5 yleistä nesteen kertymisen oiretta

26 maaliskuun, 2019
Tiesitkö että voimakas väsymys, veltto olo ja tulehtuneet raajat voivat olla oireita jotka kertovat nesteen kertymisestä kehoon?

Nesteen kertyminen on yksi niistä kehon toiminnan häiriöistä, joista nykyaikana kärsitään kaikkein eniten. Tämä aineenvaihdunnan ongelma pitää sisällään epänormaalin nesteen kertymisen kudoksiin ihon alle tai kehon sisäisiin kohtiin.

Sitä ilmenee useimmiten alaraajoissa, mutta nesteen kertymistä voi ilmetä myös käsissä, käsivarsissa, kasvoissa ja vatsassa.

Vaikka tätä ei luokitellakaan sairaudeksi, nesteen kertyminen on kuitenkin joskus merkki muista, vakavammista sairauksista. Nämä voivat olla ongelmia verenkierrossa, tukkeumia imusuonijärjestelmässä ja hormonaalisia epätasapainotiloja.

Vaikka joskus tämä ilmiö jääkin huomioimatta, se saa lähes aina aikaan sarjan reaktioita sillä tällöin keholla on vaikeuksia ehkäistä ja hoitaa tulehduksia.

Tämän vuoksi ja jotta ongelmia voitaisiin välttää, on tärkeää ymmärtää kuinka nesteen kertyminen alkaa ja mitä menetelmiä voidaan ottaa avuksi tämän ongelman hallitsemisessa.

Seuraavaksi haluamme siis kertoa nesteen kertymisen pääoireista ja vinkeistä, jotka auttavat tämän häiriön estämisessä – jatka lukemista, jos haluat luonnollista apua tähän pulmaan!

Nesteen kertymisen oireet, joihin tulisi reagoida

Lievät tapaukset jäävät usein huomiotta tai ne sekoitetaan pieneen painonnousuun.

Jos tila kuitenkin muuttuu vakavammaksi, se aiheuttaa sarjan oireita jotka voivat vähentää ihmisen kykyä hoitaa päivittäisiä asioita.

1. Turvotus raajoissa

mummo tarkastelee polveaan nesteen kertymisen varalta

Huomattava turvotus jaloissa ja käsissä voi olla riittävä merkki kehossa ilmenevän nesteen kertymistä.

Raajat näyttävät tällöin suuremmilta kuin normaalisti ja niissä voi olla verenkierto-ongelmia.

Muita tulehdukselle ja turvotukselle alttiita alueita ovat:

 • vatsa
 • rinta
 • kasvot

2. Veltto olo

On tavallista että tämän tilan vuoksi henkilöllä on veltto olo, ja tämä on erityisen huomattava oire silloin kun ihminen on fyysisesti aktiivinen.

Epänormaali nesteiden kertyminen tuo lisää painoa kehoon, mikä vaikuttaa lihasten, imusuonten ja verenkierron terveyteen.

3. Selluliitti

pakaroissa selluliittia: nesteen kertymisen merkki

Monet tekijät saavat aikaan selluliitin kerääntymisen pakaroihin ja jalkoihin. Kun tämän aiheuttaa nesteen kertyminen, selluliitti voi tulla näkyvämmäksi ja se voi muuttua myös vaikeammaksi ongelmaksi hoitaa.

Vaikka moni ulkoinen hoito voikin auttaa vähentämään selluliittia, on hyvin tärkeää hoitaa nesteen kertymistä jotta asiaan saataisiin muutos.

4. Uupumus ja yleinen epämukava olo

Koska nesteen kertyminen vaikuttaa haitallisesti verenkiertoon, tämä ongelma aiheuttaa ihmiselle fyysisen uupumuksen ja yleisen epämukavan olon jaksoja.

Hapen kulkeutuminen ja ravinteiden pääsy soluille vaikeutuu. Tämä vaikuttaa ihmisen fyysiseen ja henkiseen toimintakykyyn.

5. Virtsan määrän vähentyminen

vatsanväänteitä

Kun munuaiset eivät pysty käsittelemään kehon nesteitä kunnolla, tuloksena on virtsan vähentyminen, mikä lisää tulehdusten riskiä virtsatiejärjestelmässä.

Kuinka nesteen kertymistä voidaan estää?

On monia sellaisia tapoja ja hoitoja, jotka voivat auttaa estämään ja lievittämään tätä ongelmaa. Vaikka moni tekijä vaikuttaakin sen ilmenemiseen, elämäntyylin parantaminen voi merkittävästi minimoida nesteen kertymisen riskiä.

Rajoita suolan määrää ravinnossasi

Liiallinen suolankäyttö saa aikaan epätasapainotiloja kehossa, mikä aiheuttaa veden kertymistä kudoksiin.

Sen vuoksi on tärkeää rajoittaa suolan käyttöä. Etenkin pöytäsuolaa tulisi välttää, mutta lisäksi tulisi vähentää seuraavien ruokien syöntiä:

 • makkarat
 • säilykkeet
 • juusto
 • pakatut tuotteet
 • hiilihapolliset juomat

Lisää vedenjuontia

juo vettä

Suuri tekijä nesteen kertymisessä on se, ettei juoda tarpeeksi vettä. Vesi säätelee verenkiertoa sekä optimoi munuaisten tekemää työtä, ja siten se poistaa jätettä kehosta.

Nauti nestettä poistavia ruokia

On olemassa suuri määrä nestettä poistavia ruokia, jotka voivat olla avuksi ylimääräisten nesteiden poistamiseksi kehosta.

Kaikkein suosituimmat tuotteet tässä tarkoituksessa ovat seuraavat:

 • ananas
 • artisokka
 • punajuuri
 • parsa
 • vesimeloni
 • meloni
 • korte
 • inkivääri

Vältä tiukkojen vaatteiden käyttöä

liian pienet farkut

Liian tiukat vaatteet, jotka estävät kunnollisen verenkierron, voivat vaikuttaa nesteen kerääntymiseen, suonikohjujen kehittymiseen ja muihin ongelmiin.

Liikunta

Istuma-asentoon painottuva elämäntapa tai samassa asennossa pitkään oleminen voi saada aikaan epätasapainoa kehossa, mikä saattaa aiheuttaa ongelmia verenkierrossa ja nesteen kertymistä.

Säännöllinen liikunta, ainakin 20-30 minuuttia liikuntaa joka päivä, aktivoi verenkiertoa, parantaa solujen hapettumisprosesseja sekä tukee niitä prosesseja, jotka auttavat pitämään kehon puhtaana ja tasapainossa.

Onko itselläsi mitään näistä oireista? Jos on, aloita elintapojesi muuttaminen ja tee vaadittavat asiat ongelman hallitsemiseksi luonnollisen konstein.

Jos ongelma tästä huolimatta pahenee tai jatkuu, ota asia puheeksi lääkärin kanssa.

 • De Micheli, Alfredo. “Miguel Servet y la circulación sanguínea pulmonar.” Archivos de cardiología de México 73.3 (2003): 171-174.
 • Echevarría, Miriam, and Rafael Zardoya. “Acuaporinas: los canales de agua celulares.” Investigación y ciencia 12 (2006): 60-67.
 • Figueroa-Damián, Ricardo, et al. “Consumo de agua en el embarazo y la lactancia.” Acta Pediátrica de México 34.2 (2013): 102-108.