Miksi kehon nesteyttäminen on niin tärkeää?

Jano on yleensä merkki jo siitä, että kehomme kärsii nestehukasta. Tämän tilan välttämiseksi meidän tulisikin juoda vettä säännöllisesti: vähintään yksi litra päivässä, vaikkakin henkilön iästä ja ominaisuuksista riippuen.
Miksi kehon nesteyttäminen on niin tärkeää?

Kirjoittanut Solimar Cedeño

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kuten peruskoulusta asti olemme oppineet, noin 65–75 % kehomme painosta koostuu silkasta vedestä. Juuri tämän takia on tärkeää, että nesteytyksemme pysyy tasapainossa, sillä nesteytys on välttämätöntä kehon tärkeiden toimintojen ylläpitämiselle.

Vesi on elintärkeä elementti jokaiselle elävälle olennolle ja elimistön asianmukaisen toiminnan ylläpitämiseksi ja terveysongelmien ehkäisemiseksi nestehukkaa tulisi välttää kaikin mahdollisin keinoin.

7 syytä sille, miksi kehon nesteyttäminen on tärkeää

Joka päivä elimistömme menettää nesteitä hikoilun, virtsan, ulosteen ja muiden kehon nesteiden kautta. Erityisesti rankan ja säännöllisen liikunnan sekä kuumien kesäpäivien aikana meidän tulisi kiinnittää erityistä huomiota kehomme nestetasapainon ylläpitämiseen.

Esittelemme seuraavaksi 7 syytä sille, miksi kehon nesteyttäminen on niin tärkeää:

1. Parantaa aivojen toimintaa

Runsas vedenjuonti auttaa aivoja toimimaan nopeammin, terävöittää muistiasi sekä parantaa mielialaasi. Nestehukka taas voi johtaa kognitiivisten taitojen, keskittymiskyvyn ja muistin heikentymiseen.

Jos haluat parantaa suorituskykyäsi, välttää päänsärkyjä, kohentaa näppäryyttäsi sekä kykyäsi ratkaista ristiriitatilanteet nopeammin, huolehdi kehosi nestetasapainosta. Riittävä veden juonti auttaa pitämään mielen virkeänä ja tarkkaavaisena.

Elimistön nestetasapaino auttaa tehostamaan aivojen kapasiteettia

2. Auttaa palauttamaan elimistölle tärkeitä kemikaaleja

Hikoilu erityisesti liikunnan aikana johtaa tärkeiden mineraalien, kuten magnesiumin, kaliumin ja natriumin määrän pienentymiseen elimistössä. Jos näitä menetettyjä mineraaleja ei saada takaisin, seurauksena voi olla muun muassa väsymyksen tunnetta, lihasten heikkoutta, kramppeja ja suonenvetoja.

Pidä siis aina mielessä, että vesi on välttämätön elementti ravinteiden ja muiden tärkeiden kemikaalien kuljettamiseksi elimistön toimintaa sääteleviin kudoksiin ja elimiin. Nestehukan aikana nämä ravintoaineet eivät pysty jakautumaan tasapuolisesti niille alueille, joissa niitä eniten tarvitaan.

3. Puhdistaa valtimoita

Sairauksia on aina helpompi ehkäistä kuin hoitaa. Jos huolehdit riittävästä nestetasapainosta, autat elimistöäsi sekä ylläpitämään verenpainetta sen suositeltujen rajojen sisäpuolella, että tehostamaan ylimääräisen solujätteen poistumista kehosta.

Nestehukka puolestaan ​​voi johtaa alhaiseen verenpaineeseen ja sydämen sykkeen nousuun. Jos haluat ehkäistä näitä ongelmia, aloita terveydestäsi huolehtiminen elimistön riittävästä nesteytyksestä.

4. Pitää huolta kehon lämpötilasta

Elimistömme osaa hoitaa työnsä kunnolla. Kun kehon lämpötila alkaa syystä tai toisesta nousta, vedellä on keskeinen rooli laskea kehon lämpötilaa oman mekanisminsa eli hikoilun kautta.

