Logo image
Logo image

Lievitä alhaista verenpainetta näillä keinoilla

3 minuuttia
Kärsitkö matalasta verenpaineesta? Nämä ruoat voivat auttaa!
Lievitä alhaista verenpainetta näillä keinoilla
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Lievitä alhaista verenpainetta kotikonstein. Hypotensio on vaiva, joka aiheuttaa epänormaalin alhaista verenpainetta. Sen yleisimmät oireet ovat huimaus ja pyörrytys. Kohtaus voi kestää muutamasta sekunnista pariin minuuttiin.

Lievitä alhaista verenpainetta tämän artikkelin vinkeillä.

Mitä hypotensio on ja miksi sitä ilmenee

Some figure

Verenpaine on veren aikaansaamaa painetta verisuonten seinämiin. Alhainen verenpaine tarkoittaa heikkoa tai normaalia heikompaa painetta (riippuen ihmisen iästä tai sukupuolesta).

Kun verenpaine on matala, tärkeimmät elimet eivät saa tarpeeksi verta.

Suurimmat syyt ovat:

 • Kipu-, ahdistus- ja masennuslääkkeiden syöminen
 • Rytmihäiriöt tai sydänkohtaukset
 • Nestehukka
 • Diabetes
 • Diureetit tai sydänlääkkeet
 • Sydämen vajaatoiminta
 • Syömishäiriöt
 • Äkkinäinen asennon muutos (esimerkiksi noustessa ylös sängystä)

Tavallisimmat alhaisen verenpaineen oireet ovat:

 • Pyörrytys, sumea näkö, huimaus
 • Pahoinvointi ja oksentelu
 • Kalpeus
 • Rintakivut
 • Pyörtyminen
 • Jalkojen tai käsien puutuminen
 • Epävakauden tunne
 • Jäykkä niska

Lievitä alhaista verenpainetta näillä ruoilla

Some figure

Jos kärsit matalasta verenpaineesta ja sinulla on vähintään yksi sen tyypillisistä oireista, ihan ensiksi olisi hyvä istua rauhallisessa paikassa ja hengittää normaalisti. 

Lisäksi verenpaineen säätelemiseksi ja liian alhaisen verenpaineen aiheuttaman epämukavuuden vähentämiseksi kannattaa nauttia joitakin ruokia tai juomia. Lievitä alhaista verenpainetta heti kun alkaa heikottaa seuraavin konstein:

Vesi

Jos matalan verenpaineen syynä on nestehukka tai lämpöhalvaus, tehokkain hoito on juoda vettä.

Aloita hitaasti muutamalla siemauksella ja juo lisää kun alat tuntea olosi paremmaksi. Muista, että vettä on juotava kaksi litraa joka päivä elimistön riittäväksi nesteyttämiseksi ja monien oireiden ehkäisemiseksi.

Suklaa

Some figure

Oletko niitä ihmisiä, joilla on jatkuvasti matala verenpaine? Siinä tapauksessa älä epäröi kantaa mukanasi hieman suklaata. Sen sisältämä teobromiini nostaa ja parantaa verenpainetta.

Suosittelemme syömään suklaata, jossa on enemmän kaakaota kuin rasvaa tai maitoa, koska se on terveellisempää.

Elektrolyyttejä sisältävät juomat

Näitä hyvin tunnettuja “urheilujuomia” suositellaan matalasta verenpaineesta kärsiville ihmisille, sillä ne sisältävät lukuisia mineraaleja: natriumia, magnesiumia ja kaliumia.

Jos mineraaliveden juominen ei poista oireita kokonaan, kokeile isotonisia juomia.

Juustot

Some figure

Koska juustot sisältävät suolaa, tuoreen juustopalan syöminen on erinomainen idea verenpaineen romahtaessa. Voit syödä myös kalkkunavoileivän, oliivin tai suolakurkun.

Näiden ruokien sisältämä natrium riittää ehkäisemään alhaista verenpainetta. Suolan määrää ei kuitenkaan tulisi liioitella, sillä se voi nostaa verenpainetta liiaksi ja olla vaarallista terveydellesi.

