Logo image
Logo image

Kurkkusi on kipeä tai äänesi on käheänä jatkuvasti? Tässä syy

3 minuuttia
Onko äänesi jatkuvasti käheänä tai katoaako se kokonaan? Otetaan selvää siitä mistä vaiva johtuu ja miten sitä hoidetaan.
Kurkkusi on kipeä tai äänesi on käheänä jatkuvasti? Tässä syy
Kirjoittanut Ángela Aragón
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Onko kurkkusi usein kipeä tai jotka menetät jatkuvasti äänesi, mutta et tiedä mistä vaiva johtuu? Älä huoli, et ole ongelman kanssa yksin. Tietyt seikat voivat herkistää äänen käheytymiselle ja menettämiselle. Kyseessä ei kuitenkaan aina ole fyysinen seikka, kuten kova yskä tai flunssa.

Menetitpä äänesi mistä syystä tahansa, voi tämä ärsyttävä vaiva heikentää esimerkiksi työsuoritustasi tai vaikuttaa henkilökohtaisiin suhteisiisi. Siksi onkin tärkeää selvittää, mistä kipeä kurkku johtuu ja miten sitä voi hoitaa.

Mitkä tekijät heikentävät ääntä?

Työ

On joitakin ammatteja, jotka vaativat jatkuvaa äänenkäyttöä ja voivat johtaa siihen, että kurkku on käheä. Äänen ongelmia ilmenee useimmiten seuraavissa ammateissa:

  • Opettajat
  • Tulkit
  • Tapahtumien suunnittelijat
  • Laulajat
  • Puhelintöitä tekevät
  • Tarjoilijat
  • Asiakaspalvelijat

Jos jokin edellä mainituista on nykyinen ammattisi, suosittelemme sinua hyödyntämään luonnollisia hoitokeinoja kurkun pehmittämiseen ja käheyden poistamiseen.

Puheterapeutin vastaanotolla käyminen saattaa olla myös hyvä idea, sillä he voivat opettaa sinulle erilaisia tekniikoita, joiden avulla ääntä voi käyttää säästeliäämmin. Siitä kurkku tykkää.

Akustiikka

Urbaaneissa oloissa altistumme äänille jatkuvasti. Liikenne, työmaat ja kanssaeläjät aiheuttavat jatkuvaa melua ympäristössämme. Jos yritämme ääntä karkuun kahvilaan tai ravintolaan, sama ilmiö seuraa perässä. Myös äänekäs musiikki voi johtaa äänen korottamiseen ystävälle tai kumppanille jutellessa.

Kun joudut jatkuvasti puhumaan melun yli, rasitat ääntäsi ja kurkkusi tuntuu kipeältä ja käheältä, vaikka haluaisit vain viettää rauhallisen jutteluhetken ystävän kanssa. Tämä on yleinen syy ääniongelmiin.

Ympäristötekijät

Some figure

Kaupungissa asuvat tietävät varmasti ilmanlaadun vaikutuksen terveyteen: monet kaupungeissa elävät allergikot kärsivät muita herkemmin hengitysteiden ongelmista, jotka johtuvat tiepölystä ja saasteista.

Kurkkusi voi ärsyyntyä talvella myös sisäilman kuivuudesta, sillä kuiva ja lämmin ilma kuivattaa nielun limakalvoja ja keuhkoja suojaavaa kosteutta.

Näistä syistä äänesi katoaa

Edellä mainittujen tekijöiden lisäksi on muutama muu huomattava terveystekijä, jotka vaikuttavat ääneen ja kurkun terveyteen. Näihin kuuluvat:

Tupakka

On sanomattakin selvää, että tupakointi on vaarallista terveydelle, mutta tiesitkö, että tupakka vaikuttaa myös äänihuuliin ja voi johtaa kurkunpääsyöpään?

Usein kurkkusyöpä ei ole kovin aggressiivinen, joten kun se todetaan ajoissa, voidaan se yleensä hoitaa ennen syövän leviämistä muualle elimistöön. Kun menetät äänesi yllättäen ilman syytä, saattaa lisätutkimuksissa paljastua tupakoinnin aiheuttama kurkunpääsyöpä. Jos kärsit äkillisestä äänen käheytymisestä, kurkkukivusta tai muista ongelmista, ota yhteys lääkäriin.

Möykyt ja polyypit kurkussa

Kurkun möykyt tai polyypit voivat ilmestyä äänihuuliin kovassa kulutuksessa. Ilmiö vastaa jalkoihin ilmaantuvia kovettumia ja rakkoja.

Jos jatkamme tiettyä huonoa tapaa pitkän aikaa tai joudumme puhumaan taukoamatta töissä, voivat myös äänihuulet kulua ja vaurioitua – polyypit ja möykyt ovat yksi kulumisen ilmentymä. Usein nämä möykyt katoavat itsestään harjoittelemalla erilaisia tapoja puhua tai laulaa. Mikäli möykyt eivät katoa, voidaan hyödyntää leikkaushoitoa.

Suositeltua lukemista: Kurkun ongelmien ja suoliston välinen yhteys

Akuutti kurkunpään tulehdus

Some figure

Tämä on kurkun käheyttä aiheuttavista ongelmista vähiten vakavin. Kurkunpään tulehdus paranee itsestään tai lääkityksen avulla, mutta osa ihmisistä kärsii kurkunpään tulehduksista jatkuvasti.

Jos kärsit jatkuvista tulehduksista, on syytä tutkia vaihtoehtoisia hoitomuotoja, jotka opettavat sinulle keinoja optimoida kurkunpään toimintaa ilman äänihuulien vahingoittumista. Jos olet menettänyt äänesi tulehduksen takia, älä huoli, tämä paranee ajallaan ja äänesi palautuu normaaliksi.

Refluksitauti

Refluksitauti on inhottava vaiva, joka voi pitkällä aikavälillä vahingoittaa äänihuulia. Polttelu, närästys ja paha maku suussa ovat usein merkki refluksista, jossa mahan nesteitä virtaa takaisin ruokatorveen. Vatsan hapot voivat vaurioittaa äänihuulia ajan myötä ja tehdä äänestä käheän.

Voit ehkäistä ja hoitaa refluksia nauttimalla ruokia, jotka ovat kevyitä ja helposti sulavia. Näin parannat kurkkusi terveyttä ja ehkäiset epämukavuutta ja kipua. Refluksitaudista kannattaa jutella myös lääkärin kanssa, sillä näin saadaan oikea diagnoosi ja tautia voidaan hoitaa myös lääkkein.

Mikäli kurkku on muuttunut käheäksi tai äänesi on kadonnut kokonaan, voit hoitaa kipeää kurkkua hunajalla tai imeskelytableteilla. Puheterapeutin kanssa suoritetut harjoitukset voivat myös auttaa säätelemään äänihuulien toimintaa. Näin ehkäiset ongelman pitkittymisen ja esiintymisen jatkossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.