Kasvojen tummat läikät ja niiden aiheuttajat

Kasvojen tummat läikät saattavat johtua monista syistä. Kun tiedät mistä tummat läikät ovat peräisin, voit hoitaa niitä asianmukaisella tavalla. Tässä artikkelissa haluamme kertoa sinulle niistä enemmän.
Kasvojen tummat läikät ja niiden aiheuttajat

Kirjoittanut Óscar Dorado

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kasvojen tummat läikät johtuvat melaniinin ylituotannosta, kemiallisen ainesosan, joka on vastuussa ihonväristä. Kun keho tuottaa sitä paljon, on ylimääräisen kuitenkin tapana kerääntyä tietyille alueille kehossa.

Tämä hyperpigmentaatio voi myös johtua muun muassa auringolle altistumisesta tai hormoniepätasapainosta.

Vaikka epäsäännöllinen pigmentaatio yhdistetäänkin yleensä ikääntymiseen, voivat kasvojen tummat läikät ilmestyä myös nuoruuden loppupuolella mihin vain ihotyyppiin.

Ihopigmentaatiohäiriöt ovat kaiken kaikkiaan todella yleisiä. Niillä ei kuitenkaan ole vakavia seurauksia, lukuun ottamatta esteettisiä haittoja, joten niistä ei tarvitse huolehtia liikaa. Tässä artikkelissa tarkastelemme joitakin mahdollisia tapoja ja tiloja, jotka voivat aiheuttaa kasvojen tummien läikkien syntymistä.

Viisi kasvojen tummia läikkiä edistävää tekijää

Seuraavaksi tarkastelemme joitakin tekijöitä, jotka aiheuttavat kasvojen tummia läikkiä. Pidä ne mielessä, mikäli yrität pitää nämä tummat läikät loitolla.

1. Hormonit

Hormonimuutokset ovat yleisimpiä kasvojen tummien läikkien aiheuttajia. Myös ehkäisypillerit ja muut hormonitasapainoa muuntelevat lääkkeet voivat aiheuttaa tummia läikkiä, kun iho altistuu auringonvalolle.

Hormoniaktiivisuus saattaa johtaa eräänlaiseen epäsäännölliseen pigmenttiin, joka vaikuttaa joihinkin raskaana oleviin naisiin.

2. Auringolle altistuminen

tummat läikät ilmestyvät auringossa

Yksi kasvojen tummien läikkien ilmestymistä lisäävistä tekijöistä on epätasainen auringonvalolle altistuminen, joka aiheuttaa epäsäännöllistä melaniinin tuotantoa. Liiallinen auringolle altistuminen on kuitenkin merkittävässä osassa kaikkien ihovirheiden muodostumisessa.

Korkean UV-suojan sisältävän aurinkorasvan päivittäinen käyttö on erittäin suositeltavaa, varsinkin jos asut aurinkoisessa ilmastossa. Sinun tulisi levittää keskitason suojan sisältävää voidetta aamuisin, jopa pimeämpien talvipäivien aikana.

3. Aknearvet

Aknearvet ovat pigmenttisiä tummia läikkiä tai arpia, jotka syntyvät finnien parantumisen jälkeen. Niiden tekninen nimi on tulehduksen jälkeinen hyperpigmentaatio ja ne näyttävät yleensä väriltään ruskettuneilta tai tummanruskeilta läikiltä.

Ilman hoitoa tummien läikkien ja arpien häivyttämisessä voi kestää kuukausista vuosiin. Onneksi on kuitenkin useampia kuin vain yksi hoitokeino niiden häivyttämiseksi. Niihin kuuluvat apteekista ilman reseptiä saatavat voiteet, reseptilääkkeet, erilaiset toimenpiteet sekä tietyt kotihoitokeinot.

4. Riittämätön ruokavalio

Ruokavalio on elämämme avaintekijä, sillä olemme sitä, mitä syömme. Lisäksi sinun tulee tietää, että huono ruokavalio yhdessä ravintopuutteiden kanssa johtaa kasvojen tummien läikkien syntymiseen.

Tarkkaile sitä, mitä laitat kehoosi. Joissakin tutkimuksissa sanotaan, että ihminen voi vähentää tai ehkäistä aknea nauttimalla enemmän Omega-3 -rasvahappoja, vähemmän maitotuotteita sekä vähemmän ruokia, joilla on suuri glykeeminen indeksi.

Lisäksi, jos nykyinen ruokavaliosi sisältää paljon prosessoitua roskaruokaa, aloita tekemällä pieniä muutoksia, joihin sisältyy kaikenlaisia luonnollisia, prosessoimattomia ruokia. Huomaat eron kasvoillasi melkein välittömästi.

5. Keinotekoinen valo

Tiesitkö, että myös keinotekoinen valo voi edistää kasvojen tummien läikkien ilmestymistä? Se tekee niin pienemmässä määrin kuin luonnollinen auringonvalo.

Journal of Investigative Dermatology -lehden julkaisema tutkimus osoittaa, että TV-ruudun, tietokoneen ruudun sekä peittämättömien loisteputkivalojen haitallinen säteily voi aiheuttaa tummia läikkiä iholle, kun iho altistuu tälle säteilylle säännöllisesti pitkiä aikoja.

Näkyvä keinotekoinen valo myös stimuloi pigmentin tuotantoa samalla tavalla kuin auringon UV-valo. Selviytyäksesi tästä tekijästä, yritä vähentää altistumisaikaa tai varmista ainakin, että pidät taukoja säännöllisesti.

Vähennä kasvojen tummia läikkiä näillä hoitokeinoilla

tummat läikät poskessa

Useimmat tummat läikät eivät aiheuta mitään terveysriskejä. Vaikka jotkut saattavatkin pitää niitä söpöinä, ovat ne esteettinen ongelma monille ihmisille, jotka haluavat kirkkaan ja virheettömän ihon.

Joten jos haluat vähentää kasvojen tummia läikkiä, voit kokeilla joitakin tehokkaita luonnollisia ainesosia. Niitä voidaan käyttää ehkäisevänä tai parantavana ulkoisena hoitona öisin. Niitä ovat muun muassa:

  • Valkoinen savi
  • Sitruuna ja lime
  • Eteerinen selleriöljy
  • Aloe vera
  • Kaura
  • Ananas
  • Persilja
  • Sipuli
  • Argaaniöljy

Huom: vältä auringolle altistumista yllä olevien ainesosien käytön jälkeen, sillä se voi pahentaa tilannetta.

Voit myös käyttää joitakin voiteita, jotka vähentävät melaniinin muodostumista ja levittävät pigmenttiä. Pidä kuitenkin mielessä, että näitä tuotteita ei pitäisi käyttää pitkiä ajanjaksoja.

Pidät ehkä myös siitä tiedosta, että on olemassa laserhoitoja, jotka voivat vähentää kasvojen tummia läikkiä. On kuitenkin monia tapauksia, joissa nämä menetelmät saattavat johtaa haitallisiin sekundaarisiin vaikutuksiin, jotka pahentavat ihon kuntoa auttamisen sijaan.

Lopuksi, mikäli huomaat kasvojen tummien läikkien muodostumista, kannattaa ehkä olla yhteydessä dermatologiin niin pian kuin mahdollista, jotta hän voi tehdä tarvittavat ja asianmukaiset kokeet ihosyövän mahdollisuuden poistamiseksi. Ongelman aiheuttajan ymmärtäminen ja siihen puuttuminen sekä erityinen terapia ovat kaikki tärkeitä tekijöitä kasvojen tummien läikkien vähentämisessä tai poistamisessa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.