Kahvi tai tee

Kuten suolaa, kannattaa nauttia myös pieniä määriä kofeiinia, jos verenpaine on alhainen. Kupillinen kuumaa kahvia tai teetä riittää.

Älä nauti liikaa kumpaakaan, sillä ne voivat aiheuttaa takykardiaa.

Lakritsi

Some figure

Lakritsi on mielenkiintoinen vaihtoehto matalan verenpaineen ehkäisemisessä. Se säätelee verenpainetta, ja sitä voidaan nauttia sekä teessä että jälkiruoissa.

Jos on esimerkiksi erittäin kuuma kesäpäivä, juo kupillinen lakritsiteetä aamiaisella ehkäistäksesi verenpaineen romahdusta.

Pähkinät

Sisältämiensä B-vitamiinien ansiosta pähkinöillä on kyky tasapainottaa verenpainetta. Ne ehkäisevät alhaisen verenpaineen lisäksi myös liian korkeaa verenpainetta.

Voit aina kantaa mukanasi pientä pussillista manteleita, rusinoita, hasselpähkinöitä ja muita pähkinöitä siltä varalta, että olosi huononee.

Muita B-vitamiinia sisältäviä ruokia ovat palkokasvit ja viljat.

Rosmariini

Some figure

Ruukullinen rosmariinia on täydellinen kasvi keittiöön ja käytettäväksi sadoissa erilaisissa resepteissä (erityisesti liharuokien kanssa).

Rosmariini ylläpitää verenpainetasoja, ja näin ollen suosittelemme nauttimaan sitä teen muodossa kun oireesi alkavat.

C-vitamiinipitoiset hedelmät

Vaikka kaikki hedelmät ovat hyviä nestehukan ehkäisemisessä tai alhaisen verenpaineen oireiden lievittämisessä, yksi ryhmä erottuu edukseen kaikista muista: sitrushedelmät. 

Lievitä alhaista verenpainetta syömällä appelsiinia tai greippiä, tai nauti kiiviä jälkiruoaksi.

Liha

Some figure

Voit lisätä rosmariinia lihaan ja tuplata näin sen hyödyt. Lihan lisäksi suosittelemme myös syömään suolakurkkuja, jos olet kärsinyt vakavasta verenpaineen laskusta.

Älä kuitenkaan käytä tätä tilaisuutena syödä suurta annosta lihaa: yksi tai kaksi palaa riittää. Muutoin saat liikaa rasvaa.

Mitä tehdä verenpaineen romahtaessa

Yllä mainittujen ruokien ja juomien nauttimisen lisäksi kannattaa noudattaa myös seuraavia vinkkejä verenpaineen romahtaessa:

 • Käy pitkäksesi jalat koholla tai istu alas ja laita pää polviesi väliin.
 • Avaa ikkunat ja hengitä raitista ilmaa.
 • Juo lasillinen vettä.
 • Syö välipala tai jotakin makeaa.
 • Lopeta se mitä olit tekemässä välttääksesi pyörtymisen tai kaatumisen.
 • Jos oireet eivät katoa, soita hätänumeroon.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Tritapepe, L., Nencini, C., & Tallarico, D. (2012). Hypotension. In Echocardiography for Intensivists. https://doi.org/10.1007/978-88-470-2583-7_30
 • Engler, M. B., Engler, M. M., Browne, A., Chiu, E. Y., Mietus-Snyder, M. L., Paul, S. M., … Blumberg, J. (2004). Flavonoid-Rich Dark Chocolate Improves Endothelial Function and Increases Plasma Epicatechin Concentrations in Healthy Adults. Journal of the American College of Nutrition. https://doi.org/10.1080/07315724.2004.10719361
 • Jéquier, E., & Constant, F. (2010). Water as an essential nutrient: The physiological basis of hydration. European Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1038/ejcn.2009.111
 • Hypotension

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.