5 diabeteksen yllättävää oiretta

Tiesitkö, että diabetes voi huonontaa ihmisen kuuloa? Jos siis huomaat itselläsi ongelmia kuulon suhteen, käy lääkärissä hankkimassa selvyys tilanteestasi.
5 diabeteksen yllättävää oiretta

Viimeisin päivitys: 22 helmikuu, 2019

Diabetes on merkittävä terveysongelma, joka koskee yli kuutta miljoonaa ihmistä ympäri maailmaa. Diabeteksen voi saada missä iässä tahansa.

Kyseessä on krooninen ja monimutkainen aineenvaihdunnan häiriö, joka käsittää sen, että keho toimii epänormaalilla tavalla koskien ravinnosta saatujen sokereiden, proteiinien ja rasvan käsittelyä aineenvaihdunnassa.

Diabeteksesta kärsivillä liiallinen glukoosi veressä vahingoittaa kehon kudoksia ja elimiä.

Viime vuosina on toteutettu useita kampanjoita, jotta tietoisuutta diabeteksen riskeistä voitaisiin lisätä ja tämän sairauden tuomia ongelmia välttää. Valtiot ja organisaatiot tekevät tässä yhteistyötä, mutta siitä huolimatta moni kärsii tämän vakavan terveysongelman seurauksista, ja diabetes tulee tietoon vasta myöhemmin ja yllättäen.

Tällä kertaa haluamme siis kertoa tarkemmin diabeteksen yllättävistä oireista – jatka lukemista, jotta voisit huolehtia terveydestäsi paremmin!

1. Suun ongelmat

 

huolehdi suun terveydestä

Ne, joilla diabetes on hoitamattomana, omaavat suuremman riskin saada suuongelmia kuin ne, joilla glukoosin taso on normaali, ja tämä sisältää myös ikenet.

Jos sinulla on diabetes, diabeteksen ensiaste tai metabolinen oireyhtymä, sinun tulisi kiinnittää erityisen suurta huomiota suuhygieniaan sekä käydä hammaslääkärissä säännöllisesti.

Ei ole epätavallista, että ihmiset saavat tietää diabeteksen seurauksista ensimmäiseksi juuri hammaslääkäriltään. Ehkäpä äkillisesti huomaat hampaittesi reikiintymistä tai ienongelmia, tai kenties hammaslääkärisi sanoo sinulle asiasta.

Kaikkein yleisimmät ongelmat, joita diabetes aiheuttaa suussa, ovat seuraavat:

 • Parodontiitti: tämä sairaus vaikuttaa siihen luuhun, joka pitää paikoillaan hampaitasi. On tärkeää noudattaa hoito-ohjeita, jotka hammaslääkäriltäsi saat, jotta hampaiden menetys ei olisi riski.
 • Hampaiden reikiintyminen: sen lisäksi että hampaissa olevat reiät näyttävät huonoilta, niiden ohessa ilmenee myös herkkyyttä kuumille ja kylmille ruoille. Glukoosin tasot tulisi pitää hallinnassa, ja hampaat tulisi myös puhdistaa ruoan ja sokerin jäämistä.
 • Ongelmia kitalaessa.
 • Pahanhajuinen tai hedelmäiseltä tuoksuva hengitys: joskus tämä on ensimmäinen havaittava merkki siitä, että henkilöllä on diabetes. Jos huomaat tätä itselläsi, käy lääkärintarkastuksessa niin pian kuin mahdollista, jotta veresi glukoositasot voidaan selvittää.

Lue aiheesta lisää: Puhdista hampaat luonnontuotteilla

2. Kuulon huononeminen

Diabeteksesta kärsivillä on havaittu laajemmin kuulon heikkenemistä kuin niillä, joilla veren glukoosipitoisuus on tavallisella tasolla. Tämä heikkeneminen voidaan todeta useiden kokeiden avulla, joissa testataan ihmisen kykyä kuulla matalaa, keskitason ja korkeaa frekvenssiä molemmissa korvissa.

Ne, joilla on tämä seuraus diabeteksesta, saattavat havaita itsessään myös seuraavia oireita:

 • pyörrytys
 • korvien surina
 • kuulon heikkeneminen
 • tasapaino-ongelmat

Huonosti hallitut glukoositasot voivat myös johtaa skleroosiin sisäisessä auditiivisessa valtimossa, aspiraalin ganglion atrofiaan, sekä kahdeksannen kallohermon demyelinointiin.

Jos sinulla on ikää yli 40 vuotta, riskisi kasvaa suuresti tätä koskien.

Kiinnitä siis asiaan huomiota, jos olet viime aikoina voinut huomata, että kuulosi ei ole enää hyvä, tai mikäli ihmiset joutuvat huutamaan sinulle – tällöin on tärkeää käydä lääkärissä.