Kehon lämpötilan nousun tasapainottamiseksi hikirauhaset erittävät nestettä (hikeä), joka alkaa poistumaan ihon pinnan kautta heti, kun elimistö havaitsee, että kehoon on kertynyt ylimääräistä lämpöä. Jos kehon nestetasapaino ei ole kunnossa, hikirauhasten toiminta vaikeutuu.

5. Auttaa poistamaan myrkkyjä

Riittävä veden juominen auttaa poistamaan kehosta epäpuhtauksia sekä muita ylimääräisiä aineita, joita elimistö ei enää tarvitse. Lisäksi riittävä nestetasapaino ylläpitää myrkkyjen poistamisesta vastuussa olevan tärkeän elimen eli maksan toimintaa.

6. Parantaa munuaisten toimintaa

Runsas veden juominen auttaa lisäksi ylläpitämään munuaisten asianmukaista toimintaa.  Kehon riittävä nestetasapaino takaa myös sen, että esimerkiksi kivuliaita munuaiskiviä ja sappikiviä aiheuttavat jätteet poistuvat virtsan kautta oikeaoppisesti.

Sairaat munuaiset estävät kalsiumin oikeaoppista imeytymistä luustoon. Tästä mahdollisia seurauksia voivat olla muun muassa:

  • Anemian ja sydäninfarktin riski kasvaa.
  • Veren happamuus nousee.
  • Kuukautisiin liittyvät häiriöt lisääntyvät naisilla.

7. Tehostaa ruoansulatusta ja helpottaa ulostamista

Jos kärsit ummetuksesta, lisää vedenjuontia! Kehon nestehukka hidastaa ruoansulatusta ja näin ollen myös ulosteen kulkeutumista suoliston läpi.

Ummetusta syntyy usein silloin, kun kiinteä jäte kulkeutuu paksusuolen läpi liian hitaasti. Jos ylimääräinen jäte jää paksusuoleen liian pitkäksi aikaa, se kovettuu, jolloin ongelmia alkaa ilmetä nimenomaan ulostamisen aikana. Miten sitten välttää ummetus? Vastaus on yksinkertainen: juomalla vettä.

Miten lisätä vedenjuontia?

Inkivääristä ja kurkusta valmistettu juoma on täynnä makua

Jos vedenjuonnin lisääminen aiheuttaa sinulle vaikeuksia, kokeile rohkeasti seuraavia neuvoja:

  • Vältä äärimmäisyyksiä: Kaksi litraa vettä päivässä riittää erinomaisesti aikuisen elimistön tehokkaaseen toimintaan. Pidä mielessä, että liiallisella vedenjuonnilla voi olla myös päinvastaisia vaikutuksia terveydentilaasi.
  • Tee veden juomisesta osa rutiinia: Jos unohdan alituisesti juoda vettä, lisää puhelimeesi hälytys tietyin aikavälein muistuttamaan sinua vedenjuonnista. Voit hyödyntää myös valmiita sovelluksia, jotka auttavat sinua pitämään nestetasapainoasi kunnossa.
  • Kanna vettä aina mukanasi: Tee vesipullosta uskollinen ystäväsi ja totuttele kantamaan aina laukussasi tai repussasi vähintään litran kokoista vesipulloa.
  • Mausta vesi mieltymystesi mukaan: Jos et pidä veden luonnollisesta mausta, voit lisätä sekaan esimerkiksi siivun sitruunaa, minttua, kurkkua, omenaa tai basilikaa. Veden kotitekoiseen maustamiseen löytyy runsaasti herkullisia ja samalla terveellisiä vaihtoehtoja!
  • Tee vedestä osa liikuntaharrastustasi: Jos harrastat urheilua, sinun on nesteytettävä kehoasi sekä ennen treeniä että treenin aikana ja myös sen jälkeen. Muista kuitenkin kohtuus kaikessa, myös vedenjuonnissa!

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.