyödyllinen yskää ja äänen menetystä hoidettaessa.

 • Voit käyttää piharatamoa haudukkeen tai kurlausnesteen valmistamiseksi.

2. Malva

Malva toimii samalla tavalla kuin piharatamo, sillä siinä on runsaasti kasviliimoja.

Nämä aineet ovat erään tyyppisiä hyytelömäisiä kuituja, joita on kukissa ja lehdissä. Ne suojaavat limakalvoja sekä suussa että kurkussa, kuten myös vatsassa tai suolistossa.

Malva on tulehdusta torjuva, yskää lievittävä sekä pehmittävä kasvi, joka auttaa monenlaisissa ongelmissa:

 • ärtynyt kurkku
 • yskä, etenkin kuiva yskä
 • äänen menetys
 • karhea kurkku
 • nielutulehdus
 • vilustuminen

3. Salvia

Some figure

Salvia on tehokas tulehdusten torjuja ja antiseptinen kasvi – molemmat näistä ovat tärkeitä ominaisuuksia tulehdusten hoitamiseksi hengitysteiden yläosissa.

Näissä tapauksissa salvia voi olla avuksi monen tyyppisessä kurkkuongelmassa, ja se on loistava apu yskän, karheuden, nielurisatulehdukden tai kurkunpään tulehduksen hoidossa.

4. Propolis

Propolis (mehiläisten valmistama kittivaha) on luonnollinen antibiootti, ja se on todellinen ihmetuote äänen kannalta. Se on erinomainen valinta vastustuskyvyn vahvistamiseksi sekä kurkun tulehdusten hoitamiseksi tehokkaasti.

Se toimii antiseptisena tuotteena, ja siinä on runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja eteerisiä öljyjä. Se on täydellinen valinta kaiken tyyppisten akuuttien ja kroonisten tulehdusten hoitamiseksi hengitysteissä.

 • Vaikeina aikoina kannattaa ottaa viisi pisaraa joka tunti, kunnes olo paranee, ja jatkaa sitten pisaroiden ottamista harvemmin.

5. Inkivääri

Some figure

Inkivääri on juuri, jolla on raikas ja mausteikas maku. Se pysty luomaan lämpöä, mikä on erittäin hyväksi kurkun hoidossa.

Inkivääriä käyttävät arjessaan monet laulajat tai muut sellaiset ihmiset jotka käyttävät ääntään paljon, jotta he voisivat estää ja hoitaa kaiken tyyppisiä ongelmia ääneen liittyen.

 • Inkivääriä voidaan käyttää haudukkeissa tai muissa juomissa. Voit myös imeskellä palasta sen mehun irrottamiseksi – mikäli sen voimakkuus ei ole esteenä!
 • Mitä tulee ruoanlaittoon, kannattaa lisätä inkivääriä liha-ja kalaruokiin, jotta voisit antaa niille kosteutta.

6. Kaneli

Ceylon-kaneli, eli kanelityyppi joka tarjoaa suurimmat terveyshyödyt, toimii lämmittävänä, verenkiertoa edistävänä sekä viruksia, tulehduksia ja bakteereja torjuvana hoitotuotteena.

Sen monet hyödyt tekevät tästä kanelityypistä loistavan ratkaisun monenlaisten kurkkuongelmien hoidossa. Se toimii haudukkeissa sitruunamehun kanssa, tai vaikkapa hunajalla tai puhtaalla stevialla höystettynä.

7. Valkosipuli

Some figure

Valkosipuli, kuten propolis, on voimakas luonnollinen antibiootti. Se puhdistaa ja rauhoittaa kurkkua, ja mikäli ongelmana on kipu, se toimii siihenkin.

 • Ihanteellista olisi syödä valkosipulia raakana, mutta jos sen nauttimisessa on ongelmia, voit käyttää kapseleita, jotka sopivat paremmin hoitotarkoitukseen.

8. Kurkuma

Tämä mauste lievittää tulehdusta ja kipua, ja se on loistava lisä päivittäin nautittuna, jotta voisit välttää lääkkeitä ja niiden mahdollisia haittoja.

 • Voit käyttää kurkumaa haudukkeissa, tai sitten valmistaa niin kutsuttua kultaista maitoa tästä luonnontuotteesta ja maidosta.

9. Omenaviinietikka

Some figure

Tätä nestettä käytetään monen erilaisen terveysongelman hoidossa, ja kurkun kohdalla etikkaa kannattaa laimentaa lämpimään veteen, jotta saat aikaan hyvän kurlausnesteen. Se auttaa torjumaan kurkkutulehduksia sekä lisäksi poistaa limaa, jota on kiinni äänihuulissa.

Käytä tätä nestettä joka aamu ja nauti sitä tyhjään vatsaan, jotta voisit poistaa myrkyllisiä aineita sekä hoitaa ääntäsi.

Artikkelin pääkuva on lähteestä © wikiHow.com.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.