Miksi itsetietoisuuden kehittäminen on tärkeää?

Itsetietoisuus on paljon enemmän kuin vain itseemme katsomista ja itsemme tuntemista: se on tunneälyn pilari.
Miksi itsetietoisuuden kehittäminen on tärkeää?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Kirjoittanut ja tarkastanut psykologi Maria Fatima Seppi Vinuales.

Viimeisin päivitys: 09 huhtikuuta, 2023

Itsetietoisuus tarkoittaa ihmisen kykyä tarkkailla ja keskittyä itseensä. Se on Daniel Golemanin määrittämän tunneälyn kehittämisen avainpilari. Tässä mielessä se liittyy myös itsetuntemukseen.

Itsetietoisuuden kehittäminen auttaa pääsemään ulos velttouden tilasta, jotta voimme tulla tietoisemmiksi, vastuullisemmiksi ja samalla vapaammiksi valinnoissamme.

Tämä johtuu siitä, että itsetietoisuus perustuu sen tunnistamiseen, miltä meistä tuntuu, miltä haluaisimme tuntea, mitä voimme tehdä asialle ja minne haluamme mennä. Alla käsittelemme tätä tarkemmin.

Miten itsetietoisuutta voi kehittää?

Pysähdy, tarkkaile ja keskity… ehkä nämä ovat avainsanoja itsetietoisuuden kehittämiseen. Se merkitsee sitä, että tietyn tunteen, kuten esimerkiksi vihan tai raivon, kokemisen yhteydessä pidetään tauko, jossa ennen toimimista kysytään itseltä, mikä tunteen aiheuttaa ja mistä se tulee.

Tunteet ovat vivahteita. Tunnemaailma on harvoin mustavalkoinen, ja sen muistaminen on myös tärkeää.

Mitä hyötyä itsetietoisuuden kehittämisestä on?

Itsetietoisuudella on lukemattomia etuja sekä henkilökohtaisella että ihmissuhteiden tasolla. Niistä voimme mainita seuraavat:

Sen ymmärtäminen, kuka olemme ja miten toimimme

Jotta voimme paljastaa potentiaalimme. Itsetietoisuuden kehittäminen antaa meille mahdollisuuden tunnistaa vahvuutemme ja heikkoutemme, jotta voimme tunnistaa ne osa-alueet tai puolet, jotka vaativat enemmän työtä sekä ne, joilla voimme menestyä. Tämä antaa meille mahdollisuuden kasvaa ihmisinä.

Itsetietoisuus antaa meille mahdollisuuden tulkita tunteitamme. Niiden yhdistäminen käyttäytymiseemme ja ajatuksiimme auttaa meitä myös ymmärtämään, että toimimme kokonaisuutena.

Tunteaksemme kehomme ja kunnioittaaksemme terveyttämme

Itsetietoisuuden kehittäminen kannattaa.
Itsemme tunteminen pienimpiä yksityiskohtia myöten, sekä fyysisesti että emotionaalisesti, on itsetietoisuuden tarkoitus.

Itsetietoisuus toimii myös kompassina, joka ohjaa meitä, ja hälyttimenä, kun tietyt tilanteet ovat haitallisia meille. Ihmiset, jotka pitävät huolta itsestään, voivat tunnistaa varoitusmerkit ja pysähtyä tarvittaessa.

Itsetietoisuuden päinvastaisessa ääripäässä ovat ihmiset, jotka sanovat “en ole syönyt koko päivänä, mutta en edes tajunnut sitä”. Nämä ihmiset toimivat suuren stressin ja väsymyksen tilassa, koska he ovat menettäneet signaalien vastaanottokyvyn.

Selvittääksemme, mitä tarvitsemme ja mitä päätöksiä meidän tulee tehdä

Kun tunnemme itsemme hyvin, pystymme myös tunnistamaan mitä tarvitsemme muilta ihmisiltä, pystymme kommunikoimaan selkeämmin ja esittämään konkreettisempia pyyntöjä. Tällä tavoin myös ihmissuhteet paranevat merkittävästi. Toisaalta on mahdollista tehdä parempia päätöksiä.

Empatian kasvattaminen muita kohtaan

Kun ymmärrämme itseämme, ymmärrämme myös paremmin mitä muille tapahtuu. Siksi on helpompi olla arvostelematta muita ja tulla empaattisemmaksi. Tämä tietenkin parantaa ihmissuhteita.

3 vinkkiä itsetietoisuuden kehittämiseen

Itsetietoisuus auttaa ymmärtämään, miten tunnemme ja toimimme. Se parantaa päivittäistä elämäämme pitkällä aikavälillä. On olemassa erilaisia tapoja kehittää sitä.

1. Esitä itsellesi kysymyksiä

Kasvun pahin vihollinen on maalaisjärki, se tila, jossa pidämme kaikkea itsestäänselvyytenä ja lakkaamme kysymästä itseltämme, miksi asioita tapahtuu. Sama tapahtuu itsetietoisuuden ja autopilottitilan kanssa.

