Tiesitkö, että nämä ruoat nostavat verenpainetta?

· maaliskuu 10, 2018
Kun jotkut ruoat voivat saada verenpaineen nousemaan, runsas hedelmien ja vihannesten syönti puolestaan voi auttaa suuresti sen hillitsemisessä.

Tiesitkö, että monet ruoat nostavat verenpainetta?

Verenpaine on se voima, jolla veri pumpataan elimistön läpi. Vaikka se vaihtelee jatkuvasti, saatat nähdä joko suuria lukemia, mikä tunnetaan hypertensiona, tai matalia lukemia, mitä kutsutaan hypotensioksi.

  • Hypertensio on kyseessä, kun lukemat ovat enemmän kuin 140/90.
  • Kun ne ovat alle 100/60, kyseessä on hypotensio.

Korkeasta verenpaineesta kärsivät ihmiset tarvitsevat yleensä lääkitystä, kun taas matalasta verenpaineesta kärsivät eivät.

Kumpikin ääripää on haitallinen sydämen terveydelle, ja hyvät ruokailutottumukset ovat välttämättömät verenpaineen palauttamiseksi normaalille tasolle.

Jos sinun on alennettava verenpainettasi tai nostettava sitä luonnollisesti, jatka lukemista, sillä kerromme sinulle mitkä 8 ruokaa nostavat sitä.

Verenpainetta säätelevät ruoat

1. Suola

suolasirotin

Jotkut ruoat nostavat verenpainetta, ja suola on niistä yksi tehokkaimmista. Jos sinulla on korkea verenpaine, on erittäin suositeltavaa vähentää suolan syömistä.

Toisaalta taas jos verenpaineesi on liian matala, sinun kannattaa lisätä suolan määrää ruokavaliossasi, menemättä kuitenkaan liiallisuuksiin.

Leikkeleet ovat erinomainen suolan lähde, jos verenpaineesi putoaa yhtäkkiä.

Lue tämäkin artikkeli: Paranna munuaistesi terveyttä – jätä suola pois

2. Pähkinät

Pähkinät, kuten saksanpähkinät, mantelit ja hasselpähkinät, ovat erinomainen B-vitamiinin lähde. Se on välttämätön ravintoaine verenpaineen pitämiseksi tasapainossa.

Riittämätön B-vitamiinipitoisten ruokien syöminen voi aiheuttaa verenpaineen laskua paljon useammin.

Tätä vitamiinia on myös kananmunissa, viljoissa ja maitotuotteissa.

3. Leikkeleet

leikkeleet

Leikkeleet ja makkarat, kuten hot dogit ja kinkku, tunnetaan suuresta suola- ja rasvapitoisuudestaan, joten ne sopivat silloin tällöin ihmisille, joilla on matala verenpaine.

Jos sinulla sen sijaan on korkea verenpaine, on hyvä välttää niitä ja ehkäistä näin äkillisiä verenpaineen nousuja.

Muista kummassakin tapauksessa olla syömättä niitä liikaa, sillä ne sisältävät hyvin paljon rasvaa ja useimmiten lisäaineita.

Suosittelemme lukemaan: 7 luonnollista keinoa vähentää korkeaa verenpainetta

4. Kahvi tai tee

Kofeiinipitoiset juomat, kuten kahvi, tee ja jopa limu, nostavat sydämensykettä ja tämän seurauksena myös verenpainetta.

Ihmisille, joilla on matala verenpaine, suositellaan yhdestä kahteen kupillista kahvia päivässä verenpainetasojen pitämiseksi normaalina.

Toisaalta taas korkeasta verenpaineesta kärsivien tulisi vähentää näiden juomien nauttimista ongelmien ehkäisemiseksi.

Kummassakin tapauksessa nauti kofeiinia hillitysti, erityisesti kahvin kohdalla, takykardian välttämiseksi.

5. Suklaa

suklaakohvehdit

Suklaa nostaa erinomaisesti sykettä johtuen sen sisältämästä teobromiinista. 

Paras tapa nauttia sitä on syödä aamulla yhdestä kahteen palaa tummaa suklaata, jossa on vähintään 70 % kaakaota.

Se sisältää vähemmän rasvaa kuin maitosuklaa ja on terveydelle hyväksi. Korkeasta verenpaineesta kärsivien ihmisten tulisi kuitenkin vähentää suklaan syömistä.

Lue tämäkin artikkeli: Suklaa tehostaa aivojen toimintaa

6. Liha

Liha on toinen sopiva vaihtoehto, jos verenpaineesi on joskus laskenut vaarallisesti. Parasta on punainen liha, jossa on paljon rasvaa.

On kuitenkin erittäin tärkeää muistaa kohtuus oli verenpaine mikä tahansa, jotta vältät suuremmat ongelmat, kuten korkean kolesterolin ja korkeat triglyseridiarvot.

Korkeasta verenpaineesta kärsiville vähärasvaiset lihat ovat paras vaihtoehto, ja lihan syömistä kannattaa vähentää yhteen tai kahteen kertaan viikossa.

7. Energiajuomat ja elektrolyytteja sisältävät juomat

urheilujuoma

Nämä juomat nostavat erittäin hyvin verenpainetta suuren kalium-, magnesium- ja natriumpitoisuutensa takia, jos sinulla on matala verenpaine.

8. Alkoholi (viini)

Viittaamme tässä erityisesti viiniin. On tutkittu, että yksi viinilasillinen päivässä on erinomainen terveyden kannalta.

Jos sinulla on matala verenpaine, on suositeltavaa juoda lasillinen viiniä päivässä. Jos puolestasi kärsit korkeasta verenpaineesta, on parasta välttää kaikenlaisia alkoholijuomia mahdollisimman paljon.

Artikkelikuva on lähteestä wikiHow.com