3. Ihotulehdukset

Ihon tulehtuminen on myös diabeteksen odottamaton seuraus. Yleiset ongelmat voidaan luokitella neljään ryhmään, jotka ovat seuraavat:

 • vammat
 • ihotulehdukset
 • reaktiot lääkkeisiin
 • diabeetikon jalka

Diabetesta sairastavat henkilöt ovat erityisen alttiita ihon kuivumiselle. Tämä johtuu siitä, että glukoositasojen ollessa hyvin korkeat keho yrittää vapauttaa sokeria siten, että ihminen joutuu virtsaamaan usein.

Jos glukoosi ei laskeudu sopiville tasoille, sinun täytyy käydä virtsaamassa useammin, ja kehosi tulee näin menettämään nestettä liikaa. Jos et korvaa tätä menetettyä nestettä juomalla vettä, elimistösi kokee nestehukan.

Vakavissa tapauksissa ihmiselle saattaa muodostua myös kutiavia tai hilseileviä punaisia kohtia ihossa. Muista, että 8 lasillista (2 litraa) vettä on se vähimmäismäärä, joka suositellaan juotavaksi päivittäin.

Voit tietysti kosteuttaa ihoasi voiteiden avulla, jotka on tarkoitettu kuivalle iholle, mutta jos kehosi on kuiva, voiteiden teho kestää vain hetken.

4. Obstruktiivinen uniapnea

 

nuku kunnolla

Yksi yllättävä seuraus diabeteksesta on obstruktiivinen uniapnea (OSA). Tämä on tavallinen hengitysteiden ongelma, ja se jää usein huomaamatta. Se on kyseessä silloin, kun hengitystiet katkonaisesti ja toistuvasti menevät kasaan ihmisen nukkuessa.

2 % naisista ja 4 % miehistä kärsii tästä ongelmasta. Kaksi kyseisen sairauden kehittymiseen vaikuttavaa tekijää ovat ylipaino ja diabetes.

Jos alat huomata, että et pysty hengittämään enää kunnolla nukkuessasi, sinun tulee harrastaa enemmän liikuntaa ja syödä terveellisemmin, jotta voisit pudottaa painoa. Paras liikuntaratkaisu on tunnin mittainen kävely, jonka lisäksi ruokavalioon tulee sisältää runsaasti kasviksia.

5. Seksuaalisen toimintakyvyn häiriintyminen

Diabetes voi johtaa myös seksuaalisen toimintakyvyn ongelmiin sekä miehillä että naisilla.

Diabetesta sairastavat miehet ovat kolme kertaa muita todennäköisemmin vaarassa saada vammoja hermoihinsa ja valtimoihinsa, mikä sitten keskeyttää veren virtauksen, joka on välttämätön erektion saamiseksi.

Tämän lisäksi jotkut diabeteksen hoidossa käytetyt lääkkeet voivat tuottaa sellaisia sivuvaikutuksia, jotka ovat tekijöitä seksuaalisen toimintakyvyn heikentymisessä.

Naisilla sen sijaan voi olla seuraavia oireita:

 • hyperglykemia
 • vammoja sukuelinten alueella, jotka eivät liity sukupuolitauteihin
 • masennus
 • tulehdukset sukuelinten alueella

Vinkkejä diabeteksen parempaan hallintaan

 

diabeteksen iskiessä on syötävä paljon vihanneksia

Moni ajattelee, että diabeteksen automaattisena seurauksena ovat tässä luettelemamme oireet ja monet muut. Totuus on kuitenkin se, että kaikki riippuu siitä, mitä varotoimenpiteitä itse otat käyttöön.

Terveellinen ruokavalio ja elämäntyyli voivat varmistaa pitkän ja käytännössä katsoen normaalin elämän, johon ei sisälly tässä artikkelissa kuvaamiamme diabeteksen oireita.

Jos sinulla on diagnosoitu diabetes, me suosittelemme ehdottomasti tarttumista mahdollisuuteen parantaa ruokailutottumuksiasi ja muuttaa elämäntyylisi terveellisemmäksi. Kyse on omista päätöksistäsi!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
7 vinkkiä diabeetikolle lomailuun
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
7 vinkkiä diabeetikolle lomailuun

Vaikka suurimman osan ihmisistä ei tarvitse olla kovin huolissaan liiasta lomasyömisestä, diabeteksesta kärsivien tulee pitää silmällä muutamia asi... • American Diabetes Association. (2015). Diabetes Symptoms: American Diabetes Association.

 • American Diabetes Association. (2016). Diagnosing Diabetes and Learning About Prediabetes. Www.Diabetes.Org/Diabetes-Basics/Diagnosis. https://doi.org/1-800-DIABETES (800-342-2383)

 • International Diabetes Federation. (2015). Signs and symptoms of diabetes. International Diabetes Foundation.