Logo image
Logo image

Tiesitkö, että nämä ruoat nostavat verenpainetta?

2 minuuttia
Kun jotkut ruoat voivat saada verenpaineen nousemaan, runsas hedelmien ja vihannesten syönti puolestaan voi auttaa suuresti sen hillitsemisessä.
Tiesitkö, että nämä ruoat nostavat verenpainetta?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Tiesitkö, että monet ruoat nostavat verenpainetta?

Verenpaine on se voima, jolla veri pumpataan elimistön läpi. Vaikka se vaihtelee jatkuvasti, saatat nähdä joko suuria lukemia, mikä tunnetaan hypertensiona, tai matalia lukemia, mitä kutsutaan hypotensioksi.

  • Hypertensio on kyseessä, kun lukemat ovat enemmän kuin 140/90.
  • Kun ne ovat alle 100/60, kyseessä on hypotensio.

Korkeasta verenpaineesta kärsivät ihmiset tarvitsevat yleensä lääkitystä, kun taas matalasta verenpaineesta kärsivät eivät.

Kumpikin ääripää on haitallinen sydämen terveydelle, ja hyvät ruokailutottumukset ovat välttämättömät verenpaineen palauttamiseksi normaalille tasolle.

Jos sinun on alennettava verenpainettasi tai nostettava sitä luonnollisesti, jatka lukemista, sillä kerromme sinulle mitkä 8 ruokaa nostavat sitä.

Verenpainetta säätelevät ruoat

1. Suola

Some figure

Jotkut ruoat nostavat verenpainetta, ja suola on niistä yksi tehokkaimmista. Jos sinulla on korkea verenpaine, on erittäin suositeltavaa vähentää suolan syömistä.

Toisaalta taas jos verenpaineesi on liian matala, sinun kannattaa lisätä suolan määrää ruokavaliossasi, menemättä kuitenkaan liiallisuuksiin.

Leikkeleet ovat erinomainen suolan lähde, jos verenpaineesi putoaa yhtäkkiä.

Lue tämäkin artikkeli: Paranna munuaistesi terveyttä – jätä suola pois

2. Pähkinät

Pähkinät, kuten saksanpähkinät, mantelit ja hasselpähkinät, ovat erinomainen B-vitamiinin lähde. Se on välttämätön ravintoaine verenpaineen pitämiseksi tasapainossa.

Riittämätön B-vitamiinipitoisten ruokien syöminen voi aiheuttaa verenpaineen laskua paljon useammin.

Tätä vitamiinia on myös kananmunissa, viljoissa ja maitotuotteissa.

3. Leikkeleet

Some figure

Leikkeleet ja makkarat, kuten hot dogit ja kinkku, tunnetaan suuresta suola- ja rasvapitoisuudestaan, joten ne sopivat silloin tällöin ihmisille, joilla on matala verenpaine.

Jos sinulla sen sijaan on korkea verenpaine, on hyvä välttää niitä ja ehkäistä näin äkillisiä verenpaineen nousuja.

Muista kummassakin tapauksessa olla syömättä niitä liikaa, sillä ne sisältävät hyvin paljon rasvaa ja useimmiten lisäaineita.

Suosittelemme lukemaan: 7 luonnollista keinoa vähentää korkeaa verenpainetta

4. Kahvi tai tee

Kofeiinipitoiset juomat, kuten kahvi, tee ja jopa limu, nostavat sydämensykettä ja tämän seurauksena myös verenpainetta.

Ihmisille, joilla on matala verenpaine, suositellaan yhdestä kahteen kupillista kahvia päivässä verenpainetasojen pitämiseksi normaalina.

Toisaalta taas korkeasta verenpaineesta kärsivien tulisi vähentää näiden juomien nauttimista ongelmien ehkäisemiseksi.

Kummassakin tapauksessa nauti kofeiinia hillitysti, erityisesti kahvin kohdalla, takykardian välttämiseksi.

5. Suklaa

Some figure

Suklaa nostaa erinomaisesti sykettä johtuen sen sisältämästä teobromiinista. 

Paras tapa nauttia sitä on syödä aamulla yhdestä kahteen palaa tummaa suklaata, jossa on vähintään 70 % kaakaota.

Se sisältää vähemmän rasvaa kuin maitosuklaa ja on terveydelle hyväksi. Korkeasta verenpaineesta kärsivien ihmisten tulisi kuitenkin vähentää suklaan syömistä.

Lue tämäkin artikkeli: Suklaa tehostaa aivojen toimintaa

6. Liha

Liha on toinen sopiva vaihtoehto, jos verenpaineesi on joskus laskenut vaarallisesti. Parasta on punainen liha, jossa on paljon rasvaa.

On kuitenkin erittäin tärkeää muistaa kohtuus oli verenpaine mikä tahansa, jotta vältät suuremmat ongelmat, kuten korkean kolesterolin ja korkeat triglyseridiarvot.

Korkeasta verenpaineesta kärsiville vähärasvaiset lihat ovat paras vaihtoehto, ja lihan syömistä kannattaa vähentää yhteen tai kahteen kertaan viikossa.

7. Energiajuomat ja elektrolyytteja sisältävät juomat

Some figure

Nämä juomat nostavat erittäin hyvin verenpainetta suuren kalium-, magnesium- ja natriumpitoisuutensa takia, jos sinulla on matala verenpaine.

8. Alkoholi (viini)

Viittaamme tässä erityisesti viiniin. On tutkittu, että yksi viinilasillinen päivässä on erinomainen terveyden kannalta.

Jos sinulla on matala verenpaine, on suositeltavaa juoda lasillinen viiniä päivässä. Jos puolestasi kärsit korkeasta verenpaineesta, on parasta välttää kaikenlaisia alkoholijuomia mahdollisimman paljon.

Artikkelikuva on lähteestä wikiHow.com


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ndanuko RN, Tapsell LC, Charlton KE, Neale EP, Batterham MJ. Dietary Patterns and Blood Pressure in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2016;7(1):76–89. Published 2016 Jan 15. doi:10.3945/an.115.009753
  • Simonds, S. E., Pryor, J. T., Ravussin, E., Greenway, F. L., Dileone, R., Allen, A. M., … Cowley, M. A. (2014). Leptin mediates the increase in blood pressure associated with obesity. Cell. https://doi.org/10.1016/j.cell.2014.10.058
  • Ha SK. Dietary salt intake and hypertension. Electrolyte Blood Press. 2014;12(1):7–18. doi:10.5049/EBP.2014.12.1.7 https://doi.org/10.3109/19390210903535035
  • Wu PY, Yang SH, Wong TC, et al. Association of Processed Meat Intake with Hypertension Risk in Hemodialysis Patients: A Cross-Sectional Study. PLoS One. 2015;10(10):e0141917. Published 2015 Oct 30. doi:10.1371/journal.pone.0141917
  • Penn State. “Eating lean beef daily can help lower blood pressure, study suggests.” ScienceDaily. ScienceDaily, 17 July 2014. <www.sciencedaily.com/releases/2014/07/140717142049.htm>
  • Tzoulaki I, Brown IJ, Chan Q, et al. Relation of iron and red meat intake to blood pressure: cross sectional epidemiological study. BMJ. 2008;337:a258. Published 2008 Jul 15. doi:10.1136/bmj.a258
  • Saleem TS, Basha SD. Red wine: A drink to your heart. J Cardiovasc Dis Res. 2010;1(4):171–176. doi:10.4103/0975-3583.74259

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.