Logo image
Logo image

Saippua ihotulehduksen hoitoon

3 minuuttia
Ihotulehdukseen kuuluu sellaisia oireita kuten kutina ja punoitus. Nyt annamme reseptin kotitekoisen saippuan valmistamiseksi savesta, propoliksesta ja glyseriinistä. Nämä ainekset tarjoavat tulehdusta torjuvia vaikutuksia, jotta ihotulehdusta voidaan hallita luonnollisesti.
Saippua ihotulehduksen hoitoon
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Ihotulehdus on vaikea ongelma ihonhoidon kannalta, sillä aivan kuten muutkin iho-ongelmat, se voi liittyä ihmisen syömään ruokaan, hermoihin ja tunteisiin, tai sitten vaikkapa ympäristöön.

Nyt haluamme antaa helpon reseptin kotitekoisen saippuan valmistamiseksi glyseriinistä, propoliksesta (eli kittivahasta) ja savesta, jotta saat tulehdusta ehkäisevän ja hoitavan avun ihotulehdukseen.

On olemassa eri tyyppisiä ihotulehduksia, ja niiden syytkin voivat vaihdella, minkä vuoksi monen kohdalla tätä häiriötä on vaikea hoitaa. Yleisimmät oireet siitä ovat ihon punoitus ja kutiaminen.

Saatat kärsiä vaikeasta ihotulehduksesta jollekin tietylle ulkoiselle tekijälle altistumisen vuoksi, jolloin sinulla saattaa olla esimerkiksi allergiaa. Ihotulehdus voi olla myös krooninen.

Lue aiheesta lisää: Näin lievität atooppisen ihottuman oireita

Ihotulehdusta hoitavan kotitekoisen saippuan ainekset

Glyseriini

Some figure

Glyseriini on perusaines luonnollisen ja sulfaatteja sisältämättömän saippuan valmistamiseksi. Sillä on antiseptisia ominaisuuksia, jotka estävät tulehtuneisuutta sekä säilyttävät ihon kosteuden paremmin. Se edistää ihon pehmeyttä sekä estää värjäytymistä.

Saippuan valmistaminen glyseriinistä on hyvin helppoa, sillä voit vaivatta sekoittaa tämän aineksen muihin sellaisiin, joilla on ihoa hoitavia ominaisuuksia.

Propolis

Some figure

Propolis on täysin luonnollinen aines, joka tunnetaan sen tehokkaista hoitavista ominaisuuksista, ja ne ovatkin loistava apu minkä tahansa bakteerin tai sienen torjuntaan ihon pinnalla.

Seos on pihkaa, jota mehiläiset ovat ottaneet kasveista ja puista suojellakseen pesiään. Tämä tarkoittaa, että propoliksen ravinnearvo on hyvin runsas ja moninainen, ja se riippuu siitä, mistä kasveista propolis on peräisin. On kuitenkin varmaa, että siinä on runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja sekä eteerisiä öljyjä, jotka ovat suojaksi mehiläispesälle.

Mitä tulee ihotulehduksen hoitoon propoliksella, kyseessä on erittäin tehokas tulehtuneisuutta ja kipua lievittävä luonnontuote, joka myös edistää parempaa verenkiertoa iholla. Se on luonnollinen antibiootti, jolla ei siten ole normaalien antibioottien sivuvaikutuksia, ja voit käyttää sitä sisäisesti tai laittaa iholle paikallisesti.

Savi

Some figure

Savi on tavallinen aines luonnollisissa ja kotitekoisissa hoidoissa, sillä se tarjoaa kolme parantavaa vaikutusta:

 • Se antaa runsaasti mineraaleja ja hivenaineita, jotka menevät verenkiertoon ihon huokosista.
 • Se auttaa vähentämään tulehtuneisuutta.
 • Se poistaa myrkyllisiä aineksia kehosta.

Nämä kolme vaikutusta tarkoittavat, että kyseessä on todella loistava tuote kauneudenhoitoon sekä eräiden ihon häiriöiden lievitykseen.

Lue aiheesta lisää: Taistele aknea vastaan puhdistavien smoothieiden avulla

Saippuan valmistus

Ainekset

 • 100 g kiinteää glyseriinisaippuaa
 • 1 rkl nestemäistä propolisuutetta
 • 3 rkl hienoa savijauhetta
 • Voit myös lisätä muutaman pisaran eteeristä öljyä, jotta saippualla olisi hyvä tuoksu – voit laittaa esimerkiksi laventelia, rosmariinia, sitruunaa tai appelsiinia.

Valmistus

 • Kuumenna glyseriinisaippuaa kunnes se sulaa – voit tehdä tämän liedellä tai mikrossa.
 • Sinun ei tarvitse kiehauttaa saippuaa, eli kuumenna sitä vain niin paljon, että glyseriini muuttuu nestemäiseksi.
 • Kaada glyseriini lasikulhoon ja lisää mukaan nestemäinen propolis ja savi. Sekoita hyvin. Käytä puista lusikkaa tai lasista työvälinettä, ei siis muovista tai metallista; tämä on hyvin tärkeää saven parantavien ominaisuuksien sälyttämiseksi.
 • Kun seos on valmis, kaada se muottiin tai mihin tahansa astiaan, joka antaa saippualle hyvän muodon. Voit käyttää saippua-astiaa tai muovipullon pohjaa – vaihtoehdot ovat monet.
 • Anna saippuan viilentyä, ja sitten se onkin jo käyttövalmis.

Miten tällä saippualla hoidetaan ihotulehdusta?

 • Pese ne alueet, joilla on ihotulehdusta, kahdesti päivässä tällä kotitekoisella saippualla (herättyäsi ja illalla ennen kuin menet nukkumaan).
 • Sitten kosteuta ihoasi kunnolla luonnollisella voiteella (hyviä ovat esimerkiksi aloe vera, kookosöljy, oliiviöljy tai kehäkukka).
 • Lopuksi: vältä sellaisten tuotteiden käyttöä, jotka eivät ole luonnollisia ja joissa on sulfaatteja, parabeeneja tai muita haitallisia kemikaaliaineksia.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


L.j, B., M, P., & J.e, K. (2018). Treatment of seborrheic dermatitis: a comprehensive review. Journal of Dermatological Treatment. https://doi.org/10.1080/09546634.2018.1473554

Oryan, A., Alemzadeh, E., & Moshiri, A. (2018). Potential role of propolis in wound healing: Biological properties and therapeutic activities. Biomedicine and Pharmacotherapy. https://doi.org/10.1016/j.biopha.2017.12.069


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.