Ääni käheänä jatkuvasti? Tässä syy

· toukokuu 18, 2017
Onko äänesi jatkuvasti käheänä tai katoaako se kokonaan? Otetaan selvää siitä mistä vaiva johtuu ja miten sitä hoidetaan.

Oletko yksi niistä ihmisistä, joka menettää jatkuvasti äänensä, mutta et ole tietoinen siitä mistä vaiva johtuu? Älä huoli, et ole ongelman kanssa yksin. Tietyt seikat voivat herkistää kurkkua äänen käheytymiselle ja menettämiselle, mutta kyseessä ei aina ole fyysinen seikka, kuten kova yskä tai flunssa.

Menetitpä äänesi mistä syystä tahansa, voi tämä ärsyttävä vaiva heikentää esimerkiksi suoritustasi töissä tai vaikuttaa henkilökohtaisiin suhteisiisi. Tästä syystä onkin tärkeää tietää, mistä vaiva johtuu ja miten sitä voidaan hoitaa.

Mitkä tekijät heikentävät ääntä?

Työ

On muutamia ammatteja, jotka vaativat jatkuvaa äänenkäyttöä ja voivat johtaa kurkun käheyteen. Äänen ongelmia ilmenee useimmiten seuraavissa ammateissa:

  • Opettajat
  • Tulkit
  • Tapahtumien suunnittelijat
  • Laulajat
  • Puhelintöitä tekevät
  • Tarjoilijat

Jos jokin edellä mainituista on nykyinen ammattisi, suosittelemme sinua hyödyntämään luonnollisia hoitokeinoja kurkun pehmittämiseen ja käheyden poistamiseen.

Puheterapeutin vastaanotolla käyminen saattaa olla myös hyvä idea, sillä he voivat opettaa sinulle erilaisia tekniikoita, joiden avulla ääntä voi käyttää säästeliäämmin.

Akustiikka

Urbaaneissa tiloissa altistumme äänille jatkuvasti. Liikenne, työmaat ja kanssaeläjät aiheuttavat jatkuvaa melua ympäristössämme. Jos yritämme ääntä karkuun kahvilaan tai ravintolaan, sama ilmiö seuraa perässä. Myös äänekäs musiikki voi johtaa äänen korottamiseen ystävälle tai kumppanille jutellessa.

Kun joudut jatkuvasti puhumaan melun yli, rasitat ääntäsi ja kurkkusi tuntuu kipeältä ja käheältä, vaikka halusit vain viettää rauhallisen jutteluhetken ystävän kanssa kahvilassa. Tämä on yleinen syy äänen ongelmiin.

Ympäristötekijät

suurkaupunki

Kaupungissa asuvat tietävät varmasti ilmanlaadun vaikutuksen terveyteensä: monet suurkaupungeissa elävät allergikot kärsivät muita herkemmin hengitysteiden ongelmista, joka johtuu tiepölystä ja saasteista. Monet meistä ovat varmasti myös nähneet kuvia hengityssuojaimia käyttävistä ihmisistä, jotka asuvat Aasian suurkaupungeissa, joissa ilmansaasteiden määrä on joskus jopa niin korkea, että se näkyy ilmassa saastepilvenä.

Sisäilman kuivuus talvella voi myös ärsyttää kurkkua, sillä kuiva lämmin ilma kuivattaa kurkun limakalvoja ja keuhkoja suojaavaa kosteutta.

Näistä syistä äänesi katoaa

Edellä mainittujen tekijöiden lisäksi on muutama muu huomattava terveystekijä, joka vaikuttaa ääneen ja kurkun terveyteen. Näihin kuuluvat:

Tupakka

luuranko tupakoi

On sanomattakin selvää, että tupakointi on vaarallista terveydelle, mutta tiesitkö, että tupakka vaikuttaa myös äänihuuliin ja voi johtaa kurkun syöpään?

Usein kurkun syöpä ei ole kovin aggressiivinen, joten kun se todetaan ajoissa, voidaan se yleensä hoitaa ennen syövän leviämistä muualle elimistöön. Kun menetät äänesi yllättäen ilman syytä, saattaa lisätutkimuksissa paljastua tupakoinnin aiheuttama kurkkusyöpä. Jos kärsit äkillisestä äänen käheytymisestä, kurkun kivusta tai muista ongelmista, ota yhteys lääkäriin.

Möykyt ja polyypit kurkussa

Kurkun möykyt tai polyypit voivat ilmestyä äänihuuliin kovassa kulutuksessa – ilmiö vastaa jalkoihin ilmaantuvia kovettumia ja rakkoja.

Jos jatkamme tiettyä huonoa tapaa pitkän aikaa tai joudumme puhumaan taukoamatta töissä, voivat myös äänihuulet kulua ja vaurioitua – polyypit ja möykyt ovat yksi kulumisen ilmentymä. Usein nämä möykyt katoavat itsestään harjoittelemalla erilaisia tapoja puhua tai laulaa. Mikäli möykyt eivät katoa, voidaan hyödyntää leikkaushoitoa.

Suositeltua lukemista: Kurkun ongelmien ja suoliston välinen yhteys

Akuutti kurkunpään tulehdus

kipeä kurkku

Tämä on kurkun käheyttä aiheuttavista ongelmista vähiten vakavin. Kurkunpään tulehdus paranee itsestään tai lääkityksen avulla, mutta osa ihmisistä kärsii kurkunpään tulehduksista jatkuvasti.

Jos kärsit jatkuvista tulehduksista, on syytä tutkia vaihtoehtoisia hoitomuotoja, jotka opettavat sinulle keinoja optimoida kurkunpään toimintaa ilman äänihuulien vahingoittumista. Jos olet menettänyt äänesi tulehduksen takia, älä huoli, tämä paranee ajallaan ja äänesi palautuu normaaliksi.

Refluksitauti

Refluksitauti on inhottava vaiva, joka voi pitkällä aikavälillä vahingoittaa äänihuulia. Polttelu, närästys ja paha maku suussa ovat usein merkki refluksista, jossa mahan nesteitä virtaa takaisin ruokatorveen. Vatsan hapot voivat vaurioittaa äänihuulia ajan myötä ja tehdä äänestä käheän.

Voit ehkäistä ja hoitaa refluksia nauttimalla ruokia, jotka ovat kevyempiä ja helposti sulavia. Näin parannat kurkun terveyttä ja ehkäiset epämukavuutta ja kipua. Refluksitaudista kannattaa jutella myös lääkärin kanssa, sillä näin saadaan oikea diagnoosi ja tautia voidaan hoitaa myös lääkkein.

Mikäli kurkku on muuttunut käheäksi tai äänesi on kadonnut kokonaan, voit hoitaa kipeää kurkkua hunajalla tai imeskeltävillä tableteilla. Puheterapeutin kanssa suoritetut harjoitukset voivat myös auttaa säätelemään äänihuulien toimintaa. Näin ehkäiset ongelman pitkittymisen ja esiintymisen jatkossa.

Suositeltua lukemista: 12 luonnollista keinoa kurkkukivun hoitoon