Logo image
Logo image

5 yleistä virhettä nesteytyksessä

3 minuuttia
Nesteytykseen liittyy viisi yleistä virhettä. Usko tai älä, on erittäin helppoa ajautua näihin tapoihin tajuamatta sitä itse.
5 yleistä virhettä nesteytyksessä
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jotta voisit ylläpitää hyvää elämänlaatua ja välttää sairastumista, sinun tulee varmistaa, että juot tarpeeksi nesteitä. Vaikka monet ihmiset eivät välitäkään tästä tosiasiasta ja tekevät virheitä nesteytyksessä, on oikeanlainen nesteytys välttämätöntä, jotta kaikki elimet toimisivat kunnolla.

Kuiva keho alkaa osoittaa pääelintoimintojen epäonnistumista. Tämä voi johtaa aivan yhtä lailla fyysisiin, kuin myös henkisiin ongelmiin. Riittävän vedenjuonnin lisäksi nesteytettynä pysyminen riippuu muista tekijöistä, jotka monet ihmiset yleensä unohtavat.

1. Rajoita natriumin käyttöä

Some figure

On totta, että yksi lääkäreiden pääsuosituksista on tarkkailla natriumin kulutusta. Tätä mineraalia runsaasti sisältävä ruokavalio voi aiheuttaa kroonisia ongelmia nesteen kerääntymisen suhteen sekä kroonista kohonnutta verenpainetta.

Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että natrium olisi vihollinen ja että se pitäisi poistaa täysin ruokavaliosta. Liian vähäinen määrä natriumia voi myös aiheuttaa haitallisia vaikutuksia.

 • Tämän mineraalin huono imeytyminen tai sen liiallinen menetys hikoilessa tekee nesteiden korvaamisesta vaikeaa, vaikka joisitkin riittävästi vettä.
 • Kuumuus ja kosteus ovat olosuhteita, jolloin on tärkeämpää juoda tarpeeksi nesteitä ja saada tarpeeksi suolaa.

Haluatko tietää lisää? Lue: 5 yleistä nesteen kertymisen oiretta

2. Liiallinen vedenjuonti

Some figure

Vaikka riittämätön vedenjuonti voikin varmasti aiheuttaa nestehukkaa, voi liiallinen vedenjuonti tuoda myös negatiivisia vaikutuksia.

Liiallinen veden tai minkä vain muun nesteen juominen voi ylikuormittaa virtsajärjestelmää ja lisätä tulehdusten sekä infektioiden riskiä.

Keho ei ole valmistautunut prosessoimaan mitään liiallisessa määrin, ei edes vettä. Sopiva veden määrä riippuu iästä, painosta, tavoista ja säästä.

3. Magnesiumin ja kaliumin riittämätön saanti

Some figure

Urheilua tai mitä vain fyysisiä aktiviteetteja harrastavien ja paljon energiaa kuluttavien ihmisten pitäisi huolehtia siitä, että he saavat oikean määrän magnesiumia ja kaliumia.

Nämä välttämättömät mineraalit ovat merkittävässä roolissa kehon nesteytyksessä sekä lihasten terveyden kannalta. Niiden vaje voi haitata kunnollista solujen nesteytystä sekä elektrolyyttien tasapainoa.

Jos sinulta puuttuu toista mineraalia, on sinulla suurempi riski kärsiä lihaskrampeista, kivuista ja muista nestehukan oireista. 

 • Yleisesti ottaen on suositeltavaa syödä hedelmiä, vihanneksia, palkokasveja ja viljoja taataksesi oikeanlaisen imeytymisen.

4. Sokeristen juomien juominen

Some figure

Monet ihmiset ajattelevat, että keho voidaan nesteyttää juomalla virvoitusjuomia tai sokerisia hedelmämehuja.

Vaikka ne ehkä sammuttavatkin janosi, ovat niiden ainesosat kaukana keholle terveellisistä ainesosista.

 • Nämä juomat ovat täynnä sokeria sekä lisättyjä kemiallisia ainesosia, jotka solujen nesteyttämisen sijaan voivat aiheuttaa nestehukkaa.
 • Niistä puuttuu myös laadukkaita ravintoaineita. Vaikka joissakin saatetaankin sanoa, että ne on valmistettu hedelmistä, ei niissä ole samanlaisia ominaisuuksia kuin tuoreissa hedelmissä.
 • Monet sisältävät stimuloivia ainesosia, jotka voivat aiheuttaa ei-toivottuja terveysvaikutuksia.

Tiesitkö? 6 merkkiä korkeasta verensokerista

5. Kehon antamien merkkien huomiotta jättäminen

Some figure

Toisinaan saatat ajatella, että nesteytät itsesi hyvin, mutta todellisuudessa et tee niin. On monia tekijöitä, jotka ottavat osaa tähän prosessiin ja sen takia ei ole ihme, että kun teet kömmähdyksen, voit ajautua tietyntasoiseen nestehukkaan.

Vaikka keho lähettää sinulle monia signaaleja, et välttämättä aina kiinnitä huomiota niihin tai ymmärrä mitä ne yrittävät sanoa.

Huolestuttavinta on se, kun annat niiden kasvaa ja pahentua ja lopulta tajuat ongelman olemassaolon sen jälkeen, kun se on jo aiheuttanut huomattavaa vahinkoa.

 • Oireet kuten muutokset virtsalla käymisessä tai virtsatietulehdukset voivat olla merkkejä siitä, että kehossasi ei ole tarpeeksi nestettä tai elektrolyyttejä.
 • Ne voivat myös esiintyä jatkuvana päänsärkynä, janon tunteena sekä lihaskramppeina.
 • Jotkut ihmiset kärsivät sydämen sykkeen laskemisesta ja pyörtymisestä.

Jos näitä oireita ilmenee, on tärkeää että juot urheilujuomaa pienin, mutta toistuvin siemauksin.

Tämän jälkeen sinun pitäisi aloittaa kohtuullinen ja asteittainen nesteytyssuunnitelma. Sinun ei pitäisi liioitella sen suhteen ja ylikuormittaa vatsaasi nesteillä.

Tajusitko tehneesi joitakin yllä mainittuja virheitä nesteytyksessä? Jos näin on, yritä korjata ne niin pian kuin mahdollista, jotta et kärsi listaamistamme seurauksista.

Pidä mielessä, että jos harrastat urheilua tai työskentelet jossakin, missä kulutat paljon energiaa, pitäisi sinun täydentää nesteytyssuunnitelmaa varmistaaksesi että pidät kehon kunnolla nesteytettynä. Sama pätee myös silloin, jos kärsit jostakin sairaudesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ferry, M., Dal Canton, A., Manz, F., Armstrong, L., Sawka, M., Ritz, P., & Rosenberg, I. (2005). Strategies for ensuring good hydration in the elderly. In Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1301/nr.2005.jun.S22-S29
 • Popkin, B. M., D’Anci, K. E., & Rosenberg, I. H. (2010). Water, hydration, and health. Nutrition Reviews. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
 • Armstrong, L. E. (2007). Assessing Hydration Status: The Elusive Gold Standard. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2007.10719661

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.