Meidän tulee rohkaista itseämme menemään hieman pidemmälle pohtiessamme sitä, miten tunnemme, ajattelemme tai toimimme, ja kysyä itseltämme joitakin kysymyksiä, kuten:

  • Mitä tunnen?
  • Mikä sai minut tuntemaan näin?
  • Miten toimin sen suhteen?

2. Meditoi ja ota taukoja

Itsetietoisuus vaatii myös hiljaisuutta, aikaa ja taukoja. Täytyy löytää tilaa itselle ja itsehoidolle. Meditaatio voi olla yksi tapa, mutta voit myös vaikkapa kirjoittaa päiväkirjaa ja kertoa siinä, miltä sinusta tuntuu.

Olipa formaatti mikä tahansa, tärkeintä on, että varaat muutaman minuutin itsellesi joka päivä.

3. Pyydä palautetta muilta

Millaisena muut ihmiset näkevät minut? Onko se, mitä tiedän itsestäni, samaa, mitä projisoin ulkomaailmaan? Palautteen tai rakentavan kritiikin pyytäminen voi auttaa oppimaan itsestä paljon.

Itsetietoisuus lapsilla

Itsetietoisuus ei ole aikuisten juttu, vaan sitä voidaan kehittää läpi elämän. Sen hyödyt ovat paljon suuremmat, kun opetamme lapset tuntemaan itsensä varhaisessa iässä. Tee näin:

1. Anna heidän olla vapaita

Lasten tiellä itsetietoisuuteen ja -tuntemukseen on aikuisilla keskeinen rooli, sillä me olemme niitä, jotka ohjaavat ja antavat suuntaa.

Tässä vaiheessa on erittäin tärkeää olla tietoinen kasvatusmalleistamme. On tärkeää avata vaihtoehtoja ja antaa heidän olla juuri sellaisia kuin he haluavat olla, aina itseään ja muita ihmisiä kunnioittavissa puitteissa.

Ehkä yksi yleisimmistä ennakkoluuloista kohdistuu sukupuoleen, ja sitä esiintyy lauseissa ja uskomuksissa, kuten “tytöt ovat herkempiä” tai “pojat eivät itke”. Tällaisia ennakkoluuloja ja yleistyksiä ei saa käyttää. Lasten kykyjä ei saa myöskään aliarvioida.

2. Kulje heidän vierellään

Aikuiset ovat mukana ja opastamassa lapsia parasta polkua pitkin, mutta he eivät saa pakottaa lapsia mihinkään muottiin.

On ratkaisevan tärkeää, että olemme heidän mukanaan itsetietoisuuden ja itsetuntemuksen oppimisen aikana, mikä lopulta johtaa lapset oppimaan ilmaisemaan itseään.

Näin he ymmärtävät mitä heille tapahtuu, ja heidän on helpompi oppia pyytämään tarvitsemaansa ja ennen kaikkea hallitsemaan itseään.

3. Anna tilaa ilmaisulle

Ei riitä, että tietää mitä tapahtuu. On myös tärkeää osata ilmaista se. Jokainen löytää oman tyylinsä tehdä niin, mutta voimme auttaa lapsia löytämään sanat, jotka auttavat heitä selittämään heidän tunteitaan tai tarpeitaan.

Joskus asiasta puhuminen tai siitä kirjoittaminen auttaa saamaan tunteet järjestykseen. Tämä puolestaan auttaa yhdistämään molemmat aivopuoliskot: vasen järjestää ja antaa logiikkaa ja oikea on enemmän tunteita, muistoja ja aistimuksia.

Tämän yhteyden saavuttaminen on tärkeää.

Itsetietoisuus on kunnioituksen tärkeä liittolainen

Itsetietoisuuden kehittäminen tulee nähdä jatkuvasti rakenteilla olevana prosessina. Sen suuri merkitys on, että siinä määrin kuin tunnemme itsemme, voimme myös kunnioittaa itseämme ja puolustaa oikeuksiamme.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Sutton A. Measuring the Effects of Self-Awareness: Construction of the Self-Awareness Outcomes Questionnaire. Eur J Psychol. 2016 Nov 18;12(4):645-658. doi: 10.5964/ejop.v12i4.1178. PMID: 27872672; PMCID: PMC5114878.
  • Goleman, Daniel: Inteligencia Emocional. Editorial Kairós. (2001).
  • Dishon N, Oldmeadow JA, Critchley C, Kaufman J. The Effect of Trait Self-Awareness, Self-Reflection, and Perceptions of Choice Meaningfulness on Indicators of Social Identity within a Decision-Making Context. Front Psychol. 2017 Nov 30;8:2034. doi: 10.3389/fpsyg.2017.02034. PMID: 29250005; PMCID: PMC5714897.
  • Vago DR, Silbersweig DA. Self-awareness, self-regulation, and self-transcendence (S-ART): a framework for understanding the neurobiological mechanisms of mindfulness. Front Hum Neurosci. 2012 Oct 25;6:296. doi: 10.3389/fnhum.2012.00296. PMID: 23112770; PMCID: PMC3480633.
  • Seitún, M. (2013). Capacitación emocional para la familia: Cómo entender y acompañar lo que sienten nuestros hijos. SUDAMERICANA.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.